De lepra van het westen: eenzaamheid
Eenzaamheid is het meest gehoorde thema bij de landelijke anonieme hulplijn Sensoor, blijkt uit de jaarverslagcijfers van de organisatie.
Eenzaamheid is gevaarlijker voor de gezondheid dan obesitas.
Het gevoel van afzondering kan leiden tot hoge bloeddruk, hartaanvallen, beroertes, een verzwakt immuunsysteem, hoger risico op depressie en dementie en vroegtijdig overlijden……
Aldus hoogleraar psychologie, John Cacioppo, die 20 jaar lang het effect van eenzaamheid op 2000 mensen boven de 50 jaar bestudeerde.
Hij vond dat de eenzaamste mannen en vrouwen twee keer zoveel kans hebben om eerder te sterven dan degenen die sociaal actief zijn en meer contact hebben met de buitenwereld.
De waarschuwing komt in een tijd dat steeds meer landen vergrijzen en er bijna meer digitaal gecommuniceerd wordt dan face-to-face.
Cacioppo: “We zitten demografisch gezien in een tsunami. De babyboomers bereiken een pensioensgerechtigde leeftijd. Mensen moeten nú nadenken hoe ze zichzelf later kunnen beschermen. Er wordt vaak gedacht dat pensioen betekent dat je afscheid moet nemen van je sociale leven en ergens in een warm oord moet gaan ‘genieten. Dat is waarschijnlijk niet het beste idee.”
Op een congres sprak Moeder Theresa (1910 – 1997) haar toehoorders eens aan over de ‘lepra van het westen’. Ze doelde op de mensen die, door iedereen in de steek gelaten, hun dagen in eenzaamheid slijten. Moeder Theresa noemde hen ‘de ingeslotenen’. Ze benadrukte hoe noodzakelijk het was dat er binnen het gezin weer gebeden werd en dat men oog moest hebben voor de noden van zijn naasten.
Professor Cacioppo ontdekte dat mensen die na hun pensioen blijven communiceren met collega’s en vrienden in de buurt een stuk minder eenzaam zijn.
Zijn advies luidt daarom: “Neem de tijd om te genieten en deel mooie momenten met familie en vrienden. Je zult zien dat je je dan beter vermaakt en uiteindelijk nog langer blijft leven ook!”
Het zijn niet alleen oudere die zich op een moment eenzaam kunnen voelen. Maar ook jongeren en anderen kunnen dat gevoel hebben. Ook komt dit vaak voor omdat mensen niet meer echt sociaal contacten hebben of zoeken. Ze zoeken ze dan wel in hun eenzaamheid thuis op pc. Maar eens een leuk gesprek face to face of via telefoon zit er niet meer in. Zelfs zijn heel wat alleenstaande niet geneigd om ook een sport te gaan doen of eens lekker af te spreken met vrienden. Zodat ze eigenlijk hun eigen isolement gaan maken onbewust en op een moment zich zo eenzaam gaan voelen dat ze niets meer durven aan te gaan.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
4 tekenen dat je eenzaam bent (maar zo pak je ze aan)
Of je nu verhuisd bent, een nieuwe job hebt of op een nieuwe school zit, af en toe kan je je wel eens eenzaam voelen. Heel normaal, maar soms kan te veel eenzaamheid een negatief effect hebben op onze mentale en fysieke gezondheid. Zo zou te veel eenzaamheid het risico op vroegtijdige sterfte met 26 procent verhogen. Dringend tijd om er iets aan te doen dus.
1. Je kan in een recordtempo bingewatchen
Heb jij meteen alle seizoenen van Lost nog eens bekeken toen ze op Netflix verschenen? Dan is de kans groot dat je je onbewust eenzaam voelt. Een studie van de universiteit van Texas onthulde immers dat mensen die zich alleen en depressief voelen, meer bingewatchen dan anderen.
2. Je weet wel hoe je je moet gedragen, het lukt gewoon niet
Aan de hand van een reeks van vier experimenten, ontdekten professor Megan L. Knowles en haar team dat eenzame mensen meer sociale vaardigheden hebben dan zij met veel vrienden, maar dat ze dichtklappen wanneer ze deze vaardigheden in de praktijk moeten toepassen. Als je nog eens moeite hebt met het praten over koetjes en kalfjes in bepaalde situaties, bedenk je dan dat je er waarschijnlijk beter in bent dan je denkt.
3. Alleen zijn voelt niet als me-time, het voelt eenzaam
Alleen zijn is iets heel anders dan wat verdiende me-time af en toe. Zo nu en dan bewust tijd alleen doorbrengen heeft een heleboel voordelen voor onze gezondheid. Het geeft ons tijd om onze batterijen weer op te laden, te ontspannen en doen waar we zelf op dat moment zin in hebben. Eenzaamheid, daarentegen, voelt heel anders. Heb je problemen met slapen, voel je je angstig of depressief en grijp je vooral naar de afstandbediening van de televisie of Facebook, dan ben je waarschijnlijk eerder eenzaam.
4. Je bent een fervente Facebook-bezoeker
Een onderzoek aan de universiteit van Michigan wees uit dat we sneller Facebook openklikken wanneer we ons eenzaam voelen. Hoewel Facebook er niet automatisch voor zorgt dat we ons nog meer alleen voelen, kan het kijken naar het leven van anderen ons wel met ongelukkige gevoelens opzadelen.
Wat kan je doen?
De eerste stap is om toe te geven dat je eenzaam bent. “Pas wanneer je het probleem kan identificeren, kan je beginnen nadenken over de oplossing,” vertelt klinisch psychologe Lauren Kachorek. “Je moet er achter komen wat eenzaamheid voor jou precies betekent en waarom je je zo voelt. Dat is de beste remedie.”
Groepsgevoel
Of het nu een leesclub of sportploeg is, zoek aansluiting bij een groep met dezelfde interesses. “Als je je lid maakt van een groep waarmee je iets gemeenschappelijk hebt, garandeer je dat je deelneemt aan activiteiten die voor jou iets betekenen en dus het beste in jou naar boven halen,” verklaart psycholoog Lesli Musicar. “Wanneer je je op je gemak voelt tijdens die activiteiten, zal je je meer verbonden voelen met de mensen in je omgeving omdat je iets gemeenschappelijk hebt.”
Help anderen
Niet zo’n grote fan van groepsactiviteiten? Probeer eens een ander te helpen. Empathie helpt met sociale angsten en vriendelijk zijn kan eenzaamheid verzachten. Zelfs wanneer die ‘ander’ een huisdier is. “Kinderen opvoeden, lesgeven, voor dieren zorgen, het zorgt er allemaal voor dat de eenzaamheid afneemt,” schreef “The Happiness Project”-auteur Gretchen Rubin op haar blog.
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2407030/2015/07/29/4-tekenen-dat-je-eenzaam-bent-maar-zo-pak-je-ze-aan-.dhtml
Brugge komt met actieplan tegen eenzaamheid na drie doden
De gemeente Brugge gaat een ‘anti-eenzaamheidsplan’ opstellen nadat drie mensen in hun eigen huis overleden. Twee vrouwen van 47 en 80 jaar en een 41-jarige man lagen tussen de tien en dertig dagen onopgemerkt thuis, tot de politie wegens overlast door stank en vliegen werd gewaarschuwd.
De lichamen werden vorige week drie dagen na elkaar gevonden. Nog deze maand moet er een plan komen om dergelijke situaties te voorkomen.
Volgens burgemeester Renaat Landuyt volstaat het niet om Bruggelingen aan te sporen op hun buren te letten. Vooral omdat het niet alleen om bejaarden ging, is de burgemeester van Brugge geschrokken.
Volgens de Vlaamse regionale indicatoren (VRIND), een studiedienst van de Vlaamse regering, zegt 6 procent van de Vlamingen zich “geïsoleerd van andere mensen” te voelen. Het gaat om bijna 400.000 eenzame mensen.
“Dat is een zeer grote groep. Leven in een stad is een risicofactor, daar klimt het isolement tot 10 procent van alle inwoners”, zegt een woordvoerder in dagblad De Standaard woensdag.
Nederland
In Nederland zeggen 550.000 mensen eenzaam te zijn, blijkt uit eerdere cijfers van het CBS. Daarbij zouden mannen zich vaker eenzaam voelen.
Vorig jaar liet de gemeente Amsterdam weten maatregelen te treffen tegen eenzaamheid, omdat dit ook in de hoofdstad een groeiend probleem zou zijn.
BRON: http://www.nu.nl/lifestyle/4865615/brugge-komt-met-actieplan-eenzaamheid-drie-doden.html
Laat je hart eens spreken en ga eens langs bij een eenzame persoon.
Aum Shanthi