Slecht geslapen? Met deze routine kom je de dag door

Afgelopen nacht toch niet zo goed geslapen als je eigenlijk wou? Verlang je al naar de tijd dat je rustig in de zetel kan zitten of op tijd terug in je bed kan kruipen, maar wacht er nog een hele (werk)dag met allerlei taken? Met deze tips en routine kom je hopelijk op een vlotte manier de dag door.

7 uur
Voor deze stap is het waarschijnlijk iets te laat, maar kan je de volgende keer misschien van pas komen: sta op wanneer je wekker afgaat. Wie langer blijft liggen dan normaal, ontregelt zijn of haar biologische klok waardoor het probleem erger wordt. Zo zal je het ’s avonds moeilijker hebben om meteen slaap te vatten.
7.10 uur
Het eerste natuurlijke licht van de ochtend zorgt ervoor dat je interne klok juist wordt afgesteld. Felle zonnestralen zijn hiervoor het best, maar soms moeilijk te vinden in België. Probeer toch om kunstmatige lichtbronnen even te vermijden en haal een frisse neus op je balkon of in de tuin.
7.30 uur
Kies bij je ontbijt voor een warme kop koffie. Het is algemeen geweten dat cafeïne de vermoeidheid (tijdelijk) te lijf gaat waardoor je je opgepept zal voelen. Wie geen koffie lust, kan gewoonweg aan een tas ruiken. Dit zou ongeveer hetzelfde effect hebben.
8 uur
Aangekomen op het werk? Zet dan meteen een fles water naast je. Zelfs na die enkele uurtjes slaap is je lichaam erg gedehydrateerd, waardoor je je vaak moe voelt.
10 uur
Wie een eerste (of tweede) klopje voelt aankomen, kan overwegen om nog een tas koffie in te schenken. Zorg er wel voor dat je niet te veel cafeïne binnenkrijgt per dag: je zal er alleen maar nerveuzer en geïrriteerder door worden. Er wordt aangeraden niet meer dan 500 milligram cafeïne per dag in te nemen.

In het ideale scenario zou je nu een halfuurtje vrij hebben om een powernap te doen. Echter heb je op je werk waarschijnlijk geen bed beschikbaar en zal je baas het hoogstwaarschijnlijk ook niet appreciëren. Zorg er daarom voor dat je tijdens je lunch voedingswaren eet die je in je energiebehoefte voorzien. Kies voor aardappelen of een pasta of eet na je maaltijd een banaan.
14.30 uur
Nog enkele uurtjes doorbijten en de werkdag zit er misschien al op voor jou. Om die laatste uren monter door te brengen, ga je best even naar buiten om een frisse neus te halen. Volgens verschillende onderzoeken zorgt een pauze van vijf à tien minuten in de buitenlucht ervoor dat je weer wat verder kan.
17-18 uur
Betekent dit uur het einde van je werkdag? Gelukkig! Wel moet je nog heel thuis raken. Volgens dokters is autorijden erg gevaarlijk wanneer je je wat suf voelt en wakkert het je slaapgevoelens ook nog eens aan. Wees daarom extra aandachtig tijdens het rijden door je raam open te zetten of luide muziek te laten weerklinken.
20 uur
Meestal krijgen we enkele uren voor het bedtijd is een extra dip. Het heeft geen zin meer om je energie op dit moment nog op te peppen dus probeer lekker te relaxen.
Bedtijd
Ga een halfuur vroeger slapen dan normaal, die extra minuten zullen je morgenvroeg deugd doen.
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2044886/2014/09/09/Slecht-geslapen-Met-deze-routine-kom-je-de-dag-door.dhtml
Toch een nachtje slecht geslapen dan zijn er oplossingen om de dag goed door te brengen. Begin met een lekkere douche en een goed ontbijt en je gaat merken de dag kan niet meer stuk.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Tien tips om te recupereren van een slechte nacht
Tien tips om te recupereren van een slechte nacht
Slaapt u normaal heel goed? Dan bent u een geluksvogel, want het is niet iedereen gegeven. Toch bent ook u niet immuun voor een slechte nacht. Heel veel dingen kunnen uw slaap verstoren. Stress – thuis of op het werk – is een van de belangrijkste oorzaken. Maar ook een simpele kou, allergische rinitis, pijn, lawaai of een ziek kind kunnen roet in het eten gooien. Hoe kunt u daarna recupereren?
1) Maak tijd voor het ontbijt
Begin de dag met een stevig, evenwichtig en opkikkerend ontbijt: ontbijtgranen of boterhammen met boter en jam, een zuivelproduct, vers geperst sinaasappelsap en een stuk vers fruit voor een stevige dosis vitamine C.
2) Liever een verkwikkende douche dan een bad
Begin de dag met een goede douche en beëindig die als het kan met een straal koud water op de benen, te beginnen vanaf de dijen en zo verder naar de enkels. Dat stimuleert de bloedsomloop. Doe af en toe ook een peeling van uw gezicht. Dat geeft u een goede look. En werk de schminksessie af met een product tegen wallen. Trek daarna makkelijke, maar elegante kleren aan. Een mooi uiterlijk geeft weer meer pit.
3) Gezonde voeding met weinig vet
Neem overdag geen geneesmiddelen en voedingsupplementen die u aan meer energie moeten helpen. Haal liever rechtstreeks energie uit uw voeding met een evenwichtig middagmaal dat eiwitten, trage koolhydraten, groenten en fruit bevat. Eet niet voor twee met als excuus dat u een slechte nacht hebt gehad en moe bent. Zware en vette maaltijden vertragen de spijsvertering en putten het lichaam onnodig uit. Gun uzelf een klein zoetigheidje, maar dan zonder vet (liever geen gebak dus).
4) Profiteer ervan om een siësta te houden
Doe een middagdutje, maar hou het in ieder geval kort. Anders knabbelt u al aan het aantal uren slaap van de volgende nacht. Maximaal dertig minuten volstaat om efficiënt te recupereren van een te korte nacht.
5) Geen vermoeiende activiteiten
Put u niet onnodig uit. Herzie uw tijdsbesteding om de dag wat lichter te maken. Er zijn vast taken of klussen die kunnen wachten tot morgen. Maar overdrijf ook weer niet. Als u de hele dag niets doet, zult u ‘s avonds niet moe genoeg zijn en zult u weer moeite hebben om de slaap te vatten.
6) Doe aan sport, maar niet te veel
Laat uw lichaamsbeweging niet vallen, maar forceer u niet. Pas u eerder aan. Als u voor die dag een sportsessie voorzien hebt, doe het dan, maar werk in uw eigen tempo of hou het voor een keer iets korter. Doe wel ‘s avonds geen sport. Die raad geldt trouwens voor iedereen: geen intensieve activiteiten voor het slapengaan.
7) Regelmatige uren
Ga niet vroeger slapen dan anders om de regelmatige tijdstippen van opstaan en slapengaan niet in gevaar te brengen. Hou wel een relaxatiesessie.
8) Verzet u niet tegen de slaap
Ga naar bed zodra de eerste signalen verschijnen dat u slaap hebt: ogen die dichtvallen, prikkende ogen, enz. Blijf niet voor de televisie zitten met als excuus dat uw programma bijna gedaan is.
9) Planten om goed te slapen
Er zijn planten die de slaap bevorderen zoals passiebloem, slaapmutsje (escholtzia), valeriaan, hop, klaproos, meidoorn, rozenwortel, lavendel, citroenmelisse, enz. Gebruik ze om uw energie terug te vinden.
10) Goede gewoontes op langere termijn
Volg al deze tips ook de dagen erna, want een slechte nacht compenseer je niet op één dag. Maak meteen van de gelegenheid gebruik om uw slaaphygiëne te herzien: lichte avondmaaltijden, geen alcohol (alcohol is verraderlijk; het bevordert het inslapen, maar daarna verstoort het de structuur van uw slaap), een slaapritueel, elke dag de slaapkamer luchten, een rustige omgeving en zonder optische schittering (led-lichtjes van pc, enz.), elk verstorende acitviteit ’s avonds staken (smartphone, tablet, pc, e-mailbox, enz.).
En om er zeker van te zijn dat u voortaan goed slaapt, schakelt u best de factoren uit die verantwoordelijk zijn voor uw slechte nacht.
BRON: http://www.e-gezondheid.be/tien-tips-om-te-recupereren-van-een-slechte-nacht/actueel/464