Geurkaarsen, wierook en aromaverstuivers zijn slechter voor de gezondheid dan gedacht
“Een aangename geur en een gezellige sfeer geven ze inderdaad, maar ze verminderen de kwaliteit van de lucht in je huis. Ze voegen namelijk vluchtige chemicaliën toe en zorgen ervoor dat de luchtwegen en ogen kunnen irriteren. Met wierookstokjes moet je het meest opletten. Bij de verbranding ervan komt namelijk ook benzeen vrij, en dat is een kankerverwekkende stof. Het benzeengehalte ligt vaak zelfs hoger dan bij het roken van een sigaret. Gebruik de stokjes dus zo min mogelijk. En als je ze gebruikt, zorg dan voor voldoende verluchting”, zegt Vandenbroeck.
“Het verhaal is iets genuanceerder voor (geur)kaarsen en verstuivers”, gaat ze verder. “Het verbrandingsproces zorgt voor een verhoogde waarde van fijnstof in de lucht. Dat is schadelijk, maar wel slechts in die mate dat we aanraden om je er gewoon bewust van te zijn en er niet mee te overdrijven. Geurkaarsen zijn nog een tikje minder goed dan gewone kaarsen, omdat de verbranding van de geur leidt tot nog meer vluchtige stoffen in de lucht. Dat geldt ook voor exemplaren die paraffine bevatten, wat ook weer extra schadelijke stoffen verspreidt. Mensen met gevoelige luchtwegen kunnen daar sterk op reageren. Als je etherische oliën wil verstuiven, maakt het trouwens niet uit of je natuurlijke of synthetische oliën gebruikt. Het verbrandingsproces is de boosdoener voor de luchtkwaliteit in huis, niet de oliën. Geurstokjes zijn dan ook het minst schadelijk omdat daar geen verbranding aan te pas komt.”
Zo verbeter je de luchtkwaliteit in huis
Zelfs al woon je in het centrum van een stad, dan nog is het belangrijk om je huis te ventileren. Anders stapelen de schadelijke stoffen zich op en krijg je ongezondere lucht binnen dan buiten. Dit kun je volgens Vandenbroeck zelf doen om de kwaliteit binnen op peil te houden:
– Een huis moet continu ademenen
“Er wordt wel eens gezegd dat je je woning minstens een kwartier per dag moet verluchten, maar dat is niet voldoende. Eens je opnieuw je ramen sluit, is de luchtkwaliteit namelijk na een tijdje weer slecht. Een huis moet eigenlijk continu kunnen ademenen. In een ideale situatie zou iedereen een ventilatiesysteem hebben, maar wie dat niet heeft, verlucht toch beter wat meer op een dag. Of laat een raam op kiep staan en zet de andere deuren open zodat de buitenlucht zich doorheen heel het huis kan verspreiden.”
– Sommige momenten zijn belangrijk(er)
“Hoewel je, zoals eerder gezegd, je woonst het best zo vaak mogelijk verlucht, zijn bepaalde momenten belangrijker dan andere. Na het douchen, koken en poetsen is de concentratie vluchtige stoffen en vocht in de lucht bijvoorbeeld stukken hoger dan goed voor je is. Bij het poetsen maakt het trouwens voor de luchtkwaliteit niets uit of je ecologische producten gebruikt of niet. Ze bevatten allebei vluchtige stoffen die vrijkomen bij het gebruik. Al is het voor het milieu natuurlijk wél beter om te kiezen voor ecologische producten. Sprays zijn het allerergst, omdat die veel fijne deeltjes de lucht in stuwen. De boodschap: keep it simple. Je hoeft niet voor elk plekje in huis een ander product te gebruiken. Die allesreiniger kan dat allemaal wel aan.”
– Kies je ruimte
“Ideaal is dat elke ruimte in huis voortdurend geventileerd wordt. Is dat in jouw woning geen optie? Let dan op de volgende zaken: de lucht (en vooral het vocht) dat ontsnapt tijdens het koken en douchen is niet bepaald gezond. Zorg dat je hier dan ook voldoende lucht afvoert. Daarnaast verlies je veel vocht tijdens het slapen, ook je slaapkamer moet dus goed verlucht worden. Nog belangrijk om te weten, is dat je het vocht het best houdt waar het vandaan komt en het daar uit de ruimte krijgt. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om na het douchen de deur van de badkamer open te zetten zodat het langs het raam in de slaapkamer naar buiten kan. Het vocht gaat dan immers schimmel veroorzaken in de slaapkamer die sterk afgekoeld is.”
– Nog enkele bijkomende tips
“Niet binnen roken, altijd de dampkap aanzetten tijdens en na het koken, verluchten aan de niet-straatkant als dat mogelijk is en goed ventileren, als er veel mensen over de vloer komen, omdat er dan meer vocht wordt geproduceerd. Een luchtzuiveraar kan trouwens bepaalde luchtgebonden allergenen reduceren en kan dus mensen, die zwaar allergisch zijn, helpen. Tegelijkertijd genereert zo’n luchtzuiveraar soms ozon en worden er zelfs nieuwe vluchtige stoffen gevormd. Op basis van het wetenschappelijke bewijs dat er nu is, raden we de aankoop ervan dan ook niet aan.”
Hoe merk je dat de luchtkwaliteit in huis slecht is?
Heb je geen idee hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in huis? “Veelvoorkomende klachten zijn irritatie van de luchtwegen, denk hoesten en een neus die begint te kriebelen. Ook droge ogen komen vaak voor en als je aangeslagen ramen hebt of schimmelplekken zonder een bouwtechnisch probleem, weet je dat er te veel vocht in de woning aanwezig is.”
Allemaal heel ver gezocht vind ik. Binnenkort gaan ze nog zeggen dat je geen scheet meer mag laten voor de luchtkwaliteit in je woning. Of dat je geen geurzeep mag gebruiken in de badkamer.
Nu als je wierook gebruikt of dergelijke kan het wel zijn dat deze een sterke geur afgeeft en dat sommige mensen er gevoelig voor zijn. Ook baby’s en dieren moet je opletten. Daarom kan het even uitzoeken zijn welke goed is om je huis fris te laten ruiken.
Bij mij thuis brand van ’s morgens tot s’ avonds wierook kaarsen.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
We zijn tegenwoordig erg goed in het opsommen van wat allemaal niet goed voor ons is. Als we ons bewust zijn van het feit dat ‘leven’ ‘dodelijk’ is dan kunnen we voordat die dood er is gewoon genieten van ons leven 🙂
Dat is zo Marije en niet altijd laten leiden door wat ze zeggen of schrijven.
Aum Shanthi
Hier brand ook veel wierrook en kaarsen,..
Maar zorg wel voor goede ventilatie.
Niet alleen voor de geur brand ik ze, maar voor zoveel meer…
Na veel operaties en opknappen helpt het mij om mijn lichaam de rust te geven die het nodig heeft om op te knappen,…om balans te vinden en toe te geven aan de rust. Voor mijzelf een vele diepere betekenis en gevoelswaarde
Brand het zelf voor zoveel meer,….
Helemaal met je eens Lavendel
Aum Shanthi
Dat herken ik ook! Het reinigt zo veel.
Zeker en zeker witte salie.
Heerlijk die geur.
Het reinigt niet alleen je woning maar ook nog eens jezelf.
Aum Shanthi
Er is nog maar weinig goed tegenwoordig, je wordt er naar van. Ik gebruik ze ook en vind het heel releact.
Gewoon blijven branden majaer.
Aum Shanthi
Waarom wierook mogelijk schadelijk is voor de gezondheid
Wierook zou volgens meerdere nieuwsberichten net zo ongezond zijn als een sigaret. Maar hoe gevaarlijk zijn de brandbare geurstokjes echt?
De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop schreef eind januari in een persbericht dat wierook even slecht voor de gezondheid is als een sigaret. Deze boodschap werd onder meer overgenomen door Het Laatste Nieuws, RTL Nieuws en het AD. Maar is wierook branden echt net zo ongezond als het opsteken van een sigaret?
Waar komt het vandaan?
Test Aankoop heeft negen wierookproducten getest die in België te koop zijn. In een laboratorium keken ze of er schadelijke stoffen vrijkomen als de wierookstokjes worden aangestoken.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de rook van de geteste wierookproducten inderdaad schadelijke stoffen bevatten. Deze stoffen ontstaan volgens de consumentenorganisatie vooral doordat er bij het gebruik van wierook onvolledige verbranding plaatsvindt. Test Aankoop schrijft in hun ledenblad dat er amper verschil is tussen het thuis aansteken van wierookproducten en sigaretten roken in huis.
Test Aankoop heeft zelf niet onderzocht of wierook aansteken echt net zo schadelijk is als een sigaret roken of in een huis zijn waar iemand rookt. Op basis van dit onderzoek is dus niet te zeggen of wierook even schadelijk is als een sigaret.
Hoe gevaarlijk is wierook?
Volgens hoogleraar inhalatietoxicologie Flemming Cassee van de Universiteit Utrecht zijn verbrandingsproducten in het algemeen niet gezond voor de mens. “Zeker als er sprake is van onvolledige dan wel niet optimale verbranding, zoals bij smeulen.”
Maar of wierook branden daadwerkelijk gezondheidsproblemen veroorzaakt, hangt bijvoorbeeld af van de mate waarin het gebeurt en hoe goed de ruimte geventileerd wordt. Ook verschilt het volgens Cassee per persoon hoe gevoelig mensen hiervoor zijn.
De hoogleraar vertelt dat er nog geen betrouwbaar onderzoek is gedaan naar hoe ongezond wierook is in vergelijking met bijvoorbeeld binnenshuis roken, kaarsen aansteken of luchtvervuiling door verkeer.
Wat zijn de mogelijke gezondheidseffecten?
Het is volgens Cassee aannemelijk dat blootstelling aan wierook kan zorgen voor irritatie van de luchtwegen en ontstekingsreacties in de longen. “Effecten op het zenuwstelsel en hart- en vaatstelsel kunnen ook niet worden uitgesloten.” Hoe groot het mogelijke risico is, is vanwege het gebrek aan betrouwbaar onderzoek op dit moment niet met zekerheid te zeggen, zo benadrukt Cassee.
“Bovendien is de kans dat negatieve gezondheidseffecten optreden sterk afhankelijk van de hoeveelheid wierook waaraan iemand wordt blootgesteld.”
Is wierook net zo ongezond als een sigaret?
De Britse gezondheidsdienst NHS schreef eerder ook dat de hoeveelheid schadelijke stoffen die iemand door het gebruik van wierook binnenkrijgt, van verschillende factoren afhankelijk is.
Bij het roken van een sigaret wordt rook direct geïnhaleerd en volgens de NHS is het effect daardoor onvergelijkbaar met wierookgebruik. Van roken weten we zeker dat het de kans op hart- en vaatziekten en longkanker vergroot.
Of wierook aansteken net zo schadelijk is als in een ruimte zijn waar iemand rookt, zoals Test Aankoop beweerde, is niet bekend.
BRON: https://www.msn.com/nl-be/gezondheid/medisch/nucheckt-waarom-wierook-mogelijk-schadelijk-is-voor-de-gezondheid/ar-BB109Ycb?li=BBDNPrw
Je moet er niet gaan boven hangen. En denk zelf dat er heel wat meer schadelijke stoffen in de lucht zitten dan dat beetje van wierook.
Aum Shanthi