PSYCHOTHERAPIE HELPT MAAR EEN KLEIN BEETJE

De meeste behandelingen van psychische aandoeningen als anorexia of depressie zijn weinig succesvol. Arts en systeemtherapeut Flip Jan van Oenen vindt dat we dat moeten erkennen, zodat patiënten geen valse hoop hebben. Daarover schrijft hij een opiniestuk in New Scientist.

Therapeuten en behandelaars ontkennen en negeren hun eigen ‘povere resultaten’. Van Oenen schrijft: “Je zou kunnen stellen dat het vakgebied in de greep is van een ‘mythe van vooruitgang’. Er wordt voor allerlei stoornissen al ­decennialang geschermd met ‘nieuwe, wetenschappelijk bewezen behandelmethodes’ die effectiever zouden zijn dan voorgaande behandelingen. Terwijl, als we naar de wetenschappelijk bewezen feiten kijken, deze claim ­nergens op gebaseerd is.”

De arts schrijft verder: “We kunnen alleen maar constateren dat de ene therapeut het wat beter lijkt te doen dan de andere, zonder dat we er de vinger op kunnen leggen waar hem dat in zit. En hoewel vaststaat dat ­ psychotherapie werkt, is het effect bescheiden en heeft lang niet iedereen er baat bij.”

De effectiviteit van psychotherapie is bovendien in de afgelopen decennia nauwelijks verbeterd. “Toch blijven therapeuten en wetenschappers, gedreven door een mix van doorgeschoten marktideologie, wetenschappelijke blikvernauwing en menselijke tekortkomingen, hardnekkig vasthouden aan de mythe van vooruitgang.”

Tot besluit schrijft hij: “Psychotherapie zit aan haar plafond. Veel lijden kunnen we niet wegnemen; wen er maar aan.”

BRON: https://www.msn.com/nl-be/gezondheid/geestenlichaam/%e2%80%9cpsychotherapie-helpt-maar-een-klein-beetje-en-lang-niet-bij-iedereen%e2%80%9d/ar-BBZBgY3?li=BBDNPrw

Het is een helpende hand. Op wekelijks 45min therapie ga je handvatten kunnen geven. Dan is het aan de persoon om die in het dagelijks leven te gebruiken. Of te zoeken voor zichzelf wat nog meer kan om uit een probleem te komen. Velen denken als ik die therapie doe dan wordt ik verlost van mijn problemen. Nee, men moet zelf ook het nodige doen. 

Afbeeldingsresultaat voor psychotherapie

 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

1 Comment:

 • “Voor veel mensen heeft psychotherapie geen enkel effect”

  De coronacrisis heeft een onverwachte bijwerking: de vraag naar psychologische hulp is sterk gedaald. Het dreef de Volkskrant er toe om in gesprek te gaan met twee psychologen over het nut van psychotherapie.

  Veerkracht

  Relatie- en gezinstherapeut Flip Jan van Oenen (63) schreef een boek met de veelzeggende titel Het misverstand psychotherapie. Over de afname van het aantal meldingen voor psychische hulp zegt hij: “De crisis geeft mensen veerkracht: de strijd tegen de gezamenlijke externe dreiging leidt af van andere zorgen en lijden. Of de hulp die we bieden, is in een aantal gevallen misschien toch niet zo nodig, want als je de drempel verhoogt, haken ze blijkbaar af.”

  De psycholoog kan lang niet alle problemen oplossen, betoogt hij dan ook in de krant. “Voor een aanzienlijke groep heeft een behandeling geen enkel effect. We kunnen suïcide niet voorkomen, ernstige anorexia niet goed behandelen. We wekken de indruk dat we iedereen van hun depressies en angst kunnen afhelpen, terwijl dat beslist niet het geval is. Maar het lijkt wel of de samenleving – en ook wijzelf als therapeuten – daarin is gaan geloven.”

  Psychotherapie werkt (niet)

  Psychotherapeut in de jeugd-ggz Kirsten Hauber (48) is het niet met hem eens. “Therapie lost zeker niet al je problemen op. Het is meer: leren omgaan met. In de dagelijkse praktijk zie ik hoezeer psychotherapie mensen en jongeren kan helpen. En ja, zelfs suïcides kan voorkomen.” Even later zegt ze: “Het is wetenschappelijk aangetoond dat psychotherapie werkt. Zo’n 60 procent van de patiënten knapt ervan op.”

  Van Oenen reageert: “Maar op dat cijfer is een boel af te dingen. De helft van die groep zou namelijk spontaan, dus zonder hulp, ook hersteld zijn, blijkt uit meta-onderzoeken waarin studies met elkaar worden vergeleken. Bij nog eens een derde werkt therapie überhaupt niet. En je kunt niet voorspellen in welke groep jij valt. […] Die 60 procent is bovendien niet genezen, die heeft ‘een afname van klachten’.”

  Hauber moet toegeven dat er mogelijk een placebo-effect is. “Alleen al dat mensen dat geloven, is een deel van het succes. Ik ben dus bang voor de motivatie van cliënten. Als ik iemand voor me heb die zwaar depressief is en een negatief zelfbeeld heeft en ik zeg ‘zes op de tien mensen heeft hier baat bij’, dan weet ik nu al dat zo iemand denkt: ik zal wel bij die vier horen bij wie het niet werkt. Dát is het probleem.”

  Placebo

  Het is een misvatting dat het niet uitmaakt of het effect ontstaat doordat je er in gelóóft of dat het ontstaat door de therapie zelf. Therapie is namelijk duur. Je zou patiënten er dan beter van kunnen overtuigen dat hardlopen helpt tegen depressie: dat is een stuk goedkoper en ook nog eens goed voor de fysieke gezondheid. Van Oenen beaamt: “In de communicatie naar buiten moet je helder zijn. Want ondertussen trekken we als een magneet mensen naar ons toe doordat wij suggereren dat er zoveel kan. En als het dan tegenvalt, zeggen we: ‘ga nog eens naar die collega, die heeft veel ervaring met dit soort klachten.’ En worden ze eindeloos doorverwezen.”

  Te veel hulp

  Van Oenen: “Ik denk weleens dat er te veel hulp is. Een mens is misschien niet gebaat bij te veel vangnet. Uit onderzoek weten we dat als volwassenen op een wachtlijst staan voor therapie, ze na een paar maanden slechter af zijn dan mensen die daar niet op stonden en ook geen hulp kregen. We denken dat er minder spontaan herstel optreedt doordat ze in de wachtstand gaan staan en bijvoorbeeld geen steun in hun omgeving zoeken.”

  BRON: https://www.msn.com/nl-be/gezondheid/medisch/%e2%80%9cvoor-veel-mensen-heeft-psychotherapie-geen-enkel-effect%e2%80%9d/ar-BB14yPwP?li=BBDNPrw

  Het is vaak het moeilijkste om de juiste te vinden. Niet ieder probleem is hetzelfde en niet iedere psycholoog kan dit oplossen. Ook hangt veel van jezelf af. Het zijn handvaten die worden aangereikt als je naar een psycholoog gaat. En soms heb je meer niet bij iemand die niet met zo een papiertje zwaait. Want vaak zijn deze anders ingesteld en nemen meer tijd om naar je te kijken te luisteren en aan te voelen. Want kijken naar de persoon is ook een belangrijke. Lichaamstaal vertelt op zo een moment heel veel.
  Het is niet alleen luisteren en iets aanreiken zeg ik altijd. Je kan iets laten doen om er een gevoel bij te krijgen.

  Aum Shanthi


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Multidimensional_Art

L'illusione, la realtà oltre lo specchio.

deniseblogt

Blogs over van alles en nog wat

Leven met Endo

Laten we samen endometriose overwinnen

Pensieri Parole e Poesie

Sono una donna libera. Nel mio blog farete un viaggio lungo e profondo nei pensieri della mente del cuore e dell anima.

zinderen

op weg naar authentiek leven

Nadia wandelt

Wandelblog

Tiernnadrui

Dans in de regen

Myrela

Art, health, civilizations, photography, nature, books, recipes, etc.

Levenslange blog

levenslessen

Tistje

ervaringsblog autisme sinds 2008

Yab Yum

Yab Yum

Vreemde avonturen in een klein dorpje

Met Nonkel Juul, Bieke en tal van anderen

MyView_Point

Right <> correct of the center

Bio-Blogger

Bio-Blogger is an excellent source for collaborations and to explore your businesses & talents.

Regenboogbui

~ Leren, creëren, inspireren ~

saania2806.wordpress.com/

Philosophy is all about being curious, asking basic questions. And it can be fun!

newtoneapblog

A Discarded Plant

Inhale Peace; Exhale Love. Joy will Follow! - RUELHA

As long as there's breath, there will always be HOPE because nothing is pre-written and nothing cannot be re-written!

Looking for cbd supplements?🌿

HEMP up your life! The power of nature🌿

YOUNGREBEL

Blog about life, positivity, selfcare, food and beauty.

Chateau Cherie

Exposing Bullies and Liberating Targets to Make The World a Safer Place for All

bewustZijnenzo

Magazine: Inspiratie voor een gezond gelukkig en bewust leven

Beaunino loopt de Camino

‘Gewoon doorlopen!’

Blog with Shreya

A walk through the blues of life!

Soni's thoughts

No Fear, Express dear

%d bloggers liken dit: