Nachtraven zijn ongezonder en krijgen sneller diabetes

© Shutterstock.

Mannen en vrouwen die pas in de vroege uurtjes onder de wol kruipen, zijn ongezonder dan ochtendmensen, zelfs als ze in totaal evenveel uren slaap halen. Het late bedtijduur stuurt hun eetgewoonten en bioritme in de war, waardoor de kans groter is dat ze diabetes ontwikkelen, wijst nieuw onderzoek uit.

Meer dan 1.600 mensen tussen 40 en 50 jaar werden ondervraagd over hun slaapgewoonten. Vervolgens werd bij al deze mannen en vrouwen een bloedstaal afgenomen, en scans uitgevoerd die hun botten en lichaamsvet maten.

Jonger, maar ongezonder
De systematisch late opblijvers in het onderzoek waren over het algemeen jonger, maar hun gezondheid was er slechter aan toe. Ze hadden meer lichaamsvet en meer ongezonde vetten in hun bloed.
Mannelijke nachtraven bleken tot drie keer meer kans te hebben om diabetes te ontwikkelen. Daarnaast was het risico op sarcopenia bij mannelijke nachtmensen vier keer groter, een leeftijdsgeboden verzwakking van de spieren. Vrouwelijke nachtmensen bleken een hoger risico te ontwikkelen op het krijgen van hartaanvallen en diabetes door hun slaapgedrag.

Slechte slaapkwaliteit en eetgewoonten
Een slaaptekort kan niet aan de basis liggen van de vertoonde symptomen bij nachtmensen, aangezien ze doorgaans evenveel sliepen als de ochtendmensen uit het onderzoek. Onderzoeker Dr. Nan Hee Kim, van de Korea University College of Medicine veronderstelt dat het met levensgewoonten te maken heeft: “Nachtmensen hebben de neiging om minder goed door te slapen, doordat ze nog laat op de avond zijn blootgesteld aan licht. Daarnaast zijn ze vaker gebonden aan slechte gewoonten zoals roken, laat eten en een voornamelijk zittende levensstijl. Ook “gedwongen” worden om in het 9-to-5-schema te passen kan negatieve gevolgen hebben op het lichaam van nachtmensen, omdat hun natuurlijke klok iets anders lijkt te willen. Nachtmensen slaan ’s ochtends vaker het ontbijt over omdat ze hoe dan ook al niet makkelijk opstaan, een ongezonde gewoonte.”

Voor de nachtraven onder ons: blinde paniek na het lezen van dit onderzoek is nergens voor nodig. Andere studies wezen al uit dat nachtmensen slimmer en rijker zijn. Je kan niet alles willen in het leven.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/167/Slaapproblemen/article/detail/2272788/2015/04/01/Nachtraven-zijn-ongezonder-en-krijgen-sneller-diabetes.dhtml

Zowel voor jong als oud is het ongezond. Heel je bioritme wordt verstoord en dat maakt dat je ook je lichaam aan het verwaarlozen bent. Al sta je er niet bij stil maar het is wel zo. Heeft heeft dit bij veel mensen met een vorm van verslaving te maken. Niet kunnen stoppen met wat je bezig bent of juist dat nog doen daar je iedere dag de tijd uit het oog verliest en zo al snel het midden in de nacht is.
Kijk voor jezelf uit als je langere tijd niet echt een goede nachtrust hebt.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM