Al bekend met de Zelfmoordhulplijn 113? 

zelfmoord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommige mensen hebben zulke donkere depressieve gedachten dat ze zelfmoord overwegen. Afschuwelijk ja. Maar er is een telefoonnummer waar je naar toe kunt bellen wanneer je je superdown en eenzaam voelt en dat is de zelfmoordhulplijn 113. Maar deze is nog niet zo bekend en moet bekender worden gemaakt. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zei donderdag in een Kamerdebat dat ze met de stichting 113 online gaat bekijken hoe het nummer en de website bekender kunnen worden. Kamerleden hadden daar om gevraagd.

Bij 113 online (0900-113) kunnen mensen met zelfmoordgedachten aankloppen voor een goed gesprek. De stichting geeft ook trainingen aan mensen om signalen van zelfmoordgedachten beter te herkennen.

In de Kamer, en ook bij Schippers, bestaan grote zorgen over het stijgend aantal mensen dat zelfmoord pleegt. Het aantal zelfmoorden in Nederland is van 1.435 in 2008 gestegen tot 1.753 in 2012, een stijging van ruim 20 procent. De grootste stijging doet zich voor bij mannen en vrouwen tussen de 50 en 55 jaar en bij mannen en vrouwen tussen de 65 en 70 jaar.

Mensen met een uitkering plegen acht keer vaker zelfmoord dan mensen met een baan, zei Schippers. Onder lesbische en homojongeren liggen de zelfmoordcijfers hoger dan bij heterojongeren. Zelfdoding komt verder bij mannen twee keer zo vaak voor als bij vrouwen. Rond de 200 van de 1500 zelfmoorden jaarlijks worden op het spoor gepleegd.

BRON: http://gezondheid.blog.nl/algemeen/2014/09/04/al-bekend-met-de-zelfmoordhulplijn-113