Dit kreeg ik prive


   
  Kagyu Yeunten Gyamtso Ling
 

Online via Zoom en Facebook Live
Losar 2148 – Het jaar van de Ijzeren os

Dit jaar valt Losar op vrijdag 12 februari.
Dit jaar kunnen wij helaas onze deuren niet openen zodat u deze feestdagen ter plaatse kunt bijwonen.
Op vrijdag,
Losar dag, geven we het ritueel om 07u live via FB en Zoom
In de loop van zondagochtend presenteren we het Sang Ritueel via Facebook Live.  Hetsang ritueel omvatzuivering door vuur en rook, en het Dewatchen gebed. Bij deze gelegenheid reciteren wij wensen van geluk, voorspoed en verzoening met de entourage en gooien wij meel in de lucht. Op dat moment roepen alle deelnemers “KI KI SO SO SO LHA GYAL LO“: “Mogen de goden die aan de kant van de deugd staan, de overwinning behalen.”
Voor beoefenaars van het Tibetaans boeddhisme is Losar, of Nieuwjaarsdag, bepalend voor vele aspecten van het familiale, sociale en spirituele leven. De festiviteiten omvatten diverse ceremonies die erop gericht zijn negatieve neigingen uit te bannen en het nieuwe jaar voor te bereiden. Men gelooft dat de in deze tijd verrichte handelingen een bijzondere betekenis hebben en een sterke invloed hebben op de volgende twaalf maanden. Aangezien prikkelbaarheid een slecht voorteken is, wordt alles in het werk gesteld, zowel individueel als collectief, om negatieve gemoedstoestanden te vermijden en een vlotte overgang naar het volgende jaar te verzekeren. Schulden worden vereffend, ruzies worden bijgelegd. Huizen en kloosters worden van onder tot boven schoongemaakt, en gebruikte gebedsvlaggen en raamgordijnen worden vervangen.
Op oudejaarsavond worden gebakjes, “khapsés” genaamd, als offergave op altaren geplaatst en met een khata (witte sjaal) aan vrienden en familieleden aangeboden. Het is ook de gelegenheid om een soep te bereiden die “guthuk” wordt genoemd en die traditioneel 9 elementen bevat waaronder verschillende granen en gedroogde kaas.
De eerste dag van het nieuwe jaar speelt zich af in de privésfeer. De tweede dag is gewijd aan religieuzen. De derde dag wordt gevierd in de openbare ruimte, in de open lucht. De Tibetanen trekken hun mooiste kleren aan en gaan naar de kloosters om hulde te brengen aan Zijne Heiligheid de Dalai Lama, de Geestelijke Vrienden. Het is ook een gelegenheid om geschenken en khata’s uit te delen, die goed karma zullen opleveren voor het komende jaar.

Het jaar van de Ijzeren os
A Year of Hope and Rebuilding

Deze Os is bijzonder vastberaden. Hij is een open boek. Hij zegt wat hij te zeggen heeft en windt er geen doekjes om. Een IJzeren Os gaat doelgericht te werk. Eens een doel gesteld gaat de Os er recht op af. De gevoelens en opvattingen van anderen over zijn levenswandel laten hem koud. Een Os houdt zijn beloften. Hij heeft een selecte kring van nabije vrienden. Voor een vriend in nood laat de Os alles vallen.
De Os is een noeste werker met oog voor detail. Hij is goed georganiseerd, nauwkeurig en gedisciplineerd. Deze Os is erg punctueel, op het extreme af. Tekortkomingen van anderen heeft hij onmiddellijk opgemerkt.
De Os is een groot maar onverbiddelijke leider. Niets belet hem om zijn doelen te bereiken. Voor compromissen is hij niet te vinden. De Os kan snel denken en beslissen.
De Ijzeren Os is een eerlijk wezen. Hij geeft vertrouwen aan zijn vrienden en collega’s. Toch is hij ietwat gereserveerd. Over zijn innerlijk leven laat hij zelden iets los. Een stevige vriendschap opbouwen vraagt tijd, maar eens bevriend, dan is de vriendschap duurzaam. De Os is zeer loyaal. Maar als je hem verraadt kan hij razend worden.
De IJzeren Os staat op zijn onafhankelijkheid. Hij laat zich niet kapen door regels en draaiboeken. Hij doet de dingen op zijn manier. Een zekere koppigheid is hem niet vreemd. Soms leidt dit tot conflicten. De Os is een slechte verliezer.
De Os neemt het leven heel ernstig en houdt er een diepzinnige gedachtegang op na. Van veel humor kan je hem niet verdenken.
De IJzeren Os is tamelijk ouderwets. Van nieuwlichterij moet hij weinig weten.
Dit dier is erg huiselijk en gehecht aan zijn familieclan. Ook de gezinsleden weet hij graag dicht bij huis. De Os is bescheiden, trouw en vrijgevig. Dit ijzeren wezen is tegelijk erg op zichzelf, wat gereserveerd en alenig. Uiterlijk lijkt hij erg kalm maar vanbinnen woedt een vuur dat gevaarlijk kan zijn als het uitbreekt. Dit stille water met diepe gronden wekt de interesse van de omgeving. Velen voelen zich tot hem aangetrokken en willen hem graag tot vriend.

Speciaal aanbod:
het onderricht betreffende “hoe omgaan met angst” door Lama Zeupa is opnieuw verkrijgbaar.  U kan uw bijdrage storten op rekening van instituut Yeunten Ling, nummer BE39 2400 2910 1519 met vermelding “Angst”. Voorgestelde prijs : € 10. Bij ontvangst van uw bijdrage krijgt u de link toegestuurd per mail

Kalenders 2021 : 50% korting
Maak hier je keuze…
Bij elke aankoop in onze online shop ondersteunt u het Instituut !

Welkom in onze online shop !  
Op deze pagina kan je online een keuze maken uit boeken die we geleidelijk aan ter beschikking zullen stellen in onze online shop.
Nu ook verkrijgbaar in onze online shop!
Pudja teksten  https://www.tibinst.be/on-line-shop-textes-pratiques
CD’s & DVD‘s  https://www.tibinst.be/on-line-shop-cd-s-&-dvd-sl
Afbeeldingsresultaat voor gebedsvlaggetjes tibet

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM