Menstruatieondergoed in plaats van tampons of maandverband: te mooi om waar te zijn?

Thinx
Na de menstruatiecup is er weer iets uitgevonden om je maandstonden draaglijker te maken, namelijk menstruatieondergoed. Deze onderbroeken vangen dankzij ingebouwde absorberende lagen het menstruatiebloed op, bestrijden bacteriΓ«n en drijven vocht af. Ze zijn bovendien ook beter voor het milieu en op termijn spaar je er geld mee uit. Te mooi om waar te zijn?

Een klein jaar geleden werd het eerste menstruatieondergoed voorzichtig op de markt gebracht. In de onderbroeken zitten verschillende lagen ingebouwd die bloed absorberen, vocht afvoeren en bacteriΓ«n bestrijden. Het verschilt van merk tot merk hoeveel bloed geabsorbeerd kan worden. Soms de hoeveelheid die in een halve tampon past, dan weer de hoeveelheid die in twee tampons past. Als het broekje β€œvol” is, stop je het gewoon in de wasmachine.

Dankzij de speciale technologie hoef je volgens merken als Thinx en Lunapanties geen schrik te hebben voor lekken en vieze geurtjes. Omdat de onderbroeken gemaakt zijn van een speciale stof, drogen ze ook nog eens extra snel op na het wassen. Of dat zeggen de merken zelf toch. Werkt het ook echt?

Thinx

Kanttekeningen

Op internet staan talloze recensies van menstruatieondergoed, zowel in video als in tekstvorm. En hoewel bijna iedereen overwegend positief is, worden er toch een paar kanttekeningen gemaakt. Ten eerste kunnen de meeste vrouwen maar moeilijk wennen aan de gedachte van menstruatieondergoed dragen. Bijna iedereen vertelt ook dat ze op β€œhevigere dagen” het menstruatieondergoed moesten combineren met een tampon, maandverband of menstruatiecup, omdat het anders aanvoelt alsof je een pamper draagt. Dat je verschillende onderbroeken per dag moet gebruiken Γ©n wassen, vinden velen ook lastig en bovendien niet bepaald milieuvriendelijk. Maar al bij al is bijna iedereen toch relatief enthousiast.

Ook heel wat vrouwelijke collega’s waren meteen benieuwd naar het menstruatieondergoed, een uitgebreide recensie volgt dus nog de komende weken.

BRON: https://www.hln.be/nina/seks-relaties/menstruatieondergoed-in-plaats-van-tampons-of-maandverband-te-mooi-om-waar-te-zijn~ab5ea475/

Er komt steeds meer op de markt om onze menstruatie gemakkelijker, gezonder en vooral fijner te maken. Biologische tampons, maandverbandjes met speciale pasvormen, menstruatiecups en wasbaar maandverband. Er is van alles te krijgen, zodat iedereen iets kan vinden wat zij fijn vindt om te gebruiken.

Een tijdje geleden kon je al een artikel lezen over biologisch maandverband en tampons. Ook bij Etos kun je dat inmiddels kopen, het merk heet Yoni. Andere producten die je kunt gebruiken hebben we ook besproken, zoals wasbaar maandverband of de menstruatiecup. Interessant, vernieuwend en voor ieder wat wils. We maken je graag bekend met wat er op de markt is, zodat je jouw menstruatie zo fijn mogelijk kunt maken voor jezelf.

Katoen en Ko
Bron

Wat je graag gebruikt tijdens je menstruatie is heel erg persoonlijk. Het is afhankelijk van je β€˜flow’, de hoeveelheid bloed die je verliest. Ook kunnen bepaalde producten jou wel of niet bevallen vanwege je bouw, infecties, gevoeligheid of associaties. En natuurlijk heeft het ook gewoon met persoonlijke voorkeur te maken.

Sommige vrouwen en meisjes vinden maandverband heel fijn. Het is makkelijk, je hoeft je vingers niet ‘vies’ te maken en je kunt duidelijk zien of je hem moet vervangen. Anderen vinden maandverband vies, omdat ze zich er erg bewust van zijn, het niet fijn vinden zitten of het gewoon een β€˜vies’ idee vinden omdat je goed het bloed kunt zien. En zo lopen de ervaringen met tampons ook erg uiteen. Gelukkig zijn er veel verschillende producten en komen er af en toe ook nieuwe op de markt, zoals de Period Panty’s of Diary Doll, zoals ze bij Katoen & Ko heten.

β™₯Β Wat is het?
Period Panty’s zijn speciale onderbroeken met een geheim waterproof laagje dat doorlekken helpt voorkomen. Het is niet vergelijkbaar met een maandverbandje dat je draagt op de zware dagen van je menstruatie, maar hij is wel geschikt om te dragen onder je cup of tampon als back-up of op de lichte, eerste of laatste dagen van je menstruatie.

Je kunt de broekjes gewoon wassen. De broekjes hoef je op lichte dagen niet te vervangen. Wil je dit wel doen als je uit school komt of als je naar bed gaat, dan kan dat natuurlijk altijd. Zeker wanneer je hem als back-up gebruikt is vervangen vaak niet nodig, enkel als je flink bent doorgelekt met je tampon of cup. Dat gebeurt gelukkig niet vaak, dus geeft het broekje je gewoon wat meer zekerheid.

β™₯Β Waarom je dit zou dragen?
Een aantal voordelen van zo’n menstruatie-onderbroek zijn dat de beschermlaag ingebouwd is. Je kunt de onderbroek dus al dragen rond de dagen dat je denkt dat je ongesteld moet worden. Zo kun je niet voor verrassingen komen te staan en hoef je ook niet meteen maandverband te gaan gebruiken, terwijl dat nog niet nodig is op je eerste dag. Een ander voordeel is dat je maandverband niet kan verschuiven, omdat het er eigenlijk niet is. Het is onzichtbaar en is één met je ondergoed. Het derde voordeel heeft te maken met het milieu. Je hoeft niet maandelijks allerlei maandverband of inlegkruisjes weg te gooien, want deze gaat gewoon in de was!

β™₯Β Waar zijn ze te koop?
De broekjes zijn inmiddels op verschillende websites te vinden, maar wij ontdekten ze nog maar weinig in Nederland. Katoen en Ko verkoopt er wel een aantal en daarvan heb ik er een besteld. Via e-bay waren de broekjes ook te vinden voor minder geld. Het populairste menstruatie ondergoed dat ik vond op internet is van Thinx. Dit ziet er ook nog eens erg mooi, zelfs sexy uit. Het is wel iets lastiger te bestellen en vrij prijzig, maar schijnt heel erg fijn te zijn.

β™₯Β Is het fijn, zo’n Period Panty?
De broekjes zijn verkrijgbaar bij Katoek & Ko in 4 verschillende kleuren. Het is een vrij basic, degelijk model, maar dat zit ook wel heel erg fijn. Het broekje is verkrijgbaar in vier maten. Maat S tot en met XL. Ik koos voor een lichtroze met een zwart strikje.Β Op de website van de website staat het volgende bij de broekjes vermeld:

Diary Dolls zijn lichtgewicht en heel zacht. Ze voelen en zitten net als je andere ondergoed.
En je kunt ze wassen op 30 of 40 graden.

Je kunt dit ondergoed dragen:

  • bij het gebruik van een menstruatie-cup
  • bij lichte incontinentie (als gevolg van bijvoorbeeld een zwangerschap of slappe bekkenbodemspieren)
  • in combinatie met een wingless maandverbandje (ook in de kleedkamer ziet niemand iets!)
  • in combinatie met ander maandverband
  • als je bijna ongesteld moet worden, en extra zeker wilt zijn dat je niet doorlekt.

menstruatie ondergoed

Het broekje ziet er schattig uit en voelt zacht aan. Ze rekken goed mee, wat zorgt dat ze mooi aansluiten en dat is handig tegen doorlekken. Wat opvalt is dat het een flink verhullende slip is. Hij is wat breder dan de ‘normale’ onderbroeken die ik ken. In het kruis en bij de billen valt dit op.

menstruatie onderbroek

Het broekje is niet net als wasbaar maandverband, zacht en gevuld met een laag voering of schuim. In het binnenstuk zit in de onderbroek van voor naar achteren een laagje waterafstotend materiaal verwerkt. Dit kraakt niet en voelt juist zacht aan, maar je voelt dat dit dus die ‘waterproof’ laag is. De laag is rekbaar en voel je verder niet zitten. Het is dus geen absorberende laag, maar een vocht-afstotende laag.Β 

Diary Doll Period panty

Ik heb het broekje nu een dag gedragen. Hij is niet heel charmant, maar zit wel comfortabel. Ik merk verder niet dat ik dit broekje draag. Ik droeg deze in combinatie met mijn Mami Cup. Dit gaf mij net wat meer zekerheid en ik hoef als back-up geen maandverband te gebruiken op deze dag. Eigenlijk net zo gemakkelijk als het gebruik van wasbaar maandverband dus. Het zit veel fijner dan een maandverbandje of inlegkruisje, ook op de fiets.

Ben je bang om door te lekken tijdens je menstruatie, heb je last van licht urineverlies of vind je dit fijn om te dragen in plaats van iets anders als back-up, dan raad ik je zeker zo’n broekje aan. Zelf ben ik toch nog wel benieuwd naar andere varianten en merken en vraag ik me af of deze ook werken met een waterproof laag of juist absorberende laag. Bij Thinx wordt bijvoorbeeld duidelijk aangegeven dat de broekjes bloed kunnen opvangen en je ze niet enkel als back-up hoeft te dragen. Het lijkt mij dan wel weer onhandig deze op je werk of op school te vervangen. Dan is (wasbaar) maandverband toch wel handiger.

Wat vind jij van dit nieuwe menstruatie-product?

BRON: http://www.proud2bme.nl/Beautyblog/Menstruatie_onderbroek:_Period_Panty

Misschien is het nog niet zo bekent bij vrouwen maar het bestaat. Ondergoed dat bestand is tegen je menstruatie. Het is misschien niet voor vrouwen die hevige bloedingen hebben of voor in hetΒ  begin. Maar het is dan misschien te combineren.
Het is eigenlijk afgezien van de broekjes die men aangeeft bij een teefjes hond. Maar dan met in het ondergoed het nodige in verwerkt.

Afbeeldingsresultaat voor menstruatieondergoed

AUM NAMASTEΒ BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM