Hoe vindt u de juiste psycholoog?

Psychotherapie kan echt wel een leven veranderen. Maar het is een nogal ingewikkeld proces dat ook veel inzet vraagt van de patiΓ«nt. De eerste stap is natuurlijk het kiezen van een psycholoog. Hoe pakt u het aan?

Het allereerste wat u moet doen, is nagaan of uw gediplomeerd is. Daarvoor kunt u terecht bij de Psychologencommissie . U hoeft alleen maar de familienaam van uw therapeut in te tikken om te zien of hij of zij erkend is en dus de titel van psycholoog mag gebruiken.

VΓ³Γ³r de eerste sessie

Voor u aan een therapie begint, zou u als het even kan een kleine algemene verkenningsronde moeten doen van de verschillende stromingen binnen de psychologie, dat wil zeggen de methodes waarmee een therapeut een patiΓ«nt behandelt. Er is bijvoorbeeld een hemelsbreed verschil tussen psychoanalyse en de cognitieve gedragstherapieΓ«n. U hoeft daarom geen uren bezig zijn. Even surfen op Google op de term psychologie kan u alleen maar helpen.

Het is ook belangrijk dat u zich afvraagt welke begeleiding u precies wilt. Is de verandering die u wilt bereiken voor uzelf? Of wilt u verandering voor u en uw partner of voor uw gezin. In dat geval kunt u ook op zoek gaan naar een gezamenlijke begeleiding (bijv. relatie- of gezinstherapie) in plaats van een individuele therapie.

En dan zijn er nog de zuiver praktische vragen: waar ligt de praktijk van de psycholoog? Zijn de verplaatsingen heen en terug haalbaar op lange termijn? Hoeveel kosten de sessies? Al die vragen moet u zich stellen vanuit het idee dat u een volledige therapie voltooit. Die kan enkele weken, maar ook enkele maanden of zelfs jaren duren.

Tijdens de eerste sessies

Als u eenmaal een psycholoog gevonden hebt die aan uw verwachtingen lijkt te voldoen, is het tijd voor het eigenlijke contact.

Een eerste sessie bij een psycholoog is altijd wat ongemakkelijk. U moet immers aan een compleet onbekende dingen zeggen die heel persoonlijk zijn en die u misschien nog nooit aan iemand hebt toevertrouwd. Maar het is belangrijk dat u vragen durft stellen, vertelt Marie-Caroline De MΓ»elenaere, psycholoog en lid van de Psychologencommissie. β€œDe eerste sessie is bedoeld om een werkkader vast te leggen voor de patiΓ«nt en de psycholoog: welke technieken zullen er worden toegepast? Hoeveel sessies zullen er per week of per maand zijn? Is het mogelijk om ook tussen twee afspraken contact te hebben? Al die dingen worden door de psycholoog beslist, maar de patiΓ«nt kan voor zichzelf uitmaken of hij met de voorgestelde voorwaarden akkoord gaat.”

Daarnaast is de eerste sessie ook een persoonlijke kennismaking. De patiΓ«nt kan nu beslissen of hij zich goed voelt bij de psycholoog. Dat is niet zozeer een kwestie van sympathie of verstandhouding, maar een vertrouwenskwestie: de patiΓ«nt moet het gevoel hebben met zijn therapeut een echte, diepe vertrouwensrelatie te kunnen opbouwen.

Hoe weet u of de therapie goed verloopt?

Die vraag is moeilijker te beantwoorden dan op het eerste gezicht lijkt. Algemeen gesproken werkt een therapie als een patiΓ«nt zich beter voelt dan voor hij met de therapie begon. Maar dat wil niet zeggen dat elke sessie ook deugd moet doen. Sommige sessies kunnen heel pijnlijk, confronterend of frustrerend zijn. Het gebeurt ook dat een therapie plots stokt. Hoe weet u dan of u niet gewoon moet volhouden en doorgaan? β€œHet beste is om heel open te zijn met de psycholoog”, legt Marie-Caroline De MΓ»elenaere uit. β€œEen patiΓ«nt moet zijn psycholoog eigenlijk alles vertellen, ook als hij over de therapeut zelf ergens mee zit. Sommige patiΓ«nten hebben de neiging om hun psycholoog als een gezagspersoon te zien en laten zich zo in een richting duwen die niet per se goed is voor hen.” Duidelijk zijn over de eigen verwachtingen en zich durven uiten als men niet tevreden is, is een van de sleutels tot een goede en verrijkende therapie.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/hoe-vindt-u-de-juiste-psycholoog/actueel/444

Als het zover komt en je hebt een psycholoog nodig dan wordt het soms moeilijk om de juiste te vinden. Ook hoe de psycholoog te werk gaat maar ook waar deze in gespecialiseerd is. Het kan goed zijn dat iemand een goede psycholoog kent maar dan nog niet voor jouw probleem het nodige kan betekenen. Soms is het verstandig van een intakegesprek te hebben, dat je ook kan vragen. Want het gevoel moet goed zitten omdat je toch heel wat op een moment kan of gaat blootgeven. Ook mag je altijd veranderen of vragen voor een andere psycholoog.

AUM NAMASTEΒ BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM