Froukje de Both maakt programma met mensen die extreem jaloers zijn

Vertrouwen is een groot goed in een relatie en misschien wel de belangrijkste pijler.

Een beetje jaloezie kan wel schattig zijn, maar bij sommigen is het zo erg dat er sprake is van het zogenaamde β€˜Othello-Syndroom’

Froukje de Both gaat voor RTL aan de slag met het programma Extreem Jaloers, waarin ze koppels helpt met zulke extreme jaloezie.

β€œIk denk ook dat veel stellen met jaloezie te maken hebben”, aldus de presentatrice in RTL Boulevard. β€œHet leeft bij mensen, maar er wordt nooit over gesproken.”

β€œHet is dus voor mij een heel interessant onderwerp. Het blijft gewoon schokkend als je door je vriendin of vriend 86 keer gebeld wordt, met de vraag waar je hangt. En omdat je van diegene houdt, neem je de telefoon op. Ik weet wel zeker dat we veel stellen kunnen helpen.”

In de tragedie β€˜Othello’ van William Shakespeare lijdt de hoofdpersoon aan een vorm van buitensporige en irrationele jaloezie, die alle perken te buiten gaat en uiteindelijk zelfs leidt tot de dood van zijn geliefde Desdemona.

Pathologische jaloezie is een zogenaamde waanstoornis. Het zou kunnen ontstaan door een slechte hechting aan de ouders tijdens de kindertijd. Ook trauma’s uit het verleden kunnen bijdragen aan wantrouwen naar de partner.

Daarnaast spelen gevoelens als onzekerheid ook een bijdrage tot ontwikkeling van ziekelijke jaloezie in de relatie. Alcohol- en drugsgebruik kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van ziekelijke jaloezie en borderliners zijn er vaak mee behept.

Bij het Othello-syndroom, dat even vaak bij mannen als vrouwen voorkomt, lijdt men aan wanen. Het gevaar is denkbeeldig. Daarnaast is de patiΓ«nt constant bezig met beelden in het hoofd van de mogelijke ontrouw, waardoor hysterie kan ontstaan. Deze mensen krijgen ook lichamelijke klachten, zoals spierspanning, rillingen en duizeligheid.

BRON: http://relatie.blog.nl/scheiden-lijden/2015/06/24/het-othello-syndoom-daar-ben-je-mooi-klaar-mee-en-de-partner-helemaal

Er zijn echt mensen die waanbeelden hebben in een relatie. Die echt dat beeld nemen dat hun partner vreemd gaat. Ze gaan ook achter alles iets zoeken. Dat kan van kleine dingen gaan tot grote die ze dan zelf ook veel groter en complexer maken dan dat ze in werkelijkheid zijn. Een voorbeeld is: je partner die aan je kleding stiekem gaat ruiken of er geen andere geur op zit, en dat ze dan ook nog zegt dat hij/zij een andere geur ruikt.
Onzekerheid maar ook verlatingsangst dragen hierbij tot het gevoel van ziekelijk jaloers zijn. Omdat de partner denkt en een beeld vormt zonder dat er iets is. Daar komt nog bij dat in zo een gevoel ook emoties naar boven komen die soms kunnen leiden tot partnergeweld. Zowel fysiek als mentaal geweld. Maar ook emoties om getroost te worden, en op een moment de partner weg duwt omdat je het beeld krijgt dat deze niet met jou bezig is.

Het is ook heel moeilijk om met zo een partner een goed relatie op te bouwen.

Je hoeft het woord othello syndroom niet op te zoeken.

Jaloersheidswaan

Jaloersheidswaan is een vorm van waanstoornis. Kenmerkend voor de stoornis is een overheersende en ongegronde jaloezie en/of de overtuiging dat de partner ontrouw is. De aandoening wordt ook wel het Othello-syndroom genoemd naar het gelijknamige toneelstuk.

Doorgaans zoekt de persoon naar bewijs voor overspel en beweert deze bewijzen ook te kunnen voorleggen. Voor een objectieve waarnemer zijn deze bewijzen echter niet overtuigend.

Meestal wordt de verdachte partner geconfronteerd met de vermoedens en vaak worden maatregelen tegen de ontrouw genomen (huisarrest, achtervolging, agressie etc.).

De diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, omdat het criterium ongegrond een kwestie van interpretatie kan zijn.

BRON: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jaloersheidswaan

AUM NAMASTEΒ BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM