“Sexy videoclips kunnen verkrachting aanvaardbaar maken bij jongeren”

 
Rihanna in de clip ‘Shut up and drive’. © YouTube..

Het bekijken van seksueel getinte muziekvideo’s beïnvloedt de attitude van jongeren ten aanzien van verkrachting. Ze vinden hierdoor significant meer dat verkrachtingen in bepaalde omstandigheden gerechtvaardigd zijn. Dat blijkt uit een experimenteel onderzoek dat Aagje Cateau uitvoerde in het kader van haar masterproef aan de KU Leuven tot het behalen van de graad van Master of Science of Communicatiewetenschappen.

Aan het experiment namen 77 jongens en meisjes van 14 tot 18 jaar oud deel. De ene groep kreeg de seksueel getinte video ‘Shut up and drive’ van Rihanna te zien met hierin veel bloot en inzoomen op met seksualiteit geassocieerde lichaamsdelen. De tweede groep kreeg de seksueel neutrale video ‘Take a bow’ voorgeschoteld van dezelfde zangeres. Beide groepen moesten nadien een reeks vragen beantwoorden.

Meisjes versus jongens
De onderzoekster stelde geen effect vast op de attitudes ten aanzien van seksuele stereotypen en seksuele intimidatie. De blootstelling aan de seksueel getinte video had wel een significant effect op het idee dat verkrachtingen onder bepaalde omstandigheden gerechtvaardigd zijn en dat enkel bepaalde vrouwen het slachtoffer kunnen worden van een verkrachting. Jongens waren meer dan meisjes akkoord met de stelling dat het rechtvaardig is om in een bepaalde situatie een vrouw te verkrachten.

Voorlichting
Volgens Cateau moeten muziekzenders zich bewuster worden van de negatieve gevolgen van dergelijke seksueel getinte videoclips en hun aanbod aanpassen. Ze pleit er ook voor dat middelbare scholen meer investeren in educatie met betrekking tot verkrachting. “Het verder onderzoeken van de relatie tussen deze seksueel getinte video’s en de houding ten aanzien van verkrachting is van belang in het blootleggen van de rol van massamedia in de oorzaak en in standhouding van seksueel geweld.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1974534/2014/07/29/Sexy-videoclips-kunnen-verkrachting-aanvaardbaar-maken-bij-jongeren.dhtml

De stelling begrijp ik helemaal niet. Dat verkrachting aanvaardbaar maakt naargelang een vrouw zich voordoet.
Ik zou de vraag al stellen wanneer is iemand seksueel getint gekleed?
Want iemand die uit is op verkrachting zal niet altijd zien naar hoe iemand gekleed is. Maar zal zijn slachtoffer gewoon benaderen en dan het nodige ondernemen, dit meestal onder dwang. Nu in deze jongere groep speelt nog een ding partner, dat is alcohol. Sommige gaan hun slachtoffer heel wat laten drinken, of iets in hun drankje doen zodat ze niet meer helemaal zichzelf zijn. En dan zo hun slag slagen.
Wat ik wel kan begrijpen dat men eens moet gaan kijken als men een opname maakt voor een videoclip dat het niet op basis van seks moet zijn. Maar dat is ook in media bladeren zo met reclame en moet men dan alles gaan verbieden, omdat bepaalde mensen hun niet kunnen bedwingen?
Hier wordt ook nog even het seksueel geweld aangehaald. Als ik kijk welke games er gespeeld worden waar meer bloot in komt dan op een clip soms waar men op hardnekkige wijze iemand afmaakt dan zou men deze ook allemaal uit de rekken moeten halen. Want ook dit geeft aanleiding tot geweld. En men mag dan ook niet vergeten dat seksueel geweld ook vaak voorkomt in huiselijke omgeving. Wat de laatste tijden dan ook opvalt bij jongeren dat het ook gebeurd als er vrienden/innen komen en zo deze benaderen. Met als plicht niets te zeggen want dat wordt toch niet geloofd.

WAT DENKEN JULLIE OVER DIT EXPERIMENT?

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM