1 op 3 Europese vrouwen was al slachtoffer van geweld

 

© thinkstock.

Een derde van de vrouwen in Europa was al het slachtoffer van geweld, al dan niet seksueel. Ruim 5 procent werd verkracht, wat de teller op 9 miljoen slachtoffers zet. De zware cijfers komen voort uit een grootschalig onderzoek van het Europees Bureau voor de grondrechten, waarvoor 42.000 vrouwen tussen 18 en 74, afkomstig uit alle lidstaten, werden bevraagd.

Vrouwen zijn nog steeds vaker het slachtoffer van geweld en seksuele intimidatie. Uit de studie blijkt dat zowat 62 miljoen vrouwen in Europa het al aan den lijve mochten ondervinden. Eén vrouw op vijf werd tegen haar zin betast of gekust. In een derde van de gevallen was het de baas, collega of een klant, zo blijkt uit het onderzoek. De slachtoffers zijn te vinden in alle sociale lagen.

Ongewenst
Bijna een op de vijf vrouwen in Europa (18 procent) is wel eens gestalkt. Nagenoeg een kwart van de slachtoffers veranderde haar e-mailadres of telefoonnummer om die reden. Ongepaste berichtjes via sociale media of expliciet seksuele e-mails of sms’jes ontvangt zeker een op de tien vrouwen (11 procent). Jonge vrouwen nog veel vaker: een op de vijf vrouwen tussen de 18 en 29 jaar.

Huiselijk geweld
Vaak schuilt het gevaar ook in eigen huis. Ruim 22 procent van de ondervraagden kreeg al met lichamelijk of seksueel geweld door de eigen partner te maken. Veel slachtoffers schamen zich en stappen niet met de feiten naar de politie. Geweldplegingen door vreemden worden sneller aangegeven.

Problematisch
“Te veel vrouwen lijden”, stelt directeur Morten Kjaerum van het agentschap. “9 miljoen verkrachte vrouwen: dat is bijna de hele bevolking van Oostenrijk. Geweld tegen vrouwen is dan ook geen klein probleem”, aldus Kjaerum. Bovendien is er geen enkel EU-land waar de score goed is. “Er is geen enkele reden om tevreden te zijn”, luidt het oordeel.

Impact
De onderzoekers kunnen niet aangeven of geweld tegen vrouwen is toegenomen of niet verminderd. Dit is het eerste grootschalige onderzoek in zijn soort. Het is de bedoeling dat het om de 5 jaar wordt herhaald. “Dan kunnen we ook zien of het beleid om geweld tegen vrouwen terug te dringen, effectief is geweest.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1804969/2014/03/04/1-op-3-Europese-vrouwen-was-al-slachtoffer-van-geweld.dhtml

We mogen niet vergeten dat niet alleen de vrouwen hier een slachtoffer van worden. Alleen komt het vaker voor en 1 op 3 is toch heel veel. Dan mogen we niet vergeten het trauma voor sommige, en dat gevoel wat ze heel hun leven mee dragen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM