Meer sporten of gewoon minder zitten?

© thinkstock.

 

Het verwijt dat we te weinig bewegen zal jou ongetwijfeld niet vreemd in de oren klinken. Onderzoekers stellen echter in vraag of tijd spenderen aan sport in feite doeltreffender is dan simpelweg minder uren neer te zitten.

Hoewel een combinatie van minder zitten en meer lichaamsbeweging wellicht ideaal zou zijn, roept nieuw onderzoek op om toch eens na te denken over de impact van het inperken van de zituren, zonder de druk om tijd te investeren in sport.

Zitten vs bewegen
Over de negatieve impact van langdurig neerzitten is al liters inkt gevloeid. Wie dagelijks meer dan 4 uur zit, zou aanzienlijk meer risico lopen op het ontwikkelen van kanker, diabetes en hartaandoeningen. De kans stijgt volgens experten nog dramatischer bij mensen die 6, 8 of meer uren per dag aan een stoel gebonden zijn.

Een recente studie aan Northwestern University stelt dat 60-plussers hun kans op invaliditeit verdubbelen met elk extra uur dat ze al zittend spenderen. Verrassend genoeg bleek uit het onderzoek dat extra lichaamsbeweging geen impact had op de resultaten en dus niet verzachtend werkt. Conclusies als deze doen vermoeden dat je totale zittijd zwaarder doorweegt op je gezondheid dan het aantal uren dat je spendeert aan sport.

Over het algemeen wordt langdurig zitten al snel gekoppeld aan het hebben van een ongezonde levensstijl, ook op vlak van slaap en voeding. Toch staan de negatieve gevolgen van zitten volgens de meeste studies helemaal los van factoren als overgewicht. “De verhoogde risico’s zijn verbonden aan het zitten zelf”, klinkt het.

Aanpak
Dat je een slecht eetpatroon niet kan counteren met sport alleen, is algemeen geweten. Nu moeten we ons blijkbaar ook neerleggen bij het feit dat je de negatieve impact van een bureaujob eigenlijk niet kan counteren door tijd te spenderen in een fitness. De sleutel is het vermijden van “chronische perioden van zitten”. Zo zou regelmatig rechtstaan en kortstondig rondlopen zelfs beter zijn dan 30 minuten sport per dag.

Maak er dus een gewoonte van om telefoontjes al wandelend te beantwoorden, consequent de trap te nemen, (indien mogelijk) even naar je collega te stappen in plaats van snel een e-mail te versturen en je wagen doelbewust verder van de ingang te parkeren. Ook na de werkuren kan je gemakkelijk actiever zijn zonder effectief tijd te moeten zoeken om aan sport te doen (of frustraties te koesteren over het feit dat je hier niet in lijkt te slagen).

© thinkstock
Onze rug heeft heel wat te verduren en als je er geen aandacht aan besteed dan voel je rugpijn. Zitten stappen of sporten is goed maar doe het met pauzes dan belast je rug niet te hevig. Een goede houding is dan ook aangeraden. Ook het leren met heffen en tillen is belangrijk om je rug te sparen. Dat ga je op termijn ook geen last hebben of krijgen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM