Etherische oliën om muggen te bestrijden
Muggen zijn vervelend. Ze steken, veroorzaken jeuk en ze kunnen ziektes overdragen. Sommige etherische oliën houden deze ongenode gasten van onze huid weg. Welke en hoe moet u ze gebruiken? Een overzicht van de meest doeltreffende etherische oliën met enkele huisrecepten.
Etherische oliën die muggen verjagen
Sommige etherische oliën hebben een insectenwerend effect, onder meer ook op muggen. U kunt hiervoor de volgende etherische oliën gebruiken:
- Etherische olie van lavendel
- Van citroenmelisse
- Van citroengeranium
- Van eucalyptus citriodora (citroeneucalyptus)
- Van lemongrass
- Van boerenwormkruid
- Van de kruidnagelboom
- Van pepermunt
- Van spijklavendel
Etherische oliën tegen muggen: hoe moet u ze gebruiken?
- Breng de olie aan op de huid, maar mijd de ogen en het gezicht. Om allergieën en irritatie te voorkomen, test u ze beter eerst uit in de plooi van uw elleboog. Breng er een druppel van de olie op aan en wacht 24 uur om te zien of er een huidreactie optreedt.
- Sproei wat van de olie op textiel (kleren, tafellaken, op het bed).
- Vernevel het in de kamers van uw woning.
Let op: de werkingsduur van de olie is beperkt. Herhaal de handeling minstens om het halfuur op de huid, op textiel en in de lucht.
Wees voorzichtig. Sommige etherische oliën zijn af te raden voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die de borst geven. Aarzel niet om uw apotheker om raad te vragen.
Huisrecepten
- Op de huid: los enkele druppels etherische olie van lavendel, citroenmelisse of citroengeranium op in een neutrale plantaardige olie (1/10e). Doe een tiental druppels op de huid en herhaal dat meerdere keren per dag.
- Als spray: meng 30 druppels etherische olie van citroengeranium met 15 druppels etherische olie van citroeneucalyptus, 15 druppels etherische olie van lemongrass en 15 druppels etherische olie van lavendel in 95 ml alcohol van 70°C. Schud en vernevel.
- In een diffuser: meng 5ml etherische olie van citroenmelisse uit Java, 5 ml etherische olie van citroeneucalyptus, 5 ml etherische olie van citroengeranium, 5 ml etherische olie van pepermunt en 5 ml etherische olie van de kruidnagelboom. Doe 10 ml van dit mengsel in een elektrische diffuser.
Als u deze mengsels liever niet zelf maakt, kunt u ze ook kant-en-klaar kopen in de apotheek of in de biowinkel.
Aanvullende maatregelen tegen muggen
- Verwijder stilstaand water (regenwatertonnen, teilen, emmers, vazen, schoteltjes van bloempotten, verstopte leidingen, enz.).
- Draag heldere en bedekkende kledij.
- Slaap onder een muggennet.
Als de etherische oliën alleen niet volstaan, kunt u ook gebruik maken van muggenwerende crèmes voor de huid en insecticiden voor de kleren.
BRON: http://www.e-gezondheid.be/etherische-olien-om-muggen-te-bestrijden/actueel/987
Eerst en vooral wat ze hier ook duidelijk schrijven. Als je niet de nodige kennis hebt met etherische olie ga ze dan niet gelijk maken voor zwangere vrouwen, kinderen of mensen met kanker of een ernstige aandoening. Vraag dan zeker raad aan mensen die ermee werken of aan de apotheker. In het rijtje is een etherische olie niet vernoemd citronella. Ook is het beter om de etherische olie te mengen met een neutrale olie. Of om het niet op het lichaam aan te brengen puur maar op kleding of dicht in je buurt.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Ok,
Ik zorg meestal voor tocht door een ventilator te laten draaien. Muggen hebben een hekel aan tocht, daar ze windstilte prefereren.
En idd. stilstaand water verwijderen. Wat ook helpt is een Venus vliegenvanger oftewel een vleesetende plant. Had deze de afgelopen twee jaar in huis en toen nooit een mug of vlieg gezien. Is nu helaas overleden en…? Die beestjes vliegen weer door mijn huis…Grr…
Dat gerommel met chemisch spul, nee!
Franky je kan voor je de ventilator ook enkele druppels etherische olie op de schroef doen. Dan krijg je tocht en een geurtje.
Dat van die vleesetende plant had ik ook al gehoord, zeker ook een must om in je slaapkamer te zetten. Deze zijn niet giftig voor de mens.
En nee voor mij ook geen chemisch spul van wat anders.
Aum Shanthi
Muggen bestrijden: kies uw wapens goed!
Het is zomer, de strijd tegen de muggen gaat weer van start. Als u die wilt winnen, moet u vooral weten welke wapens u moet kiezen.
De synthetische insectenwerende middelen zijn misschien wel de meest betrouwbare, maar ze zijn ook schadelijk voor de gezondheid. Sommige natuurlijke producten op basis van etherische oliën kunnen uitstekende bondgenoten zijn, vooral als u daarnaast nog preventieve maatregelen neemt en bijvoorbeeld een muggennet plaatst.
Antimuggenmiddel: insecticiden
Mogen we voortaan geen toxische stoffen meer in onze buurt gebruiken om ons tegen muggen te beschermen? Niet per se! De meest drastische methode om te voorkomen dat een mug u steekt, is hem doden met een insecticide. Deze insectenwerende producten zijn te verkrijgen in de vorm van sprays, elektrische apparaatjes die een vloeistof verdampen of antimuggenspiralen (coils). Maar al deze middelen zijn niet alleen voor het leven van de insecten gevaarlijk. Ze bestaan uit pesticiden van de derde generatie – de pyrethrinoïden – en zouden bij zoogdieren kankerverwekkend zijn, de hormoonhuishouding verstoren en neurologische stoornissen veroorzaken. U herkent ze aan de naam als u naar de samenstelling van de producten kijkt. Ze eindigen normaal allemaal op ‘thrin’ (transfluthrin, tetramethrin, enz.). Omdat ze toxisch zijn, gebruikt u ze best alleen in extreme situaties – bijvoorbeeld in tropische zones waar heel veel ziektes overdragende muggen zitten (malaria, knokkelkoorts, chikungunya, enz.). Gebruik ze in dat geval alleen in goed verluchte kamers of buiten, en gebruik ze liefst niet als er kinderen of zwangere vrouwen in de buurt zijn.
Insectenwerende producten
Een tweede, ook heel efficiënte methode is om de muggen te verdrijven met muggenwerende producten. Muggen worden aangetrokken door onze lichaamsgeur (zweten, hoofdhuid, enz.). De beste manier om ze weg te houden, is door hun reukzin te misleiden. Dat is wat de muggenwerende middelen doen. Maar ook deze muggenwerende middelen zijn verre van onschadelijk, ook die kunnen onze gezondheid dus schaden. De stof die het meest wordt gebruikt bij de bereiding van muggenwerende middelen is DEET (N, N-Dimethyl-3-methylbenzamide). In principe is DEET minder sterk dan een pesticide en wordt het insect erdoor verjaagd, niet gedood dus. Maar een studie uit 2009 (1) bewijst het tegendeel. Onderzoeker Vincent Corbel, de auteur van de studie, waarschuwt zelfs voor de toxiciteit van DEET. Ook DEET zou namelijk het zenuwstelsel van zoogdieren aantasten. In 2013 werd in een nieuwe studie zelfs de doeltreffendheid zelf van DEET in vraag gesteld. (2). Muggen die één keer aan DEET zijn blootgesteld, zouden bij een nieuwe blootstelling niet meer op dezelfde manier reageren. De industrie werkt momenteel aan een nieuwe formule voor een muggenbestrijdend middel dat minder toxisch en even efficiënt zou zijn. In afwachting kunnen we beter het gebruik van muggenwerende producten op basis van DEET of vergelijkbare producten beperken tot tropische streken of mensen die allergisch reageren op muggenbeten.
Een andere optie is om oplossingen op basis van etherische oliën te gebruiken. Net als de muggenwerende producten verdrijven ze de mug door zijn reukzin te misleiden. Het effect van etherische oliën is minder drastisch dan dat van synthetische insectenwerende middelen, maar in veel situaties volstaan ze – zeker in gematigde klimaatzones waar de muggen geen ziektedragers zijn. Etherische olie van citroeneucalyptus (eucalyptus citriodora) is het meest aan te bevelen, naast etherische olie van citronella, geranium en lavendin. U kunt de olie laten verdampen in een verstuiver, u kunt enkele druppels op uw lakens of een zakdoek doen die op het nachttafeltje ligt, of u kunt een paar druppels in uw douchegel of shampoo doen.
Opgelet: sommige etherische oliën moeten met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt bij zwangere vrouwen en kinderen.
Enkele praktische tips om u tegen muggen te beschermen
Een muggennet is de goedkoopste en gezondste manier om u tegen muggen te beschermen. Het is ook verreweg de efficiëntste en meest aanbevolen methode voor baby’s, kinderen en zwangere vrouwen. U vindt op internet massa’s handleidingen om er zelf een te maken. In de winkels zijn ze al te krijgen vanaf ongeveer twintig euro.
Houd de ramen en deuren van de slaapkamers overdag dicht en doe de lichten uit als het donker wordt; dat zal de muggen uit uw buurt houden.
Mijd te sterk geparfumeerde cosmetische producten; ze trekken muggen aan.
Laat thuis geen emmers, plassen of andere oppervlaktes met stilstaand water staan, want daar planten de larven zich voort. Verander ook regelmatig het water in uw vazen.
Draag ruim zittende en licht gekleurde kleren.
BRON: http://www.e-gezondheid.be/muggen-bestrijden-kies-uw-wapens-goed/actueel/1246
Nu de tijd er weer is van die beestjes die je gek maken is het beter om iets natuurlijks te gebruiken dan andere middelen.
Wat ook goed helpt is koffie dras in een brandertje en er komt geen mug meer. Juist moet je wel tegen deze geur kunnen.
Aum Shanthi
“Sommige muggenwerende middelen zijn niet effectief”
Een aantal muggenwerende middelen die in de handel verkocht worden, is niet effectief. Dat staat in het jongste nummer van het gezondheidsmagazine Bodytalk. Het gaat onder meer om producten op basis van citronella. Ook armbanden met een muggenwerend product, patches met etherische oliën, look eten, vitamine B, toestellen met ultrasone geluiden, elektrische lampen die vliegen aantrekken en doden werken niet of onvoldoende.
De actieve stoffen die beschermen tegen muggen zijn deet, icaridine, IR3535 en het citriodiolextract van citroeneucalyptusolie. Belangrijk hierbij is ook of er voldoende concentraties van aanwezig zijn in het product. Producten met 20-30 procent deet zijn goed voor 4 tot 6 uur bescherming, bij 40-50 procent loopt dat op tot 8 uur. Voor onze streken zijn volgens Bodytalk gemiddelde concentraties voldoende. Hoge concentraties worden vooral aangeraden voor risicogebieden voor malaria, zika… Het product dient ook gelijkmatig over heel de onbedekte huid te worden uitgesmeerd.
Citroengeur doet weinig uit
Producten die een citroengeurtje verspreiden, zoals op basis van citronella, houden muggen nauwelijks weg. “Bij ons is dat niet zo’n probleem. Wij kennen hier geen gevaarlijke ziektes. Maar op reis in risicogebieden heb je betrouwbare producten nodig. Zelfs pure citroeneucalyptusolie wordt afgeraden”, aldus het gezondheidsmagazine, dat voortgaat op het standpunt van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. De stoffen werken ook niet op afstand. “Dat is waarom armbandjes of patches met een muggenwerend product geen effect hebben. De muggen blijven alleen weg waar het product op de huid zit.”
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Health/article/detail/3182826/2017/06/14/Sommige-muggenwerende-middelen-zijn-niet-effectief.dhtml
DEET
DEET (afkorting voor N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide) is een insectenwerende organische verbinding met als brutoformule C12H17NO. Het is bedoeld om op de huid of op de kleren aan te brengen en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor bescherming tegen insectenbeten. In het bijzonder beschermt DEET tegen tekenbeten die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken en muggenbeten die knokkelkoorts, westnijlkoorts en malaria kunnen veroorzaken. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen: vloeistof, lotion, spray en geïmpregneerde producten zoals polsbanden.
DEET werd in de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld door het Amerikaanse leger. Het werd in 1946 geïntroduceerd in het leger en voor algemeen gebruik vrijgegeven in 1957. DEET wordt verkocht in concentraties tot 100%. Het Nederlandse Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering adviseert een concentratie van minstens 30% tot 50%.
Synthese
DEET wordt gesynthetiseerd door de reactie van di-ethylamine en 3-methylbenzoëzuurchloride (dat zelf bereid wordt uit reactie van 3-methylbenzoëzuur met thionylchloride), waarna het kan worden gedestilleerd onder vacuüm.
Synthese van DEET.
Eigenschappen
DEET is een geelgroene vloeistof en een oplosmiddel dat diverse stoffen kan aantasten, waaronder bepaalde plastics, viscose, elastaan en leer. Het tast natuurlijke vezels zoals katoen en wol niet aan, en heeft geen effect op nylon.
Werkingsmechanisme
Voor zover bekend is DEET de enige stof die een afdoend sterke afwerende werking heeft tegen muggen. Voorheen werd aangenomen dat de werking ervan berust op het verwarren van de geursensoren van de mug: het insect zou de aanwezigheid van de mens niet meer detecteren. Uit onderzoek blijkt echter dat muggen de stof wel degelijk ruiken en proberen die stof te vermijden.[1] Een recentere studie laat echter zien dat DEET de werking van geurreceptoren wel verstoort. Uit deze studie blijkt dat DEET slechts bij hoge concentraties een afstotende werking heeft. In lagere concentraties was de afstotende werking verdwenen, maar bleef er een opvallend verschil tussen het aantal insecten op een met DEET behandelde prooi en een onbehandelde prooi. Verdere studie wees uit dat DEET een verstorende werking heeft op de geurreceptoren en dat de insecten de met DEET behandelde prooi niet konden waarnemen. Een opvallende waarneming bij deze studie is dat wanneer er alleen maar voedsel is dat wordt gemaskeerd door DEET, de insecten geen probleem hebben dit voedsel te vinden.[2]
Uit onderzoek uit 2013 blijken denguemuggen echter ongevoelig te worden voor de geur van DEET, waardoor het product minder doeltreffend wordt. Het effect trad al op na drie uur na een eerste blootstelling aan DEET.[3]
Toxicologie en veiligheid
Nieuw onderzoek wijst uit dat DEET neurotoxische effecten heeft door het remmen van het enzym acetylcholinesterase, zowel bij insecten als bij mensen en andere zoogdieren.[4] In diverse zenuwgassen is dit het bestanddeel dat een eenmaal aangesproken spiercel continu zeer sterk stimuleert tot contractie.
BRON: https://nl.wikipedia.org/wiki/DEET
Weg met muggen: deze planten houden muggen op afstand
“Bzzzzzz”. Na het streepje zon van gisteren, is de kans groot dat jij vannacht uit je bed gezoemd werd. Wil je die vervelende muggen vanavond wél weg uit je slaapkamer, maar liefst met natuurlijke middeltjes? Dat kan gewoon, want deze planten werken uitstekend als anti-muggenbestrijding.
1. Lavendel
Niet alleen de geur van citroen is goed tegen die vervelende beestjes, ook van lavendel blijven ze liever ver weg. Je kan wat lavendeltakjes in een stukje stof wikkelen en toeknopen en deze zakjes verspreiden in huis. Maar je kan ook een vaasje op je nachtkastje zetten of een bodylotion gebruiken met lavendelgeur. Die zal je natuurlijke lichaamsgeur verbloemen, waar muggen tot aangetrokken worden
2. Rozemarijn
Dit kruid is niet alleen een toppertje bij gerechten, ook in de slaapkamer kan zo’n takje wonderen doen: muggen moeten er namelijk niets van hebben. Zet dus alvast wat rozemarijn in je kruidentuintje. Ideaal voor muggenvrije avonden in de tuin, en je hebt meteen een voorraadje voor op de slaapkamer of in huis.
3. Kattenkruid
Niet geschikt als je katten in huis hebt – katten worden immers high van dit kruid en zullen er alles aan doen om in je slaapkamer in te breken – maar anders is kattenkruid de perfecte plant tegen muggen. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek zelfs al dat kattenkruid 10 keer zo effectief is als DEET, op voorwaarde dat je er helemaal mee insmeert. Dat doe je door de blaadjes te kneuzen en het sap op je huid te smeren, of simpelweg door kattenkruidolie te kopen. En bereid je alvast voor op héél wat aandacht van je katten.
4. Munt
Nog eentje die je makkelijk zelf thuis kan kweken: munt. Het groeit snel, is makkelijk te verzorgen en muggen hebben er een hekel aan. Hang een takje naast je bed, of wrijf enkele blaadjes op je huid – zo ruik je meteen lekker fris. Bovendien weet je altijd wat te doen met de overschot van het plantje: gooi wat blaadjes in een lekkere cocktail, op een ijsje of zet een lekker kopje muntthee. Mogelijkheden zat.
5. Citroengras
Zelf vinden we de geur best lekker, maar muggen halen er hun neus voor op. Je kan het zelf planten in de tuin, maar wie geen groene vingers heeft kan ook gewoon vers citroengras kopen in de supermarkt. Zet de stengels in een vaasje met water en je kamer ruikt meteen fris, terwijl muggen liever op een afstandje blijven. Ideaal toch?
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/35/Love/article/detail/3200016/2017/07/05/Weg-met-muggen-deze-planten-houden-muggen-op-afstand.dhtml
Geen gezoem meer: deze 9 tips verjagen vliegen
Ze zijn minder gevaarlijk dan wespen, vallen je niet massaal aan zoals muggen, maar we zijn het er allemaal over eens dat ze minstens even irritant zijn: vliegen. Durf met dit weer maar eens een raam of deur openzetten en het is van dat, er zit er een of meerdere binnen. Dankzij deze tips raak je ervan af.
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind niets vervelender dan achter mijn computer zitten en welgeteld elke 10 seconden een vlieg van mijn scherm te moeten wegslaan. Om nog maar te zwijgen van wanneer ze op je bord sluipen tijdens een leuke barbecue op het terras.
Vaak zijn de vervelende zoemende beestjes veel sneller dan wij en daarnaast ziet het er ook niet uit wanneer je als een gek de achtervolging inzet met een vliegenmepper op het werk. Dankzij deze tips verjaag je ze.
1. Hygiëne
First things first: hygiëne. Het is een beetje een open deur intrappen, maar vliegen komen vooral af op etensrestjes en vuil. Probeer dus te allen tijden netjes te leven, vooral in de keuken dan. Laat geen etensresten rondslingeren, doe meteen de afwas, kuis de tafel af en leeg de vuilbakken regelmatig.
2. Zakje water
Oké, eerlijk toegegeven, het ziet er niet uit. Maar het helpt écht. Vul een paar boterhamzakjes met water en hang ze op doorheen je huis. De schittering in het water zorgt ervoor dat vliegen wegblijven.
3. Look
Legendes beweren dat knoflook vooral vampieren zou verjagen, maar ook vliegen houden helemaal niet van het spul. Enkele teentjes of lookbolletjes door het huis verspreiden gaat er dan ook voor zorgen dat ze naar andere oorden trekken. Enorm veel vliegen in huis? Kook de look dan op tot een bouillon.
4. Kruidnagel
Twee vliegen in een klap met deze! De geur van kruidnagel laat vliegen én muggen rechtsomkeer maken. Vul een kom met wat water en kruidnagel of steek het in een citroen en leg dat op een strategische plaats: aan een raam of deur.
5. Lavendel
Als er een geur is die ons met een vingerknip aan het zuiden van Frankrijk doet denken, is het wel lavendel. En vliegen háten lavendel. In welke vorm dan ook, olie, kaarsen, boeketjes.
6. Maïsmeel met honing
Een eigen val maken kan ook, met twee simpele ingrediënten. Doe wat honing bij maïsmeel en meng het in een potje. Vliegen komen af op de zoete geur, maar blijven plakken in het goedje.
7. Basilicum
Opnieuw een lekker geurtje waar de irritante beestjes niet tegen kunnen. Zet een volledige plant in de keuken en laat hier en daar wat blaadjes liggen.
8. Azijn
Witte azijn en vliegen is een combinatie die niet samengaat. Er zijn twee manieren om deze aanpak toe te passen. Je kookt de azijn en zet enkele kommetjes aan de ramen en deuren of je pakt het groter aan en wast je ramen met azijn. Wedden dat er geen vlieg meer te bespeuren zal zijn?
9. Plakband
Niet zo vriendelijk, maar wel heel effectief. Een anti-vlieglint ophangen helpt heel goed om vliegen te vangen. Eens de vlieg vastplakt, zal ze er nooit meer afkomen. Daarnaast trekken vliegen elkaar aan dus zal een dode vlieg op het lint in een mum van tijd verschillende anderen aantrekken.
BRON: https://www.hln.be/nina/geen-gezoem-meer-deze-9-tips-verjagen-vliegen~ad02e0d7/
Denk dat bepaald muggen er al immuun voor geworden zijn hahahaha. Sorry maar ik pak nu de mepper en spijtig genoeg mep ik ze en zal ik een klein gebedje geven. Maar ik ben er nog enkele dagen zoet van de muggenbeet de jeuk.
Aum Shanthi
dank je voor de vliegentips en natuurlijk ook de muggen. Na de zomers die we nu hebben ben of was moet ik nu zeggen op zoek naar meer natuurlijke hulpmiddelen. Die anti vlieglint het ik al vele zomers gebruikt, maar deze zomer hebben de vliegen zoveel lawaai gemaakt voordat ze dood waren, dat ik naar andere middelen moest uitzien. Dat lawaai zal andere zomers ook wel geweest zijn, maar toen niet gehoord. Dus nu meer naar vliegen verdrijven dan ze doden. Proberen dus de volgende zomer.
Ik zeg altijd het is het proberen waard.
Ik brand wierook binnen heel veel en ik heb niet veel last van vliegen. En ’s avonds in de zomertijd smeer ik me in met citronella.
Buiten heb ik altijd koffie dras staan dat ik aansteek. Een geur waar ze ook niet van houden. Durf ik ook wel eens in mijn huiskamer aansteken. 🙂
Aum Shanthi
dank je voor de tips
Van natuurlijke geurstokjes tot chemische machientjes: 5 antimuggenmiddelen getest
Wie al kan slapen met de aanhoudende hitte, moet er ook nog het irritante gezoem rond de oren bijnemen. Gelukkig zijn er middeltjes in overvloed tegen muggen, maar welke werken echt? Wij testten 5 opties uit om je ledematen jeuk- en bultvrij te houden en eindelijk eens door te slapen.
1. Een elektrisch muggenapparaat
In zowat alle grote supermarkten kun je elektrische apparaatjes met tabletten of vloeistof kopen die muggen genadeloos bij bosjes doen neervallen. Ikzelf testte Anti-Mug uit van Vapona. Hoe het werkt? Je stopt het potje met vergif onderaan in het apparaatje, je steekt het vervolgens in het stopcontact waarna elektriciteit ervoor zorgt dat de werkzame stoffen verdampen en zo de muggen doden.
Dat doden en bij bosjes neervallen mag je heel letterlijk nemen, nog geen halfuur nadat het apparaatje in het stopcontact steekt, hoor je de aanwezige muggen zoemend op de grond vallen om daar dramatisch te sterven. Dat doet meteen ook wel vragen rijzen over hoe gezond deze dampen zijn. Zeker omdat ik het machientje één keer perongeluk een volledige nacht in het stopcontact had laten zitten en ’s ochtends wakker werd met barstende hoofdpijn en keelpijn.
Conclusie
Het is heel efficiënt, maakt geen geluid en is relatief goedkoop. Maar als het niet hoeft, gebruik ik zo’n machientje liever niet. Voorlopig zijn er nog geen onderzoeken die aantonen dat de stoffen in de apparaten echt schadelijk zijn bij normaal gebruik, maar iets dat je hoofd- en keelpijn bezorgt, kan naar mijn mening in ieder geval ook niet goed zijn voor de gezondheid.
2. De Mosquito Protect
De Mosquito Protect is een muggenafweermiddel dat een sterk LED-licht uitstraalt dat de zoemende insecten aantrekt. Eens ze op het licht afgekomen zijn, vangt het apparaat ze op waarna ze via een opzuigsysteem terecht komen in een luik waar ze niet uit kunnen ontsnappen. Het apparaat moet altijd ingestoken blijven en een keer per week moet je het opzuigsysteem uitkuisen.
Het grootste voordeel aan de Mosquito Protect is dat het daadwerkelijk werkt, terwijl het chemicaliënvrij is en geen geurtjes verspreidt. Na de eerste week zaten er minstens dertig à veertig muggen in de val en dat bleef ook de weken erna het geval. Af en toe spotte ik ’s ochtends nog wel eens een muggenbeet op mijn lijf, maar ik heb sinds ik het apparaat gebruik in ieder geval geen enkele nacht meer wakker gelegen. Extra bonuspunten voor de paar vliegen die het apparaat wist aan te trekken.
Helaas is de Mosquito Protect niet geluidloos zoals op de verpakking staat. Het maakt permanent een zoemend geluid en het LED-licht mag dan 7 keer straffer zijn dan een conventioneel LED-systeem, het straalt ook een fel paars licht uit. Als je appartement zoals bij mij één grote doorlopende ruimte is, kan dat storend zijn.
Conclusie
Ik blijf deze methode gebruiken, omdat ik het geluid en het gelicht minder storend vind dan de geur die andere antimugmiddelen verspreiden. Dat het chemicaliënvrij en milieuvriendelijk is, is uiteraard ook een groot voordeel. En daarnaast is het ook goedkoop op termijn omdat je nooit vullingen moet kopen.
3. Geurstokjes tegen muggen
De stokjes die er net hetzelfde uitzien als andere geurstokjes jagen volgens de verpakking een maand lang alle muggen weg, terwijl ze geen insecticiden bevatten. Naast essentiële oliën bevatten ze namelijk een synthetisch extract dat identiek zou zijn aan de moleculen van fruitsoorten zoals een tomaat. De moleculen zorgen ervoor dat de ‘radar’ van muggen verstoord wordt, waardoor ze mensen niet meer kunnen detecteren en wegblijven.
Het klinkt bijna te makkelijk en goed om waar te zijn, maar de geurstokjes werken wel degelijk. Op een maand tijd heb ik amper twee muggen gespot, terwijl ik anders leeggezogen wordt. Dat de muggen wegblijven van de geur is helaas wel goed te begrijpen, want lekker ruiken de stokjes absoluut niet. En helaas moet je ze toch redelijk dicht bij je bed zetten, om ervoor te zorgen dat de muggen daar wegblijven.
Conclusie
De geurstokjes stinken uren in de wind, en die geur blijft ook hangen. Verder doen ze wel efficiënt hun werk en opnieuw vind ik het positief dat ze geen insecticiden bevatten. Als je niet zo gevoelig bent aan geuren, is dit dus een ideale oplossing. Omdat je elke maand een nieuw potje moet kopen, is het wel geen heel goedkoop middeltje.
4. Een muggenwerend armbandje
Het nadeel aan muggensticks en -sprays is dat je hele lijf onder dat goedje (en geurtje) hangt. De muggenwerende armbandjes van Parazeet zijn daarom een handige tussenoplossing. Door een “hip” armbandje te dragen – de woorden van de producenten, niet van ons – hou je beestjes van je af. Je hoeft je dus niet te besprenkelen met een doordringende citronellageur.
Jammer maar helaas werkte het bandje bij mij alleszins voor geen meter. Ten eerste verspreidt het nog steeds een indringende geur, waar ik ’s nachts zelfs zo misselijk van werd dat ik het moest uitdoen. Ten tweede ziet het er helemaal niet hip uit en last but not least heb ik alsnog een muggenjacht moeten houden omdat ik niet kon slapen van het gezoem rond mijn oren.
Conclusie
Er zijn betere opties.
5. Een muskietennet
Vaak gebruikt op verre reizen, maar minstens even effectief in eigen land. Een muskietennet of klamboe houdt dankzij het fijne gaas muggen tegen én het tilt je bed ook meteen een niveau hoger op de ladder der romantiek.
Ikzelf ben er alleen geen waanzinnig grote fan van. Uiteraard werkt het – het is dan ook al een eeuwenoud trucje tegen muggen. Maar ik vind het vooral onhandig en eigenlijk ook lelijk. En geloof mij, ’s nachts even snel naar de toilet gaan en vergeten dat het onding er hangt en je halve plafond mee naar beneden trekken, is snel gebeurd.
Conclusie
Een muskietennet is absoluut effectief, het is ook goedkoop, niet schadelijk, alleen niet helemaal mijn ding.
BRON: https://www.hln.be/nina/vrije-tijd/van-natuurlijke-geurstokjes-tot-chemische-machientjes-5-antimuggenmiddelen-getest~a470f333/
Met sommige dingen moet je ook uitkijken dat ze geen brand veroorzaken. Vaak zijn de natuurlijke producten soms efficiënter als deze die toch weer veel geld kosten.
Aum Shanthi