Waarom geeuwen goed is voor je hersenen

Meestal associëren we geeuwen met verveling of vermoeidheid, maar dat is niet altijd de echte oorzaak. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat een geeuw goed is voor je gezondheid, omdat het je oververhitte hersenen afkoelt.
Het waren wetenschappers van de Princeton University die vaststelden dat een grote geeuw de temperatuur van je brein reguleert en oververhitting voorkomt.
Vorige winter spraken professor Andrew Gallup en zijn team 80 willekeurige voorbijgangers in Arizona aan. Ze lieten hen foto’s zien van geeuwende mensen en registreerden of ze daardoor ook zelf geeuwden. Hetzelfde experiment werd afgelopen zomer herhaald.
De onderzoekers stelden vast dat de helft van de deelnemers in de winter geeuwde, terwijl dat in de zomer bij slechts een kwart het geval is. Dat lijkt ons in strijd met het idee dat geeuwen oververhitting voorkomt, toch?
“Toch niet”, zegt professor Gallup. “Tijdens het geeuwproces is er een warmte-uitwisseling tussen het brein en koudere lucht van buitenaf. Daarom is het systeem minder effectief op een warme zomerdag. Onze vaststellingen zijn dus zeker in overeenstemming met de afkoelingstheorie.”
Toch zijn er ook nog heel wat onduidelijkheden over geeuwen. Hoe komt het bijvoorbeeld dat geeuwen ‘besmettelijk’ is? En waarom geeuwen peuters dan weer niet met ons mee? Gelukkig hebben we door dit onderzoek toch al een passende uitleg klaar als je geeuwt terwijl iemand iets vertelt: “Of ik me verveel? Nee hoor, mijn hersenen zoeken gewoon wat afkoeling!”
Geeuwen kan ook zijn om dat de hersenen naar zuurstof vragen. Want ooit is me dat ook in een cursus verteld. Nu wat ik wel leuk vind is dat het raar is mensen zetten elkaar aan tot geeuwen maar een baby een peuter zal dat niet hebben of ook niet omgedraaid als deze geeuwen zal de ander ook niet mee doen.
Vind het wel leuk om ook eens deze wetenschap te lezen.
Toch begrijp ik niet dat er een link kan zijn om de hersenen af te koelen. Want je ademt uit en eigenlijk niet in. Daar zou ik mocht iemand me kunnen helpen toch wat meer over willen lezen of te weten komen.
Toch even wat aan het googlen geweest
Hypothesen
Hoewel iedereen dit gewone verschijnsel kent en mensen gemiddeld 10 tot 15 maal per dag gapen, is er maar heel weinig met zekerheid over bekend. Er bestaan vele hypothesen over het doel of de functie van gapen.
- Het zou meer optreden bij een laag zuurstofgehalte in het bloed of een verhoogd koolzuurgehalte (experimenteel is aangetoond, door het laten ademen van lucht met verschillende zuurstofdrukken en koolzuurgehaltes, dat deze beide hypothesen niet juist zijn);
- het zou de druk in het middenoor gelijkmaken aan de omgevingsdruk (niet waarschijnlijk, daar dit steeds gebeurt bij het slikken);
- het zou de spierspanning verlagen in de spieren die bij de ademhaling zijn betrokken door deze op te rekken. De verhoogde spierspanning zou het gevolg zijn van inactiviteit van deze spieren.
- het zou een sociale functie hebben waardoor het groepsdier mens in een groep verkerend tegelijk naar bed gaat, en vele andere. Mensen gapen echter de hele dag, hoewel inderdaad vaker ’s ochtends en ’s avonds.
- Een andere theorie die de laatste tijd steun vindt, beweert dat gapen juist een non-verbale uiting is van ontspanning binnen een groep. Ergo, de gaper voelt zich op zijn/haar gemak bij zijn/haar gezelschap;
- Gapen heeft ook een zekere erotische lading, claimt Wolter Seuntjens, een wetenschappelijk onderzoeker die in november 2004 in Amsterdam aan de VU op het onderwerp promoveerde.
- Een geeuw is een langdurige diepe inademing, hierdoor heerst er langere tijd een onderdruk in de borstkas. De functie van een geeuw zou dus kunnen zijn dat er dan veel bloed terug kan stromen in het hart. Dit is nodig omdat het bloed met zeer geringe druk teruggaat naar het hart en zich ophoopt in de grote bloedsomloop
BRON: http://nl.wikipedia.org/wiki/Geeuwreflex
Wie soms nog meer weet zoals ik al schreef ik hoor het graag.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
WAAROM GEEUWEN WE?
Er is lang gedacht dat geeuwen diende om de hersenen van zuurstof te voorzien en om de waakzaamheid te verhogen.
Volgens een recent onderzoek, is daar echter niets van aan. Geeuwen zou doodeenvoudig een sociale reflex zijn die tot doel heeft de verbondenheid binnen een groep te bevorderen.
Geeuwen: een veel gedeeld goed
Iedereen geeuwt. Tenminste alle zoogdieren, met uitzondering van de giraf! Katten, honden, meisjes, jongens, goed of minder goed opgevoede mensen… Zelfs sommige soorten vissen en vogels kunnen er niet aan weerstaan.
Deze onbedwingbare reflex – waarvan we de intensiteit wel kunnen beïnvloeden – beantwoordt aan een ademhalingscyclus van vijf tot tien seconden, waarbij een diepe inademing afgewisseld wordt met een korte ademstilstand. Het geheel wordt bekroond met een trage en luidruchtige uitademing. Voeg daar nog gesloten ogen, uitgestrekte armen en een gevoel van welbehagen aan toe… en u zal zelf snel zin hebben om hetzelfde te doen.
Geeuwen: geen fysiologisch nut
Volgens een recente studie, die door Zwitserse onderzoekers gepubliceerd werd in het tijdschrift Neuroscience and Biobehavioral Reviews, zou geeuwen inderdaad een communicatieve of zelfs empathische handeling zijn. De eeuwenoude opvatting, volgens dewelke geeuwen zou dienen om de hersenen van zuurstof te voorzien, zou helemaal onjuist zijn… Dr. Adrian G. Guggisberg, de verantwoordelijke van dit onderzoek, had reeds eerder aangetoond dat geeuwen de waakzaamheid niet verhoogde, in tegenstelling tot wat men eeuwenlang verondersteld had.
Zijn meest recente bevindingen gaan nog verder en suggereren dat geeuwen uiteindelijk geen enkele fysiologische functie inhoudt.
Geeuwen als communicatiemiddel
Is geeuwen dan helemaal nutteloos? Niet helemaal… Want volgens de onderzoekers, zou geeuwen een rol spelen in de niet-verbale communicatie, een rol die de groep ten goede zou komen. Aangezien geeuwen dikwijls voorkomt in een context van slaperigheid, loomheid, verveling, honger of lichte psychologische stress, lijkt het dus te dienen om deze eerder onaangename gevoelens mee te delen aan de andere groepsleden… en dat zonder er al te veel woorden aan vuil te maken!
Sommigen hadden eerder al gesuggereerd dat geeuwen ook enigszins erotisch getint was en dus een subtiele uitnodiging zou inhouden voor een seksuele activiteit…
Geeuwen, een teken van sociale aanleg
We weten eveneens al een eeuwigheid dat geeuwen bijzonder aanstekelijk is. Een geeuw lokt er een andere uit binnen een tijdsspanne van ongeveer vijf minuten! Iemand zien of horen geeuwen zou in feite een complex netwerk activeren van hersenzones, die functies controleren zoals de motorische nabootsing, de empathie en het sociale gedrag.
De gegevens van het onderzoek tonen trouwens aan dat schizofrene en autistische patiënten, van wie de sociale vaardigheden aangetast zijn, veel minder ontvankelijk zijn voor dit aanstekelijke aspect van een geeuw. Kinderen jonger dan vijf jaar reageren dan weer helemaal niet op een geeuw, omdat de noodzakelijke hersenmechanismen daarvoor nog ontbreken. Het feit dat geeuwen bij talrijke gewervelde soorten nog steeds niet is uitgestorven, zou te verklaren zijn door het voordeel dat deze vorm van communicatie biedt aan een groep.
Tot slot nog dit: geeuwen is tevens de belangrijkste oorzaak van kaakontwrichtingen. Denk er dus aan om uw sociale communicatie met mate uit te drukken!
BRON: http://www.e-gezondheid.be/waarom-geeuwen-we/actueel/1005
Vrouwen geeuwen vaker dan mannen, maar niet omdat ze moe zijn
Kan jij ook geen geeuw onderdrukken als je iemand anders ziet gapen? Studies hebben aangetoond dat een geeuw besmettelijk is omdat we meeleven met de geeuwer. En dat is volgens Italiaanse onderzoekers meteen ook de verklaring waarom vrouwen vaker geeuwen dan mannen: omdat ze empathischer zijn.
Een geeuw is een onvrijwillige beweging waarbij de mond open gaat, de persoon ademt diep in, de ademhaling stopt even en ademt dan weer uit. Bij de mens duurt een geeuw gemiddeld zes seconden.
De geeuw is een boeiend onderwerp voor onderzoekers, omdat deze kleine daad een groot effect heeft op het lichaam: het bepaalt mee het slaapritme, kan de lichaamstemperatuur regelen en maakt ons waakzaam. Factoren als het tijdstip van de dag, leeftijd en de band tussen de personen hebben effect op de besmettelijkheid van een geeuw, ontdekten wetenschappers eerder al.
Wie geeuwt het meest?
Een recente studie aan de universiteit van Pisa observeerde vijf jaar lang het geeuwgedrag van zowel mannen als vrouwen. De eerste conclusie van de wetenschappers is dat een geeuw besmettelijker is wanneer we in de buurt zijn van mensen die we goed kennen. Toch is niet iedereen er vatbaar voor: een geeuw laat ongeveer 40 tot 60 procent van de gezonde mensen koud. Ook ontdekten de onderzoekers dat vrouwen een spontane geeuw in 55 procent van de gevallen kopiëren, terwijl dat bij mannen slechts in 40 procent van de gevallen gebeurt.
Waarom geeuwen vrouwen meer?
De verklaring is dat vrouwen van nature empathiser geprogrammeerd zijn. Dit komt door hun rol als moeder, en omdat dames vaak het bindmiddel zijn van een vriendengroep. Ook hebben neurologische studies bewezen dat de vrouwelijke hersenen sneller de uiterlijke tekenen van gevoelens van anderen oppikken.
Wat is empathie?
Empathie is het vermogen om de gevoelens van anderen in te schatten. Dit is een belangrijke eigenschap voor het aangaan van succesvolle relaties. Het is niet verrassend dat kopieergedrag een manier is om zich empathisch op te stellen, dat geldt dus ook voor het kopiëren van een geeuw.
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/167/Slaapproblemen/article/detail/2607789/2016/02/05/Vrouwen-geeuwen-vaker-dan-mannen-maar-niet-omdat-ze-moe-zijn.dhtml
Ik probeer op dit moment de functie van geeuwen te achterhalen. Mijn theorie is dat geeuwen een emotioneel aspect is. Het heeft iets met het uiten van gevoelens te maken. Het valt mij namelijk op dat elke keer als ik last heb van onderdrukte emoties, en ik ga even ontspannen op mijn ademhaling letten, of een korte meditatie houden, dan begin ik als een gek te geeuwen.
Als je mindfull oplet tijdens het geeuwen zal je merken dat er flink wat energie los komt bij een geeuw. Die voel je met je ademhaling naar boven komen, en als het goed is zal je na het geeuwen een gevoel van opluchting ervaren.
Het feit dat je gaat geeuwen in gezelschap, is inderdaad een empathische reactie. Je communiceert naar de ander dat ook jij last hebt van spanning in je lichaam, en dat je die samen laat gaan.
Ergens kan ik in je schrijven meegaan. Maar geeuwen heeft nog zoveel andere aspecten. Mensen die aan migraine leiden zullen merken voor een aanval dat ze ook meer gaan geeuwen. De hersenen vragen om zuurstof.
Toch is er nog niet echt heel veel geweten over geeuwen. Misschien dat ik me daar ook eens meer in ga verdiepen.
Aum Shanthi
2 jaar geleden stelde men VKF bij me vast. ( Voorkamerfibrilatie van het hart ) Na verschillende bezoeken bij cardiologen vertelde men mij dat de beste behandeling ablatie ( via een bloedvat, met een smal darmpje met camera en laser , tot in de longader gaan om de zenuwen die de verkeerde prikels geven, weg te branden ) was. Ik maakte dadelijk de bedenking dat de oorzaak hier niet mee weggehaald is. Dus de verkeerde prikels stopte bij de longader , maar zouden er nog steeds zijn.
Voor mezelf heb ik dan de uitdaging aangegaan om met meditatie en andere technieken De VKF te stoppen. Dit heeft me toch 2 jaar gekost om de juiste technieken te combineren om van de VKF af te raken. De cardiologen voorspellen dat de VKF waarschijnlijk toch gaat terugkomen.
In de combinatie van technieken komt gapen sterk naar voren als cruciaal toe te passen voor de behandeling van VKF .
Of dit kans maakt voor een nieuwe behandeling Voor VKF is moeilijk in te schatten.
Zelf denk ik van wel en zelfs meer …
Later meer … grt. Peter peter@ramax.be
Peter kan men VKF in verband brengen met geeuwen?
En twee mocht je zin hebben ben ik wel benieuwd naar de meditatie en de andere technieken om geen voorkamerfibrilatie meer te hebben.
Alvast bedankt.
Aum Shanthi