Waarom geeuwen goed is voor je hersenen

Meestal associëren we geeuwen met verveling of vermoeidheid, maar dat is niet altijd de echte oorzaak. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat een geeuw goed is voor je gezondheid, omdat het je oververhitte hersenen afkoelt.

Het waren wetenschappers van de Princeton University die vaststelden dat een grote geeuw de temperatuur van je brein reguleert en oververhitting voorkomt.

Vorige winter spraken professor Andrew Gallup en zijn team 80 willekeurige voorbijgangers in Arizona aan. Ze lieten hen foto’s zien van geeuwende mensen en registreerden of ze daardoor ook zelf geeuwden. Hetzelfde experiment werd afgelopen zomer herhaald.

De onderzoekers stelden vast dat de helft van de deelnemers in de winter geeuwde, terwijl dat in de zomer bij slechts een kwart het geval is. Dat lijkt ons in strijd met het idee dat geeuwen oververhitting voorkomt, toch?

“Toch niet”, zegt professor Gallup. “Tijdens het geeuwproces is er een warmte-uitwisseling tussen het brein en koudere lucht van buitenaf. Daarom is het systeem minder effectief op een warme zomerdag. Onze vaststellingen zijn dus zeker in overeenstemming met de afkoelingstheorie.”

Toch zijn er ook nog heel wat onduidelijkheden over geeuwen. Hoe komt het bijvoorbeeld dat geeuwen ‘besmettelijk’ is? En waarom geeuwen peuters dan weer niet met ons mee? Gelukkig hebben we door dit onderzoek toch al een passende uitleg klaar als je geeuwt terwijl iemand iets vertelt: “Of ik me verveel? Nee hoor, mijn hersenen zoeken gewoon wat afkoeling!”

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/101/Geeuwen/article/detail/1321731/2011/09/20/Waarom-geeuwen-goed-is-voor-je-hersenen.dhtml

Geeuwen kan ook zijn om dat de hersenen naar zuurstof vragen. Want ooit is me dat ook in een cursus verteld. Nu wat ik wel leuk vind is dat het raar is mensen zetten elkaar aan tot geeuwen maar een baby een peuter zal dat niet hebben of ook niet omgedraaid als deze geeuwen zal de ander ook niet mee doen.
Vind het wel leuk om ook eens deze wetenschap te lezen.
Toch begrijp ik niet dat er een link kan zijn om de hersenen af te koelen. Want je ademt uit en eigenlijk niet in. Daar zou ik mocht iemand me kunnen helpen toch wat meer over willen lezen of te weten komen.

Toch even wat aan het googlen geweest

Hypothesen

Hoewel iedereen dit gewone verschijnsel kent en mensen gemiddeld 10 tot 15 maal per dag gapen, is er maar heel weinig met zekerheid over bekend. Er bestaan vele hypothesen over het doel of de functie van gapen.

  • Het zou meer optreden bij een laag zuurstofgehalte in het bloed of een verhoogd koolzuurgehalte (experimenteel is aangetoond, door het laten ademen van lucht met verschillende zuurstofdrukken en koolzuurgehaltes, dat deze beide hypothesen niet juist zijn);
  • het zou de druk in het middenoor gelijkmaken aan de omgevingsdruk (niet waarschijnlijk, daar dit steeds gebeurt bij het slikken);
  • het zou de spierspanning verlagen in de spieren die bij de ademhaling zijn betrokken door deze op te rekken. De verhoogde spierspanning zou het gevolg zijn van inactiviteit van deze spieren.
  • het zou een sociale functie hebben waardoor het groepsdier mens in een groep verkerend tegelijk naar bed gaat, en vele andere. Mensen gapen echter de hele dag, hoewel inderdaad vaker ’s ochtends en ’s avonds.
  • Een andere theorie die de laatste tijd steun vindt, beweert dat gapen juist een non-verbale uiting is van ontspanning binnen een groep. Ergo, de gaper voelt zich op zijn/haar gemak bij zijn/haar gezelschap;
  • Gapen heeft ook een zekere erotische lading, claimt Wolter Seuntjens, een wetenschappelijk onderzoeker die in november 2004 in Amsterdam aan de VU op het onderwerp promoveerde.
  • Een geeuw is een langdurige diepe inademing, hierdoor heerst er langere tijd een onderdruk in de borstkas. De functie van een geeuw zou dus kunnen zijn dat er dan veel bloed terug kan stromen in het hart. Dit is nodig omdat het bloed met zeer geringe druk teruggaat naar het hart en zich ophoopt in de grote bloedsomloop

BRON: http://nl.wikipedia.org/wiki/Geeuwreflex

Wie soms nog meer weet zoals ik al schreef ik hoor het graag.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/