Veelvoorkomende kankers wereldwijd in kaart gebracht

© WHO.

 

Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan kanker en beterschap is niet in zicht. Ieder jaar wordt bij ongeveer 14 miljoen mensen kanker vastgesteld, een trend die de komende twee decennia nog zal verergeren, voorspelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De afdeling van de Verenigde Naties verwacht 22 miljoen nieuwe kankergevallen per jaar tegen 2032. Over twintig jaar zal het aantal doden als gevolg van de ziekte ook drastisch zijn toegenomen. De organisatie voorspelt jaarlijks 13 miljoen kankerdoden tegen 2032.

Niet alleen in onze contreien slaat de ziekte hard toe, verscheidene soorten kanker duiken overal ter wereld op. Vooral ontwikkelingslanden worden getroffen. Meer dan 60 procent van de kankergevallen doet zich voor in Afrika, Azië en Centraal- en Zuid-Amerika. Bovendien vallen in die gebieden ongeveer 70 procent van de kankerdoden. “Deze cijfers geven een sterk signaal dat onmiddellijke actie nodig is. Hoewel er vooruitgang geboekt is, kunnen we kanker niet alleen met behandelingen oplossen. Er is meer inzet nodig op het vlak van preventie en vroege opsporing”, zei Christopher Wild van het WHO bij de publicatie van het rapport begin vorige maand.

De organisatie maakte een onderscheid tussen de verscheidene types kanker die wereldwijd het meest voorkomen bij mannen en vrouwen en bracht die in kaart.

Onderstaande plattegrond leert door welke kankers vrouwen vooral worden getroffen. Daaruit blijkt dat in heel de wereld ongeveer een kwart van de vrouwelijke kankerpatiënten aan borstkanker lijdt. Verder blijkt dat in Zuid-Amerika en grote delen van Afrika in de eerste plaats baarmoederhalskanker een probleem is.
Mannen worden voornamelijk geveld door prostaatkanker, zo is af te leiden uit de kaart hieronder. Vooral in het Westen is die vorm veelvoorkomend. In Azië hebben mannen vaker te kampen met lever- en longkanker.

(Bewerkt door: Redactie)

© WHO
© WHO
Het is nooit leuk om zoiets in kaart te brengen, maar het kan wel dingen duidelijker maken.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM