Eindelijk: waarschuwingen bij bewerkte foto’s in modebladen

Topmodel Kate Moss in een reclamebeeld voor het merk Liu Jo, waar heel wat photoshop aan te pas kwam. © photo news


Modebladen staan boordevol met celebs en modellen die eindeloze benen, perfecte huid en geen rimpels hebben. Uit onderzoek blijkt dat bewerkte advertenties en modereportages onrealistische schoonheidsidealen stimuleert, vooral bij jonge meisjes. Computerexperts ontwikkelden daarom een manier om aan te tonen bij welke foto’s photoshop aan te pas kwam, wat als een universele waarschuwing kan dienen.

Jennifer Lopez in een advertentie voor haar eigen lijn, ook zij lijkt perfect.
Jennifer Lopez in een advertentie voor haar eigen lijn, ook zij lijkt perfect. © photo news
Zelfs topmodel Gisele Bundchen heeft hulp van de computer nodig.
Zelfs topmodel Gisele Bundchen heeft hulp van de computer nodig. © photo news

De twee computerwetenschappers Hany Farid en Eric Kee werkten aan een susteem om aan te duiden hoeveel aanpassingen werden gedaan aan bij beauty- of modebeelden. Professor Hany Farid: “Onmogelijke slanke, grote, rimpel- en puistvrije modellen duiken constant op in magazines en op affiches. De neveneffecten hiervan zijn een verstoord lichaamsbeeld dat simpelweg niet te evenaren is. Dit stimuleert bij meisjes eetstoornissen en complexen, mannen krijgen zo de verkeerde verwachtingen. Daarom is het belangrijk dat consumenten meer informatie krijgen over bewerkte beelden.”

Scoresysteem
De vorsers ontwikkelden een computerprogramma na de studie van 468 beelden om de verschillen tussen de originele en bewerkte foto te belichten. Dan gebruikten ze een wiskundige beschrijving van de aanpassingen en gaven de foto’s een score tussen een en vijf, van subtiele tot ernstige aanpassingen. Dan vroegen ze vrijwilligers met het blote oog hetzelfde te doen. Zo ontdekten ze dat er een nauw verband bestaat tussen de score van de computer en de vrijwilligers. Dit suggereert dat de computerscore gebruikt kan worden als een universeel waarschuwingslabel.
 
Verschillende types

Het gevolg van dit systeem zou de ontwikkeling kunnen zijn van een waarschuwingslabel dat met dezelfde eenvoudige score van een tot vijf werkt. Het houdt rekening met twee types van aanpassingen: ingrepen die armen, benen en de romp slanker maken en aanpassingen die foutjes aan de huid, cellulitis en rimpels doen vervagen.

Negatief zelfbeeld
Farid legt hun werkwijze uit: “De score kan consumenten informeren hoe dicht een foto de realiteit benadert, of hoe erg de redacteurs overdreven hebben. Het is begrijpbaar waarom magazines de beelden bewerken, ze willen zo een fantasiewereld scheppen, maar ze dreven het te ver. We kunnen niet langer negeren dat dit soort bewerkingen slecht is voor het zelfbeeld van meisjes en vrouwen.”

Nodig of niet?

Deze twee mannen zijn niet de enigen die vinden dat modebladen overdrijven. De American Medical Association is het met hen eens: “Magazines moeten stoppen om beïnvloedbare kinderen en tieners bloot te stellen aan een lichaamsbeeld dat je alleen kunt verkrijgen met de hulp van een computerprogramma.” Het zijn niet alleen dames die worden bewerkt, ook bij George Clooney bijvoorbeeld worden regelmatig rimpels weggewerkt. Vinden jullie ook dat het nodig is dat er zo’n waarschuwingslabel komt in modebladen of denken jullie dat iedereen ondertussen wel weet dat deze foto’s niet realistisch zijn?

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/10/Seks-en-Relaties/article/detail/1355214/2011/11/29/Eindelijk-waarschuwingen-bij-bewerkte-foto-s-in-modebladen.dhtml

Eigenlijk vind ik het wel eens goed dat er hier over geschreven wordt. Dat jonge mensen zich niet moeten laten vangen aan wat ze te zien krijgen in de modeblaadjes. Alle foto’s zijn zo bewerkt dat de mooiste vrouwen/mannen erop komen te staan. Maar het nadeel van alles is dat de jeugd of jonge volwassenen zich er laten aanvangen om ook zo te zijn. Het nadeel is ze gaan allerlei dingen doen of ondernemen met het gevaar voor hun eigen gezondheid en lichaam.
Ik vind dit gewoon een dank waar.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertentie