Roddelen is het altijd verkeerd of slecht.

Roddelen we doen het (on)bewust allemaal. En sommigen erge zich eraan. Maar vaak die zich eraan erge roddelen nog het meeste. Toch kan roddelen een stap te ver gaan. En is het van belang om de persoon erop aan te spreken. Zowel mannen onder elkaar als vrouwen doen het maar ook naar elkaar toe. Als men er iemand op aanspreekt in een gesprek zal dit ook het gesprek veranderen. Wees wel sterk als men zoiets doen. Natuurlijk is het de context van het roddelen die bepaald of het negatief of positief is. Maar weet altijd dat men over iemand spreekt die er niet bij is. Zo verbind het eigenlijk in een gesprek met twee personen naar drie persoon. Een onzichtbare persoon. Waar een iemand over spreekt en een die luistert en de andere is onzichtbaar. Spijtig genoeg gaan roddels het vaakst over het negatieve van een persoon. Over lichaam of kleding of zelfs werk en privΓ©. Dus komt roddelen het meeste voor op de werkvloer en in het sociale leven. Maar vertelt het niet meer over de persoon die erover spreekt. Deze die roddelen durven vaak niet over zichzelf spreken. Of hebben een bepaalde angst of gevoel om niet dat te hebben of te zijn waarover ze praten.
Eigenlijk kan men het zien als.
Verspreiden van informatie.
Invloed uitoefenen of zelfs manipuleren in de groep. Zodat men het gevoel krijgt sterk te staan en te zien.
En dan krijg je natuur de controle over iets willen hebben.
Natuurlijk ten koste van een persoon. Toch in deze samenleving praten we meer en meer over anderen.
Eigenlijk is het ook praten om dicht bij elkaar te zijn. Het hoeft ook niet altijd negatief te zijn. En men kan altijd het gesprek stoppen als men aanvoelt dat het te ver gaat. Dat mag men altijd aangeven als luisterend oor. Nogmaals zowel mannen als vrouwen doen het. Vaak zal het bij mannen over een vrouw gaan of een persoon in hun vriendengroep of op het werk. Bij vrouwen gaat het vaak over een vrouw. Toch mag er eigenlijk geen zondebok zijn als men roddelt. Want dan gaat het roddelen eigenlijk te ver. En kan de persoon zich ook niet verdedigen en kan dit uitlopen tot een drama. Als het aan de oren van de persoon komt.
En we mogen ook niet vergeten. Als er iets vertelt wordt en men zou het voortzeggen dat men er vaak zijn eigen versie van maakt. Het zelfs kan opblazen en dan beginnen de problemen pas. Want wat men hoort en wilt navertellen is juist wat je uit dat horen haalt voor jezelf dat van belang is. Als dit dan nog eens gaat over een persoon dan kan dit zelfs leiden tot een vorm van pesterijen.
Roddelen in negatieve zin is nooit goed.
Roddelen in positieve zin kan voordelen geven.
Hierbij heeft roddelen een belangrijke functie gehad. Door te praten met anderen over wat jou is overkomen maak je je misschien schuldig aan een roddelsessie, maar in dit geval met een positief effect.

Maar algemeen genomen zal roddelen negatief zijn. En zal het vaak over een persoon of een persoonlijke handeling gaan.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Aum Shanti,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM