Is dit dan echt de oorzaak van autisme?

© thinkstock.

Er is al heel wat bekend over de kenmerken en verschillende vormen van autisme. Ook over de behandeling van de ontwikkelingsstoornis werd al heel wat gepubliceerd. De precieze oorzaak, daarover bestaat echter nog heel wat twijfel. De universiteit van Princeton beweert nu echter het antwoord te weten.

© thinkstock

Dr. Samuel Wang, een professor neurowetenschappen aan Princeton, publiceerde vorige maand een paper waarin hij de vinger op de wonde van autisme probeert te leggen. Volgens hem wordt de stoornis veroorzaakt door hersenschade die in de baarmoeder wordt opgelopen.

De wetenschapper meent dat het cerebellum, ook wel de kleine hersenen genoemd, het kritieke deel van ons brein is. Als dat deel van de hersenen beschadigd raakt bij de ontwikkeling van de foetus, kan dat zich op latere leeftijd uiten in autisme of andere ontwikkelingsstoornissen. Hoewel de eerste tekenen van autisme vaak pas opduiken wanneer een kind ongeveer drie jaar oud is, zou de oorzaak dus al veel vroeger plaatsgevonden hebben.

Het cerebellum is goed voor zo’n 10 procent van de totale hersenmassa, en staat in voor de ontwikkeling van motorische vaardigheden, zoals coördinatie. Volgens Wang speelt het echter een veel belangrijkere rol bij de ontwikkeling van een kind. “Ik vermoed dat de kleine hersenen verantwoordelijk zijn voor het vermogen om complexe informatie van de zintuigen te verwerken. Op termijn zou dat dan leiden tot het vormen van normale sociale relaties met anderen”, aldus Wang.

Als dat deel van de hersenen echter schade oploopt voor de geboorte, zou het de kinderen verhinderen om op sociaal vlak net zo te ontwikkelen als hun leeftijdsgenootjes. “We hebben eht altijd over genetische aanleg als oorzaak, maar genen en ontwikkeling liggen ver uit elkaar, in tegenstelling tot hersencircuits. Het is nu nog een onconventionele theorie, maar ik denk dat de kans op autisme na zulke hersenschade even groot is als de kans op longkanker bij een roken.”

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/331/Autisme/article/detail/2044913/2014/09/09/Is-dit-dan-echt-de-oorzaak-van-autisme-.dhtml

Jaren zullen ze nog opzoek gaan op te proberen hoe autisme kan ontstaan. Het zal een zoektocht blijven. Net als voor de autist zelf om op een gunstige manier het leven door te komen, en met andere samen te werken. Voor hen is het zeker niet makkelijk een goed leven te hebben. Maar eens ze ermee om kunnen gaan en ze vinden hun plek in da maatschappij kan het ook voor hen genieten zijn. 
En ik zeg altijd we zijn allemaal een beetje autistisch en we leven allemaal op onze manier om te overleven. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM