#ikknalzondervuurwerk: brandweer lanceert nieuwe bewustmakingscampagne rond vuurwerk

Afbeeldingsresultaat voor vuurwerk

De Vlaamse brandweer heeft een nieuwe bewustmakingscampagne rond vuurwerk gelanceerd: #Ikknalzondervuurwerk. Hiermee willen de spuitgasten alle mensen aansporen om tijdens de feestdagen zelf geen vuurwerk af te steken.

In mei van dit jaar werden in Vlaanderen nieuwe regels rond vuurwerk van kracht. Voorheen was vuurwerk overal toegelaten, tenzij de gemeente het verbood. Die redenering werd omgedraaid: vuurwerk is nu overal verboden, tenzij de gemeentebesturen het expliciet toelaten op specifieke plaatsen en momenten.

Dierenleed

De nieuwe regels moeten vooral dierenleed vermijden. De brandweer benadrukt dat de hulpverleners elk jaar rond de eindejaarsfeesten meerdere keren moeten uitrukken voor ongevallen door vuurwerk. Het gaat daarbij om verwondingen aan handen en/of aangezicht, schade aan daken en voertuigen, om uitgebroken dieren en gewonde dieren.

De campagne met hashtag #ikknalzondervuurwerk loopt vanaf morgen op de website van de brandweer en ook via de sociale media, onder meer op Facebook, Instagram en Twitter. Zeg jij ook ‘neen’ tegen vuurwerk? Post dan op je sociale media een foto van jezelf of samen met je huisdier of vrienden een foto met #Ikknalzondervuurwerk.

BRON: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/-ikknalzondervuurwerk-brandweer-lanceert-nieuwe-bewustmakingscampagne-rond-vuurwerk~a173f729/

Hier wil ik toch aandacht aan besteden. Want velen zijn niet bewust van hoeveel leed men dieren aandoet met het afschieten van vuurwerk. Er zijn zelfs dieren bij die er echt aan sterven of een trauma aan overhouden.
Spiritueel gezien is vuurwerk het stoppen van het oudjaar naar het nieuwjaar in te zetten. Men denkt door het geluid alles achter te laten om zo een nieuw begin te krijgen. Ook komt het eigenlijk uit het oosten waar men chinees nieuwjaar het laat knallen om alles los te laten van het voorbije jaar. Chinees nieuwjaar is in 2020 op 25 januari. En dan komen de dansende leeuwen buiten en wordt er aan iedere chinese winkel voorwerk aangestoken.
Mensen als jullie toch jullie geld naar boven wilt schieten doe het met verstand voor de dieren maar ook voor jezelf. Want jaarlijks gebeuren er heel wat ongelukken mee.

Afbeeldingsresultaat voor vuurwerk