“Bloedmaan tijdens Pasen voorspelt dag des onheils”

 
Bron: Ad.nl © afp.

De Amerikaanse pastoor John Hagee is er heilig van overtuigd dat Jezus binnenkort terugkeert op aarde omdat de maan komend paasweekend dieprood kleurt. Volgens de man wordt het zeldzame heelalverschijnsel voorspeld in de Bijbel. De Nederlandse theoloog Eric Ottenheijm ziet de terugkeer niet gebeuren en noemt de uitlatingen van de Amerikaan “zorgwekkend”.

Het verloop van een maansverduistering. © afp.
Een bloedmaan?
De maan kleurt rood tijdens een volledige maansverduistering, oftewel als deze achter de aarde langs draait en zo in de kernschaduw van onze planeet komt. De aarde houdt dan het zonlicht tegen, maar er komt nog wel licht door de atmosfeer van onze planeet. Dat licht ziet er rood uit als het weerkaatst op de maan.

De maan boven Noord-Amerika, Azië en Australië kleurt komend weekend een paar minuten lang rood doordat het hemellichaam achter de aarde langs draait en in de schaduw van onze planeet komt. Het is de derde keer sinds 2014 dat er een bloedrode maan verschijnt. Volgens NASA kwam het in de afgelopen 2.000 jaar zelden voor dat het verschijnsel zich drie keer kort achter elkaar voordeed.

En dat betekent onheil, zegt Hagee. Zeker omdat het met Pasen gebeurt. Hij baseert zijn verwachting op bijbelonderdeel Joël 2:31, waarin wordt geschreven over een bloedkleurige maan. “De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en geduchte dag des Heren komt”, staat er.

Deze woorden zeggen volgens Hagee genoeg. “Ik geloof dat er iets dramatisch gaat gebeuren in het Midden-Oosten, dat met Israël te maken heeft”, zegt hij in The Mirror. “[Iets wat] het verloop van de geschiedenis in het Midden-Oosten gaat veranderen en gevolgen heeft voor de hele wereld.”

Naast de genoemde passage zijn er nog meer aanwijzingen, vindt de pastoor. “In hoofdstuk twee van Joël staat dat de Dag van de Heer de dag is waarop de zon weigert te schijnen. En Jezus zelf zegt in het Boek van Lucas dat er tekenen zullen zijn in de ‘zon, maan en sterren'”, aldus de man.

De bloedrode verduisterde maan van dichtbij. © afp.

“Nauwelijks verband met werkelijkheid”
Volgens de Nederlandse theoloog Eric Ottenheijm van de Universiteit Utrecht houden de uitspraken van de pastoor “nauwelijks verband met de werkelijkheid”. De Amerikaan combineert volgens Ottenheijm een oude tekst met een moderne manier van bijbellezen. Oude geschriften gaan vaak over zeldzame natuurverschijnselen die een uiting van God zouden zijn. “En sinds de negentiende eeuw is het ‘in’ om de bijbel als voorspellend draaiboek te lezen.”

Maar de Bijbel is helemaal geen draaiboek, zegt de theoloog. Er staan juist waarschuwingen in over dingen die niét moeten gebeuren. Toch kunnen mensen als Hagee volgens Ottenheijm aan de gang blijven, want de abstracte, “bloemrijke beeldtaal vol metaforen” kan makkelijk worden toegepast op dagelijkse situaties. “En als zijn voorspellingen niet uitkomen, zegt hij gewoon dat het een andere keer alsnog gebeurt.”

Dat is zorgwekkend, vindt de theoloog. Hij is bang dat de Amerikaan mensen onzeker maakt met zijn voorspelling. “De meeste mensen zullen hun schouders ophalen. Maar mensen die al een beetje onzeker zijn, kunnen makkelijk nog meer onzeker worden.”

Nóg een bloedmaan in september
De maansverduistering van komend weekend is de derde in een zeldzame reeks van vier. De eerste twee vonden plaats in april en oktober van vorig jaar. De laatste van deze serie is te zien op 28 september van dit jaar.

“Einde van dit tijdperk”
Ondertussen bereidt Hagee zich voor op het onheil dat hij voor dit weekend voorziet. “Er is er een reeks heilige gebeurtenissen die volgens de bijbel gaat gebeuren. Maar het boek noemt nooit een tijdstip. Er staat alleen dat ‘als er een teken is’ – en de rode maan is een heel duidelijk teken – het ‘einde van dit tijdperk’ nabij is.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2272700/2015/04/01/Bloedmaan-tijdens-Pasen-voorspelt-dag-des-onheils.dhtml

Zouden we erin moeten geloven?

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertentie