Wanneer ben je iemand die helpt

Raadpleging Van, Geestelijke Gezondheid, Gezondheid

Men kan naar geleerde lopen om je te laten helpen. Of men kan je laten helpen door iemand die naar je probleem luistert en vanuit daar een zoektocht met je begint. Bepaalde gaan het dramadriehoek gebruiken van Stephen Karpman. Maar soms heeft een slachtoffer daar helemaal geen behoefte aan. En is het belangrijker om de persoon te doorprikken. De persoon kan of zal vaak een masker dragen. Juist dat moet afgezet worden. Bekijk dit als een ui schillen. Wil je bij de kern komen zal je tranen laten. Wil je bij een persoon bij de kern komen zullen er emoties komen. Juist doordat kan men verder.
Wat zit er vast bij iemand.
Is het probleem zelf of wat ze zelf ervan maken.
Als men het probleem beetje bij beetje begint te kennen dan kan je er iets mee gaan doen.
Door te laten voelen dat je er bent
Door te luisteren
Door soms ook je medeleven te tonen.
Door soms de gebeurtenis terug op te halen.
Door te zoeken samen naar oplossingen.
Juist dan kan er een gesprek komen dat gebaseerd is op het probleem.
Om zo een helpende hand te zijn. Maar toch de persoon erin te betrekken. Zich proberen open te stellen. De ene keer zal dat beter gaan als de andere keer. En vraagt vaak geduld. Dat op een moment op prijs gesteld wordt. Zowel van het slachtoffer als voor de helpende hand. Dat maakt het zo boeiend als je iemand wilt helpen en op een moment het lichtpuntje ziet of kan aanvoelen. Dan pas haal je waardering eruit.
Het is niet iedereen gegeven om een luisterend oor te zijn. Om te praten. Want heel wat mensen zijn vaak met zichzelf bezig en dat geeft geen oplossing aan de andere persoon. Ook is het nuttig om niet met antwoorden te komen maar met richtingsvragen zodat de persoon het antwoord zelf zegt op een moment. Of zegt yes nu kan ik er iets mee. Ik kan het gaan verwerken als ik aan dat stukje werk voor ik iets anders aanpak. Zo kom je beetje bij beetje tot bij de kern van iemand. Maar het vraagt geduld en doorzettingsvermogen.
ik geef je mijn hand
Men hoeft ze niet aan te raken
Maar voel dat wat men kan delen
Dat een verwerking kan zijn
Je ziet mij met aandacht luisteren
Dat voelt goed voor je
Dat geeft een openheid
Dat geeft inzichten
Dan raak je de hand aan
Je neemt ze vast
En zegt
Bedankt om er te zijn.

En niet te vergeten
Helpen kan op vele manier

Eenheid, Gemeenschap, Unie, Handen, Reiken, Helpen, Ons

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM