Resting Bitch Face: waarom sommige mensen altijd kwaad kijken

© getty.

‘Ik ben niet kwaad, ik kijk gewoon zo’. Het is een zin die ik regelmatig moet uitspreken. Want waar sommige mensen gezegend zijn met een natuurlijk lieflijk uiterlijk, zit ik opgescheept met een resting bitch face. En de wetenschap heeft nu ook uitgevogeld waar dat fenomeen vandaan komt.

Dat ik een ‘vieze’ leek, is de reactie van het lief als ik hem vraag naar zijn eerste indruk van mij. Op dat moment was ik waarschijnlijk aan helemaal niets aan het denken, maar hij interpreteerde het als een mengeling van pure minachting en een zwart humeur.

Ik kamp met andere woorden met een ‘resting bitch face‘: een gezicht dat er zelfs zonder uitdrukking vrij kwaad uitziet. En ik ben daarin niet alleen: Queen Elizabeth zit ermee, Victoria Beckham is er trots op en Kristen Stewart moet zowat het boegbeeld zijn van onze vereniging.

Maar waar komt dat fenomeen eigenlijk vandaan? Waarom zien sommige mensen er zoveel kwader uit in ‘rusttoestand’ dan anderen? Dat is ook wat gedragsspecialisten van het bedrijf Noldus Information Technology wilden weten. Ze stopten 10.000 ‘neutrale’ uitdrukkingen in een herkenningssoftware om te kijken wat de computer zou aflezen.

Zo’n software leest 500 punten van het menselijke gelaat in en herkent zo emoties: geluk, verdriet, boosheid, verrassing, afkeer… Wat bleek? Bij een gezicht zonder uitdrukking leest de computer ongeveer 3 procent emoties, de overige 97 procent is voor de software ook effectief neutraal. Als je echter naar bekende resting bitch faces gaat kijken, verdubbelt het aantal emoties tot 6 procent.

We tonen dus onbewust meer emoties dan anderen, en niet zomaar eender welke emotie: vooral minachting en afkeer komen door. “Een subtiele gekrulde lip, of wat spanning rond de ogen… Het geeft al meteen een andere indruk”, klinkt het. En aangezien de mens gelaatsuitdrukkingen net zoals de computer interpreteert, komen we over als onaangename mensen. En met ‘wij’ bedoel ik vrouwen: uit het onderzoek bleek dat een minachtende uitdrukkingen veel meer aanvaard worden bij mannen dan bij vrouwen.

We zijn er natuurlijk vet mee, met die verklaring. Gelukkig is er ook een positieve kant: mensen met een resting bitch face hebben over het algemeen betere social skills. We moeten immers meer moeite doen dan anderen zodat we geen verkeerde indruk wekken. Onderzoek heeft uitgewezen dat je communicatievaardigheden beter worden, én dat je ook anderen beter verstaat. Dat leidt op termijn tot betere relaties, zowel privé als in de werksfeer. We maken dan misschien geen goede eerste indruk, maar achteraf maken we dat meer dan goed.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2605259/2016/02/03/Resting-Bitch-Face-waarom-sommige-mensen-altijd-kwaad-kijken.dhtml

Je kan er gewoon niets aan doen dat je zo boos kijkt. Je kan er allerlei studies aan wijden maar voor sommigen zal het zeker niet leuk zijn. Het wordt als eerste gezien en daar gaat ook de eerste indruk naar. Het is dan soms ook moeilijk om contacten te leggen of toch vriendelijk over te komen. Toch wil je het anders maar je gezicht spreekt dan weer andere taal, en dat kan naar iemand anders soms overkomen als dominant. Sommigen kunnen het ook moeilijk hebben bij emoties die ze tonen maar het gezichtsbeeld toch als boos blijft.
Dit is dan nog een leuk filmpje en zal je direct merken dat jezelf er anders naar kijkt dan naar mensen die niet boos kijken.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM