Waarom discussiëren goed is voor je relatie

© thinkstock.

Constante ruzie is natuurlijk geen goed teken, maar af en toe eens flink discussiëren kan je relatie ten goede komen. Volgens relatietherapeute Jane Greer zijn er drie manieren waarop in de clinch gaan jou en je partner dichter bij elkaar brengen:

© thinkstock

Niets is zo nefast voor je relatie als alle kleine dingetjes opkroppen. Of het nu gaat om die keer dat hij bijna je verjaardag vergat of die keer dat hij je vergat op te pikken, je lucht beter meteen je hart. Als je het opkropt, zal je vroeg of laat toch uitbarsten in geroep en getier. Om een constructieve discussie op te bouwen, laat je jezelf best niet zo kwaad worden. Op die manier zit je nooit met negatieve emoties opgescheept. “Ruzie maken en discussiëren is productief omdat het je emotionele kanalen leegmaakt. Je voelt je dus nooit lang gefrustreerd of boos, en zal zo geen zware conflicten creëren”, aldus Greer. Ga discussies dus niet te lang uit de weg.

In een constructieve discussie of ruzie – “zonder scheldwoorden, aanvallende houding of te veel kritiek” – kan elke partner zijn gevoelens en mening uitten, terwijl de andere luistert. Dat laatste is enorm belangrijk, aldus Greer. “Het punt van de discussie is dat de andere jouw perspectief gaat bekijken en begrijpen. Op die manier leer je elkaar beter kennen en zal je in de toekomst beter communiceren.”

Volgens Greer gaat het bij het ruziemaken ook niet over wie wint of verliest. “Het beste eindresultaat is er eentje waarbij iedereen water bij de wijn heeft gedaan, of kan toegeven dat ze elk een andere kijk op de zaak hebben.” Greer geeft toe dat dat niet gemakkelijk is, en dat het soms goed is om de discussie even wat te laten rusten. “Denk er dan even over na, en begin er wat later weer over. Op die manier word je op termijn zeer goed in compromissen sluiten en eerlijk ‘vechten’. Je zal het nooit over alles met elkaar eens zijn, dus hoe vroeger je dit leert, hoe rustiger je relatie zal zijn.

© thinkstock
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/528/Ruzie/article/detail/2054475/2014/09/18/Waarom-discussieren-goed-is-voor-je-relatie.dhtml
Niet alleen in een relatie tegen je partner, in de vriendenkring op het werk kan het nuttig zijn om eens een goede discussie te hebben. Alleen mag er niet aanvallend gereageerd worden en moet de discussie neutraal blijven. Boosheid kan op zo een moment heel even maar het mag niet tot schelden komen. Want in een discussie kan je met iets niet eens zijn en dat kan je een gevoel van boosheid krijgen probeer dan niet te gaan roepen of tieren maar blijf rustig. Zo behaal je heel veel in een discussie en je leert zo de ander of andere kennen. 
En natuurlijk het belangrijkste van een discussie is compromis sluiten. Het kijken dat je over een kan komen, een goed alternatief zoeken en er beide of met zijn alle aan werken. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM