Ouders moeten met kinderen praten over sextingen
Ard van der Steur vindt dat het aan ouders om kinderen te leren dat ze niet aan sexting moeten doen.
De minister van Veiligheid & Justitie roept ouders op kinderen dit normbesef bij te brengen……
Dat zei hij tijdens een debat over zedenzaken. De PvdA wil jongeren die seksueel getinte foto’s van anderen op internet zetten, zoveel mogelijk laten aanpakken met een werk- of leerstraf via Bureau Halt.
Telegraaf-opvoeddeskundige Marina van der Wal reageert in de krant: “Van der Steur heeft volkomen gelijk als hij zegt dat ouders de taak hebben om hun kinderen mediawijs op te voeden. Er is echter een probleem: ouders erkennen pas net de grote invloed die social media en bijvoorbeeld Whatsapp op hun kinderen hebben en hoe belangrijk deze communicatiemiddelen voor pubers zijn. Omdat ze er zelf niet mee grootgebracht zijn, is het moeilijk om zich te verplaatsen in hun kinderen; ze delen de ervaringen niet.”
Daar komt nog iets bij. “Heel veel ouders zijn niet geïnteresseerd in social media. Ze hebben er totaal geen behoefte aan. Dat is hun goed recht, natuurlijk. Tegelijkertijd ervaren ze op deze manier de invloed niet, én weten ze weinig of niets van bijvoorbeeld privacy-instellingen. Ouders willen social media nog wel eens betitelen als ‘gedoe’. Als kinderen met ‘dat gedoe’ in de problemen komen, is zo’n uitgangspunt natuurlijk niet de ideale basis om nog iets te vertellen.”
Haltstraffen zullen volgens Marina niet werken. “Als je ouders wilt motiveren om hun verantwoordelijkheid te nemen, dan doe je dat door kennis over te dragen. Niet door onhandig en onnadenkend kinder- en pubergedrag te gaan afstraffen. Pesten via social media is natuurlijk een ander verhaal.”
Kinderen zullen het niet komen vertellen hoor aan de ouders. En dan mag je er nog over praten en al argumenten tegen aan gooien. Als ze alleen zijn weet je niet wat ze doen. En dan mogen we niet vergeten dat ook bepaalde ouders zich ermee bezig houden. Die moeten dan gaan zeggen kijk uit als je zoiets verstuurd. Waar zit de logica.
Je kan altijd proberen je kind er aandacht aan geven dat je nooit weet wat er gebeurd met de verstuurde foto. Maar meestal reageert een kind dan het is toch naar mijn lief.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Ook jouw puber maakt naaktfoto’s. Dit is hoe je daar als ouder mee omgaat
Het is vandaag ‘Safer Internet Day’. Wij belden met Marjolijn Bonthuis, medeorganisator van deze dag, en spraken over sexting. Want dat lijkt een steeds grotere trend te worden onder jongeren.
Speciaal voor Safer Internet Day werd door de Universiteit van Amsterdam en het Safer Internet Centre Nederland onderzoek gedaan naar dit fenomeen.
Krampachtig
Volgens Marjolijn doen ouders veel te krampachtig over de seksueel getinte plaatjes die jongeren van zichzelf maken en het internet op slingeren: “Natuurlijk is het in de eerste plaats niet handig om een naaktfoto van jezelf te versturen via internet. Maar het is nu eenmaal onderdeel van de seksuele ontdekking. Dat is in de basis niet erg. Zeker niet als je de foto voor jezelf houdt, of als je hem met iemand deelt die er verder niets mee doet.” Maar het gaat ook weleens mis, benadrukt Marjolijn: “Als iemand de foto wél doorstuurt, bijvoorbeeld. Je kunt je voorstellen dat je daar niet bepaald gelukkig van wordt.”
Ouders
Wat kun je als ouder het beste doen als je erachter komt dat je kind aan sexting doet? Marjolijn: “Je kunt wel zeggen: ‘We vinden het heel dom wat je gedaan hebt.’ Of: ‘Hoe kon je dit nou doen?’ En het ís natuurlijk ergens ook stom, maar het gebeurt nu eenmaal. Als een meisje met haar vriendje aan het chatten is, kan het weleens zo zijn dat ze in de heat of the moment wat uittrekt. Wij willen uitdragen dat je als ouder beter met je kinderen kunt praten over sexting. En als het mis is gegaan: wees een luisterend oor. Aan het verspreiden van de foto’s kun je toch niets meer doen, maar je kunt je kind wel helpen om zijn of haar rug recht te houden. Benadruk niet dat je kind oliedom is geweest, realiseer je dat dit bij de ontdekkingstocht van jongeren hoort.”
‘Mooie borsten, hè?’
Hoe jongeren er zelf mee omgaan? Marjolijn: “Het komt maar weinig voor dat een kind sterk in z’n schoenen staat als het hem of haar overkomt, en iets zegt als: ‘Mooie borsten, hè?’ Wat je wel ziet is dat sexting op dit moment zo’n hype is, dat het elke week een ander is. Dan staan er twee meisjes zoenend op de foto, dan komt er weer een piemel van een jongen voorbij. Het waait snel weer over.”
Als je het doet, doe het dan goed
Of Marjolijn sextingtips heeft die je als ouder aan je kind kunt doorspelen? “Zorg ervoor dat je niet herkenbaar in beeld bent. Zet nooit je hoofd op de foto.” Maar volgens Marjolijn moet je ook denken aan de omgeving, die herkenbaarheid kan oproepen: zoals bij Francien Regelink. Zestien jaar geleden maakte een schoolgenoot een screenshot van haar borsten en verspreidde de foto door de school. “Haar gezicht stond niet op de foto, maar de hele school wist dat zij het was, omdat ze het truitje dat ze droeg herkenden. Zorg ervoor dat je altijd nog kunt ontkennen. En weet dat er risico’s aan zitten: denk nog even na voor je het stuurt.”
BRON: http://www.lindanieuws.nl/nieuws/ook-puber-maakt-naaktfotos-is-hoe-daar-als-ouder-mee-omgaat/
SEXTING: ZÒ PRAAT JE EROVER MET JE KIND
Ben jij ervan overtuigd dat jouw tiener nooit een naaktfoto van zichzelf zou versturen? Volgens de statistieken is de kans groot dat je je vergist. ’t Is dus de moeite waard om eens een gesprek over sexting te voeren met je puber. Alleen … hoe begin je daaraan? Makkelijk: met deze tips van Jozefien Daelemans!
Jozefien Daelemans is hoofdredactrice van ‘Charlie Magazine’, een online vrouwenblad waarin taboes niet bestaan, en auteur van ‘De Naakte Waarheid’. Als mama van twee tienerzonen kent ze alle ins en outs van praten met tieners. Dankzij haar tips babbel jij zonder schroom met je zoon of dochter over het versturen van naaktfoto’s.
Tip 1: Stel specifieke vragen
Vraag niet: “Hoe was het op school?” want dan komt je tiener waarschijnlijk niet verder dan “goed” of “boeiend”. Vraag wél: “Wat was het vervelendste moment van de dag?” of “Wat vond je vandaag het leukst?” of “Zijn er al koppeltjes in de klas?”. Toon interesse in de leefwereld van je kind.
Tip 2: Probeer niet te preken
Tieners zijn allergisch voor taalgebruik als “je moet …” en “je mag niet …”. Hen iets verbieden of de allesweter uithangen is een bijzonder effectieve strategie om jezelf buitenspel te zetten als gesprekspartner. Wél efficiënt is het toepassen van de Louis Theroux-techniek: neem, net als de Britse documentairemaker, de houding aan van de ‘onnozele nieuwsgierigaard’ en stel vragen als “Sexten, wat is dat eigenlijk?”, “Wie doet dat?” en “Is dat gevaarlijk?”. Door je kind zelf het antwoord op die vragen te laten bedenken, denkt hij/zij erover na en onthoudt het tienerbrein dat beter dan wanneer jij ’t uitlegt.
Tip 3: Praat met elkaar terwijl jullie iets aan het doen zijn
Een praktische maar erg handige tip! Voer gesprekken over ‘moeilijkere onderwerpen’ tijdens het autorijden of tijdens de afwas. Dat praat soms makkelijker omdat je elkaar niet in de ogen hoeft te kijken.
Tip 4: Onderschat groepsdruk niet
Tieners, vooral jongens, voelen druk om zich groter voor te doen dan ze eigenlijk zijn en om zich te bewijzen. Haalt je puber iets stoms uit? Schiet niet meteen in een boze kramp, maar vraag je af waarom hij/zij dat gedaan heeft. Probeer je kind attent te maken op groepsdruk en hoe daaraan te weerstaan. Die weerbaarheid is een fantastische tool om de pubertijd door te komen.
Tip 5: Zeg waar het op staat
Wees niet te vaag, vooral niet tijdens gesprekken over seks. Kom niet aandraven met de bloemetjes en de bijtjes, maar benoem de lichaamsdelen. Toen hij tien was, vroeg mijn zoon: “Kunnen meisjes ook fappen?” Ik heb hem uitgelegd dat meisjes ook kunnen masturberen, maar dan op een andere manier. Vervolgens heb ik er heel no-nonsense bij verteld hoe dat in z’n werk gaat, inclusief tekening van de vrouwelijke anatomie. Hij reageerde dankbaar omdat ik hem niet als een klein kind behandelde. En hij scoorde dat jaar een 10 op 10 voor seksuele opvoeding.
Bonustip: seks is trial-and-error
Maak duidelijk dat seksuele ontwikkeling altijd zoeken is, voor iedereen. Dat het niet erg is als je twijfelt en dat die ander waarschijnlijk ook onzeker is en zich sterk voordoet, maar dat ’t oké is om de maskers af te zetten. Want zolang je open en eerlijk met elkaar communiceert, komt het altijd goed.
De .comdom-app
Een handig hulpmiddel om veiliger aan sexting te doen, is de gratis app .comdom die een watermerk op de foto plaatst met daarop de gegevens van de ontvanger. Zo beperkt de app de kans dat een naaktfoto doorgestuurd wordt.
BRON: https://www.goedgevoel.be/artikel/happy-kids/sexting-zo-praat-je-erover-met-je-kind
Dit moet je als ouder bespreekbaar maken. Het is goed dat je kind leert wat kan en niet kan van het doorsturen van foto’s. Foto’s kunnen altijd gebruikt worden bepaalde weten altijd wel een achterpoortje ervoor. En daarom denk altijd na voor je een bepaalde foto van je doorstuurt.
Aum Shanthi