Dit zegt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid
Dieprood, bruinachtig of grijs… Het is je vast en zeker wel eens opgevallen dat je menstruatie niet altijd dezelfde kleur heeft. Misschien heb je er nooit bij nagedacht dat de kleur je iets kan vertellen over je gezondheid. In de meeste gevallen is er niks aan het handje, maar bij bepaalde veranderingen moet je wel even aan de bel trekken. Wij vertellen hoe het zit.
Waarom verandert je menstruatiebloed van kleur?
“Algemene gezondheidsklachten zullen niet gauw effect hebben om de kleur, maar eerder op de tijdstip en de lengte van je menstruatie. Toch kunnen er wel redenen zijn waarom de kleur varieert”, vertelt een expert tegen de Britse Marie Claire. Ook weet ze te vertellen dat een lichtere kleur geen symptoom is van bloedarmoede. Wel kan bloedarmoede een lichtere of langere en heftigere menstruatie veroorzaken.
Bruine of donkerrode kleur
Geen paniek. Een donkere kleur is geen reden om je zorgen te maken. Het komt vaak voor aan het begin van je ongesteldheid. “Wanneer we onze menstruatie beginnen kan het bloed donkerbruin of -rood zijn en een dikke consistentie hebben”. Dit ontstaat omdat het bloed aan het begin ‘ouder’ en ‘langzamer’ is, waardoor het donkerder wordt.
Lichte kleur
“Vaak wordt je flow heftiger op je tweede of derde dag. Baarmoederslijmvlies verlaat sneller je lichaam waardoor het bloed minder tijd heeft om te verkleuren.”
Grijze kleur
“Als je een grijsachtige of klonterige afscheiding hebt, is het verstandig om langs te gaan bij een arts”, aldus de expert van Marie Claire. Het kan namelijk een teken zijn van een SOA of zelfs een miskraam.
Maak bij twijfel ook altijd een afspraak bij je huisarts. Better safe than sorry.
BRON: http://www.ze.nl/artikel/244664-dit-zegt-de-kleur-van-je-menstruatiebloed-over-je-gezondheid
Ja vrouwen soms zou je ook dit in het oog moeten houden. Want menstruatiebloed kan veel vertellen of je gezondheid. En dan voornamelijk over de baarmoeder. In het begin kan het donker zijn en zelfs een geurtje hebben, maar de tweede dag moet dit al veranderen. Ook klonters moet men in het oog houden. En is men niet zeker van iets of heb je bepaalde pijnen die je nooit gehad hebt raadpleeg een arts of gynaecoloog.
En dames nooit vergeten dat menstruatie is natuurlijk is en je lichaam eigenlijk aan het zuiveren is. Dat maakt dat vaak vrouwen met rust gelaten willen worden in deze periode.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Dit zegt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid
Van lichtroze tot donkerbruin. Hoe menstruatiebloed eruitziet verschilt per persoon, per cyclusdag, ook zal het per maand verschillen. Maar het zegt meer over je gezondheid dan je denkt. Wat het allemaal betekent leggen we je uit.
Rozeachtig
Roze of lichtroze menstruatiebloed zie je vaak aan het begin of aan het einde van je ongesteldheid. Als het de enige bloedkleur is die je ziet tijdens je menstruatie, is het mogelijk een teken dat je oestrogeen niveau te laag is. Dit komt vaak voor bij fanatieke sporters onder ons. Uit onderzoek blijkt namelijk dat overmatig sporten kan leiden tot een lager oestrogeengehalte, waardoor je menstruatie uit balans raakt of soms zelfs helemaal verdwijnt. Een te laag oestrogeengehalte gaat vaak samen met klachten zoals vaginale droogheid, minder zin in sex, een droge huid en gewrichtspijn. Bij het vermoeden van een laag oestrogeenniveau is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
Waterig/wit
Is je menstruatie wit van kleur en oogt het waterig? Dan kan dit een symptoom van bloedarmoede zijn. Als je hiernaast geen klachten hebt, kun je het ongeveer twee maanden aankijken. Mocht het niet verbeteren, kun je je laten bloedprikken bij de huisarts. Heb je wel klachten, zoals minder bloedverlies op de dagen dat het eerst veel was, duizeligheid, moeheid en voel je je slapjes? Dan is het verstandig gelijk naar de huisarts te gaan.
Donkerrood en klonterig
Is je menstruatiebloed roodkleurig met klontjes dan zou dat een teken van een hoog oestrogeengehalte met een te laag progesterongehalte kunnen zijn. Een paar klontjes in je bloed is normaal. Wanneer het groter wordt dan een 50 eurocentmunt kan dit een signaal zijn dat je hormoonbalans in de war is. Sommige specialisten zeggen dat het helpt om minder zuivel, suiker en soja te eten. Probeer dit eens! Heb je ook pijnklachten? Dan raden we je wel aan om even langs de huisarts te gaan, het kan namelijk een vleesboom zijn.
Bruin tot zwart
Is je menstruatiebloed donkerbruin tot zwart van kleur? Geen zorgen. Dit komt vaak voor, meestal aan het eind van je menstruatie. Dit zijn gewoon de overgebleven restjes baarmoederslijm en bloed. Waarom dit bloed donker van kleur is? Het heeft simpelweg wat meer tijd gehad om op te drogen in je lichaam. Mocht je last hebben van tussentijdse bruine bloedvlekjes in je slipje tussen twee menstruaties door, dan is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Zo niet? Relax, niks aan de hand!
Grijsrood of oranje
Is de kleur van je menstruatie grijsrood? Dan kan dit meerdere dingen betekenen, maar meestal is het toch niet verkeerd om even naar de huisarts te gaan. Het kan een symptoom van een soa of infectie zijn. Vaak ruikt je afscheiding ook sterker. Vrouwen die een miskraam doormaken, hebben soms ook grijsachtige weefselrestjes in hun menstruatie. Oranjekleurig bloed betekent meestal dat er een beetje baarmoederslijm zich vermengt met je menstruatiebloed. Maar ook hier is het niet verkeerd om naar je huisarts te gaan het kan namelijk ook wijzen op een infectie.
Felrood tot donkerrood of bruin
Een gezonde bloedkleur varieert van felrood tot donkerrood of bruin, afhankelijk van hoe vers het bloedverlies van de baarmoeder is. In principe vertellen deze kleuren je dat alles werkt zoals het hoort, yes!
Wanneer moet je naar de huisarts?
Je menstruatiebloed kan variëren van kleuren en texturen tijdens je cyclus, dat is helemaal normaal! Het is belangrijk om goed op je lichaam te letten. Kleine veranderingen in je menstruatiebloed betekenen niet meteen dat er iets mis is. Maar als je veranderingen ervaart in je menstruatie over een langere termijn is het goed om even contact op te nemen met je huisarts. Better safe than sorry.
BRON: https://lottelust.nl/sex-body/kleur-menstruatiebloed/
Wanneer je toch niet zeker bent kan je altijd een arts of je gynaecoloog raadplegen. Kan ook goed zijn dat ze ook vragen om een beetje van je menstruatie bloed op te vangen. Om zo een goede controle te kunnen doen.
Aum Shanthi