Vaginale schimmelinfectie? Durf erover te spreken!
ADVERTORIAL
De vaginale flora is van nature uit samengesteld uit verschillende schimmels, gisten (zoals Candida albicans) en bacteriën (zoals de lactobacillen). Wanneer het natuurlijk evenwicht verstoord is kunnen bepaalde schimmels zich overontwikkelen. Dit is het begin van een vaginale schimmelinfectie.
Mogelijke oorzaken zijn:
• Hormonale veranderingen (cyclus, zwangerschap, menopauze…)
• Overmatige of onvoldoende intieme hygiëne
• Het gebruik van antibiotica
• Een zwak immuunsysteem
• Het dragen van strakke of synthetische kledij
Aan welke symptomen kan je een vulvo-vaginale schimmelinfectie herkennen?
Een vaginale schimmelinfectie is niet gevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn. Mogelijke symptomen zijn onder andere jeuk, een branderig gevoel en abnormale witte afscheiding.
Jeuk
Een vaginale schimmelinfectie kan in- of uitwendige jeuk aan de vagina veroorzaken. De neiging bestaat om te gaan krabben. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen, want dit kan de huid en slijmvliezen aantasten.
Een branderig gevoel
Een vaginale schimmelinfectie kan een brandend gevoel veroorzaken aan de buitenkant van de vagina.
Witte afscheiding
Bij een vaginale schimmelinfectie kan abnormale afscheiding ontstaan. Deze afscheiding is vaak wit, dik, klonterig en gewoonlijk bijna geheel geurloos.
Tips om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen:
Het is niet altijd mogelijk om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen. Je kunt wel een aantal preventieve maatregelen nemen om de kans op een vaginale schimmelinfectie zo klein mogelijk te houden.
Bij toiletbezoek
• Vermijd overmatige hygiëne, vaginale douches en het dagelijks gebruik van intieme sprays
• Gebruik bij het wassen een verzorging die de fysiologische pH van je intieme zone respecteert
• Na het toiletbezoek, de intieme zone voorzichtig drogen
• Na de ontlasting, reinig de intieme zone van voor naar achter
• Bij menstruatie, wissel om de 4 uur van tampon of maandverband
• Opgepast met het gebruik van maandverband, vooral met een plastieken film, deze bevorderen transpiratie en weekwording
Kledingtips
• Draag bij voorkeur katoenen ondergoed
• Vermijd spannende kledij
• Draag geen panty’s onder pantalons
Bij schimmel
Gelukkig bestaan er behandelingen om je snel en doeltreffend te verzorgen.
• Vermijd seksueel contact tijdens de behandeling
• Om te vermijden dat de symptomen vroegtijdig terugkeren is het belangrijk dat je altijd de behandeling tot het einde volgt zoals aanbevolen door je arts of apotheker.
Mocht je twijfelen of de symptomen van een vaginale schimmelinfectie wel van toepassing zijn op jouw situatie? Neem dan contact op met je arts of apotheker voor advies.
Vaginale schimmelinfectie snel en effectief behandelen Er bestaan behandelingen die je snel van de vervelende symptomen verlossen waardoor je snel je glimlach terugvindt!
Canestene® bevat clotrimazol, een antimycoticum met breed werkingsspectrum, waarvan het doel het bestrijden van de schimmels is (de Candida albicans) zodat het evenwicht van de intieme flora zich kan herstellen. Clotrimazol doeltreffendheid is klinisch bewezen.
In de meeste gevallen treft een vaginale schimmelinfectie je zowel inwendig als uitwendig (vulvo-vaginale schimmelinfectie).
Om de schimmel compleet en effectief te doden, is het aangeraden om beide zones te behandelen.
INWENDIGE INTIEME ZONE
Canestene® Gyn Clotrimazole 500 mg tablet voor vaginaal gebruik
• Voor inwendig gebruik
• Snel: behandeling van slechts 1 dag
• Vloeit niet: een droge tablet
• Applicatie: met een applicator. Deze applicator niet gebruiken tijdens de zwangerschap
• De tablet voor vaginaal gebruik wordt het beste ’s avonds, voor het naar bed gaan, zo diep als mogelijk ingebracht
• Voor een complete behandeling, is het aanbevolen om uitwendige jeuk te behandelen door Canestene® Clotrimazole 1% crème.
UITWENDIGE INTIEME ZONE
Canestene® Clotrimazole 1% crème
• Voor uitwendig gebruik
• Niet vette crème
• De crème aanbrengen rondom de intieme zone (2-3 maal per dag) gedurende 1 à 2 weken.
Wordt je klacht na 7 dagen niet minder, of wordt ze zelfs erger? Neem dan contact op met je arts.
Voor meer informatie, lees aandachtig de bijsluiter.
Canestene® Gyn Clotrimazole 500 mg tablet voor vaginaal gebruik en Canestene® Clotrimazole 1% crème bevatten clotrimazol en zijn geneesmiddelen voor volwassenen. Niet gebruiken tijdens het eerste trimester van de zwangerschap en bij borstvoeding. Tijdens zwangerschap zonder applicator gebruiken. De efficiëntie en veiligheid van bepaalde producten zoals spermicida, condooms en pessariums (baarmoederringen) kunnen verminderd zijn bij gelijktijdig gebruik van deze geneesmiddelen. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies. Lees aandachtig de bijsluiter. Bayer SA-NV.
BRON: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=18917
Door het snel te behandelen kan je er ook snel van afkomen en zijn er meestal geen gevolgen aan verbonden. Maar heel wat vrouwen en jonge meisje vinden het moeilijk om dit te bespreken.
Voor wat geef ik er zo een aandacht aan. Omdat een schimmelinfectie tot zware gevolgen kan uitlopen dat niet nodig is. Want het is heel goed te behandelen en soms kan je er helemaal niets aan doen als je het hebt.
Ook kan het gewenst zijn om je vagina niet te wassen met zeep, je vagina verzorgt zich eigenlijk zelf.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Vaginale schimmelinfectie: dit kun je eraan doen
Vaginale schimmelinfectie
Een vaginale schimmelinfectie is iets waar bijna alle vrouwen mee te maken krijgen of zelfs regelmatig last van hebben. Zij generen zich hier onterecht voor: in tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft het niets met een soa te maken.
Een vaginale schimmelinfectie https://www.dokterdokter.nl/aandoening/vaginale-schimmelinfectie/ , ook wel candida genoemd, is een ontsteking binnenin en/of rond de ingang van de vagina. Het wordt veroorzaakt door een overgroei aan gist. Iedereen draagt gist bij zich, dat op peil wordt gehouden door goede bacteriën. Als deze bacteriën vernietigd worden, neemt de hoeveelheid gist toe, en ontstaat er een schimmel. De gist neemt toe wanneer de bacteriën gedood worden door bijvoorbeeld: het gebruik van zeep, een zwakke weerstand https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/het-anti-verkoudheid-dieet-goed-voor-je-weerstand/ , suikerziekte, of gebruik van bepaalde antibiotica https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/uiterlijk/wat-je-nog-niet-wist-over-antibiotica/ .
Geen soa
Veel mensen denken dat een vaginale schimmel een soa https://www.dokterdokter.nl/aandoening/seksueel-overdraagbare-aandoeningen/ (seksueel overdraagbare aandoening) is. Dit klopt niet: een candida ontstaat bijna nooit door seksueel contact. Je kunt de gist bij seksueel contact wel doorgeven. De ene vagina is gevoeliger voor invloeden van buitenaf dan de andere: bij de een is de zuurgraad verstoord door sperma https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/seksualiteit-en-relatie/zo-blijft-je-sperma-gezond/ , het gebruik van zeep (wat sowieso niet goed is voor je vagina), of zelfs bij speciaal voor de vagina gemaakte schoonmaakmiddelen zoals Lactacyd, terwijl de ander nergens last van heeft. Mannen hebben overigens amper last van een schimmel: alleen de eikel van de penis kan er rood en schilferig uitzien.
Voorkom een infectie
Door veelvuldig inlegkruisjes en maandverband https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/uiterlijk/menstruatiecup-of-draadloze-tampon-inbrengen-dat-kan/ te gebruiken en te strak zittend (nylon) ondergoed of strakke broeken te dragen, zorg je voor een mooie broeiplaats voor de schimmel. Dit kan dan een vaginale schimmel veroorzaken. Probeer het gebruik van inlegkruisjes en maandverband zoveel mogelijk te beperken. Je kunt beter tampons gebruiken dan maandverband, zodat je geen broeierige omgeving creëert voor de schimmel. Draag verder niet te strakke kleding of synthetisch ondergoed. Kies in plaats daarvan voor katoenen ondergoed. Was je vagina met water, en níet met normale zeep. Hiermee maak je de ‘goede’ bacteriën dood, waardoor de zuurgraad in je vagina raakt verstoord. Als gevolg kan er een vaginale schimmelinfectie ontstaan.
Bacteriën
Andere mogelijke oorzaken van candida zijn bacteriën die van de anus in de vagina terechtkomen (bijvoorbeeld door verkeerd afvegen), een eenzijdig dieet, of hormonale veranderingen. Candida komt erg vaak voor: ongeveer 75% van de vrouwen krijgt hier minstens één keer mee te maken. 45% heeft zelfs twee of meer keer per jaar last van een schimmelinfectie
Symptomen van een vaginale schimmelinfectie
De symptomen van een vaginale schimmel is jeuk, rode schaamlippen en een overmatige productie van afscheiding. Deze afscheiding https://www.dokterdokter.nl/aandoening/vaginale-afscheiding/ kan eruit zien als dikke, korrelige kwark. Sommige vrouwen hebben alleen uitwendig last van jeuk, anderen inwendig. Probeer bij de hevige jeuk niet te gaan krabben of wrijven. Op deze manier beschadig je de huid extra.
Huisarts
Een vaginale schimmelinfectie is niet ernstig en meestal goed te behandelen. Als je de symptomen bij de huisarts noemt, hoef je waarschijnlijk niet eens met de billen bloot, en zal hij/zij je een schimmelbestrijdende zalf voorschrijven. Als je inwendig last van de schimmel hebt, krijg je speciale tabletten die je voor het slapen vaginaal moet inbrengen. Wanneer je uitwendige jeuk hebt, krijg je een zalf mee. Sommige mensen krijgen capsules om in te slikken. Als je de schimmel bestrijdt, hoeft je partner alleen behandeld te worden als hij ook klachten heeft. Probeer tijdens de behandeling geen seks te hebben, om je lichaam de kans te geven zich te herstellen.
Regelmatig een schimmelinfectie
Als je zeer regelmatig, bijvoorbeeld elke twee maanden, een schimmelinfectie hebt, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Deze kan besluiten dat je bijvoorbeeld op de vijfde dag na je menstruatie (wanneer je het meest vatbaar voor schimmel bent) preventief een capsule vaginaal inbrengt.
BRON: https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/seksualiteit-en-relatie/vaginale-schimmelinfectie-dit-kun-je-eraan-doen/
7 VERRASSENDE MANIEREN OM EEN VAGINALE INFECTIE TE VOORKOMEN
Bijna elke vrouw heeft er al minstens een keer last van gehad: een vervelende vaginale infectie ofwel candida. En hoewel er geen manier bestaat om ervoor te zorgen dat je er nooit meer een zal krijgen, bestaan er toch een verschillende dingen die je kan doen om ze te voorkomen.
1. Eet minder suiker
Suiker is een heel belangrijke voedingsstof voor candida. Daarom hebben vrouwen die veel suiker eten, vaker last van vaginale schimmelinfecties. Probeer dus je suikerinname te beperken. Hier lees je hoe je minder suiker kan eten.
2. Probeer een meer alkalisch dieet
Fruit en groenten, biologische sojabonen en tofu en sommige noten, zaden en peulvruchten zijn alkalinebevorderende voedingsmiddelen die de pH-waarde van je vagina in balans kunnen houden. Ook yoghurt en andere probiotische voedingsmiddelen reguleren de goede bacteriën die je beschermen tegen infecties.
3. Doe je bezwete sportkleding meteen uit
Een vochtige omgeving is de ideale plek voor een schimmelinfectie te laten groeien. Hoe langer je vertoeft in je bezwete kleding, hoe groter de kans dat je een lekker nest maakt voor deze ongewenste vriend. Droog je dus zo snel mogelijk af, kleed je uit en neem een douche.
4. Draag het juiste ondergoed
We zeggen heus niet dat je je omaslipje moet bovenhalen, maar laat synthetische stofjes – en vooral strings – aan de kant staan. Kies liever voor katoenen ondergoed dat de huid laat ademen en slaap zonder slip.
5. Vermijd stress
Het is niet de eerste keer dat we je vertellen dat stress een boosdoener is voor allerlei kwaaltjes. Neem dus de tijd om te ontspannen. Zo hou je je immuunsysteem tiptop in vorm en voorkom je tal van infecties, en dus ook vaginale infecties.
6. Vermijd geparfumeerde tampons
Geparfumeerde tampons bevatten chemicaliën en parfums die de vaginale flora uit balans brengen. Kies dus liever voor parfumvrije en organische producten als je geen infectie wil oplopen.
7. Slaap meer
Een nachtrust van acht uur helpt de zuurtegraad in je vagina stabiel te houden en ook infecties te voorkomen. Ga dus gerust nu meteen een dutje doen, het is voor je gezondheid.
BRON: http://happy-winter.goedgevoel.be/happy-winter/7-verrassende-manieren-om-een-vaginale-infectie-te-voorkomen?utm_source=happysummer&utm_medium=site&utm_campaign=product
Nooit leuk als vrouw dat je daar een probleem krijgt. Ook nooit leuk om met zoiets naar de arts te gaan. Maar soms kan je niet anders. En toch kan je op bepaalde dingen ook letten zodat je het voorkomen kan.
Aum Shanthi
VAAK LAST VAN EEN CANDIDA-INFECTIE? ZO VOORKOM JE ZE OP EEN NATUURLIJKE MANIER
Het zwemseizoen is ingezet, maar samen met die natte badkleding en zonneschijn komt een minder aangename zomerbijwerking: gistinfecties, ook wel schimmelinfecties genoemd, meestal veroorzaakt door de gist candida. Maar hoe weet je nu of je last hebt van een schimmelinfectie en vooral: hoe kan je ze voorkomen?
Hoe weet je of je last hebt van een gistinfectie?
Een van de belangrijkste symptomen van een gistinfectie is jeuk. Dan moeten je voelsprieten meteen alarm slaan. Daarnaast kan ze ook gepaard gaan met dikke, brokkelige vaginale afscheiding, branderigheid, irritatie, rode opgezwollen schaamlippen en pijn bij het vrijen. Die symptomen moeten evenwel niet aanwezig zijn om te spreken van een gistinfectie.
Hoe wordt een candida-infectie behandeld?
Een candida-infectie kan zowel oraal als vaginaal behandeld worden met medicatie. Die werkt erg effectief, maar onthoud ook dat er andere infecties en aandoeningen jeuk, roodheid en irritatie kunnen veroorzaken. Als je niet zeker weet of je een gistinfectie hebt, raadpleeg je dus het best je arts.
Wie vaak last heeft van een gistinfectie, weet hoe lastig die kan zijn. Het goede nieuws is dat je al allerlei dingen kan doen om schimmelinfecties te voorkomen.
1. Beperk suiker en bewerkte koolhydraten
We leven allemaal met wat gist in ons lichaam en op zich is dat geen probleem. Maar soms kan die gist ook beginnen te woekeren. Als er dan te veel gist in ons lichaam aanwezig is treden er symptomen op. Helaas is gist dol op suiker en geraffineerde koolhydraten. Gevolg? De gist begint te groeien zodra je er te veel van eet. Wie regelmatig frisdrank, gezoete koffie, snoep, koekjes en cake nuttigt, heeft dus meer kans om last te hebben van een gistinfectie. Probeer daarom zoveel mogelijk toegevoegde suikers te schrappen uit je menu en kijk of je nog last hebt van symptomen. Sommige vrouwen beperken ook beter fruitsappen, brood en pasta. Weet dat er ook in alcohol suiker zit en het belangrijk is om je alcoholconsumptie te verminderen als je vaak last hebt van gistinfecties.
2. Vermijd antibiotica
In onze darmen leven tal van goede bacteriën die we nodig hebben om ons te beschermen tegen allerlei infecties. Maar als je antibiotica neemt om van een infectie af te raken, worden ook veel van die goede bacteriën vernietigd. Daardoor kunnen slechte bacteriën en gisten de overhand nemen en ongewenste symptomen gaan veroorzaken. Neem daarom alleen antibiotica als het écht nodig is en overleg altijd met je arts of er nog andere opties zijn om van een infectie af te komen.
3. Neem probiotica
Probiotica zijn goede bacteriën die je vindt in gefermenteerde voeding zoals verse yoghurt, kefir en kimchi of via supplementen kan innemen. Zij houden niet alleen je darmflora in evenwicht, maar houden ook je immuunsysteem op peil. Daarnaast zijn er probiotica op de markt die speciaal ontwikkeld zijn om je vaginale flora gezond te houden. Zoek daarbij naar de preparaten met lactobacillus rhamnosus.
4. Vergeet de basisregels niet
Kies voor katoenen ondergoed in plaats van synthetisch, gebruik geen intieme gels of sprays, geparfumeerde inlegkruisjes of vochtige doekjes, slaap zoveel mogelijk zonder slip, en vermijd spannende kleding zoals strings, skinny jeans en strakke sporttenues. Was je vulva ook alleen met wat lauw water en gebruik daarbij geen washandje. Hou er tot slot een gezonde levensstijl op na. Een gevarieerd voedingspatroon, voldoende vitamine D, niet roken … allemaal maken ze niet alleen jou fitter en sterker, maar ook het intiemste deel van je lichaam.
BRON: https://www.goedgevoel.be/artikel/happy-healthy/vaak-last-van-een-candida-infectie-zo-voorkom-je-ze-op-een-natuurlijke-manier
De meeste zullen het raar of vies vinden maar je vagina was je eigenlijk gewoon met je hand, en water. Maar heeft die lichaamsdeel niet nodig.
Zeker als je bent gaan zwemmen en op het strand gelegen hebt. Is het verstandig om dit te doen als je thuis komt.
Aum Shanthi
Van voorkomen tot genezen: alles wat je moet weten over een vaginale schimmelinfectie
En nee, het ontstaat niet door slechte hygiëne.
Meer dan de helft van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar heeft er weleens last van gehad: een vaginale schimmelinfectie. Hoewel dit allesbehalve een pretje is, is deze infectie niets om je voor te schamen. Wist je bijvoorbeeld dat een vaginale schimmelinfectie niet door slechte hygiëne ontstaat? We hebben alles wat je over een vaginale schimmelinfectie moet weten voor je op een rijtje gezet.
Wat is een vaginale schimmelinfectie?
Allereerst hoef je je niet te schamen als je een vaginale schimmelinfectie hebt. Ruim 60 procent van de vrouwen heeft er weleens mee te maken gehad. Hoe ontstaat een vaginale schimmelinfectie precies? In elke vagina zitten schimmels en bacteriën die je vagijn gezond houden. Een van die schimmels is de gist candida albicans. Verschillende andere bacteriën houden candida in balans. Als deze balans wordt verstoord, vermenigvuldigd candida en kan het gaan overheersen in je vagina. Zo ontstaat de vaginale schimmelinfectie.
Oorzaken van een schimmelinfectie
Een van de grootste misvattingen over een vaginale schimmelinfectie is dat deze ontstaat door slechte hygiëne. Ook zijn sommige vrouwen bang dat het een SOA is. Geen van beide is waar. Een vaginale schimmelinfectie is vervelend, maar niet gevaarlijk. Een schimmelinfectie kan door verschillende oorzaken ontstaan:
Hormonale veranderingen rond de menstruatie of tijdens een zwangerschap;
Het grondig wassen van de vagina met (neutrale) zeep. Het slijmvlies van de vagina kan door zeep geïrriteerd raken, waardoor schimmels kunnen toenemen;
Antibiotica of andere medicijnen;
Spanning of stress;
Te veel suiker eten;
Een verminderende weerstand;
Diabetes;
Lang rondlopen met een nat bikinibroekje;
Te weinig water drinken.
Symptomen vaginale schimmelinfectie
Niet elke vrouw merkt het als ze last heeft van een vaginale schimmelinfectie. Als je wel klachten hebt, kunnen ze soms vanzelf overgaan. Als je de infectie hebt, kun je last hebben van een van de volgende symptomen:
Pijn bij het plassen of tijdens de seks;
Opgezwollen schaamlippen;
Jeuk op je schaamlippen en in of rondom je vagina;
Geurloze afscheiding die wit en brokkelig is;
Branderig gevoel in de schaamstreek;
Wat moet je doen als je een vaginale schimmelinfectie hebt?
Als je twijfelt of je een vaginale schimmelinfectie hebt, kun je thuis een test doen. Deze testen kun je vinden bij de drogist. Als je een infectie hebt, hoef je niet altijd meteen een huisarts te raadplegen. Een vaginale schimmelinfectie kan binnen enkele weken vanzelf overgaan. Een vaginale schimmelinfectie is ook vaak goed en snel te verhelpen met een vaginale crème of capsule die je bij de drogist kunt aanschaffen. Deze middelen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft.
Als je twijfelt over de behandeling of over de ernst van je schimmelinfectie, is het verstandig om altijd een huisarts te raadplegen. In de volgende gevallen is dat ook heel belangrijk:
Je hebt voor het eerst een vaginale schimmelinfectie, of het vermoeden dat je het hebt;
Je klachten zijn na twee weken (met of zonder behandeling) nog niet verminderd;
Een vaginale crème of capsule hielp niet of onvoldoende;
Je klachten komen steeds terug;
Je hebt ook andere klachten als koorts of pijn in je onderbuik;
Je vaginale afscheiding verandert van kleur, geur of hoeveelheid.
Vaginale schimmelinfectie voorkomen
Om te voorkomen dat je (weer) een vaginale schimmelinfectie krijgt, is het belangrijk om de natuurlijke balans van je vagina zo min mogelijk te verstoren. Dit kun je op de volgende manieren doen:
Was je vagina alleen met water, dus niet met zeep of andere vaginale spoelingen;
Verschoon regelmatig je maandverband of tampon. Gebruik bovendien geen tampons bij een schimmelinfectie;
Loop niet te lang rond in natte zwemkleding;
Draag ondergoed dat ademt;
Slaap naakt, zo kan je vagina goed luchten;
Gebruik glijmiddel tijdens de seks of neem goed de tijd om opgewonden te raken;
BRON: https://www.msn.com/nl-be/gezondheid/medisch/van-voorkomen-tot-genezen-alles-wat-je-moet-weten-over-een-vaginale-schimmelinfectie/ar-BB1g5odn?li=BBDNPrw