Dit voedsel combineer je beter niet met medicijnen

Dat we beter geen alcohol drinken als we antibiotica nemen, weten we. Maar er zijn nog andere voedsel-medicijncombinaties die je best mijdt om de werking van je medicament te verzekeren. Dr. Madelyn Fernstrom is co-auteur van het boek Don’t Eat This if You’re taking That. Zij somt de drie belangrijkste op.

Pompelmoes

Deze citrusvrucht bevat een bestanddeel dat de afbraak van bepaalde medicatie in de darmen kan tegenhouden. Sommige (maar niet alle) cholesterolverlagende medicijnen, antidepressiva, medicatie tegen migraine, bloedverdunners, bloeddruk- en diabetesmedicatie behoren tot die categorie. Niet alle citrusvruchten zijn te mijden, maar pompelmoezen, pomelo’s en zure sinaasappelen kunnen dit effect met zich meebrengen. Beperk je consumptie daarom tot een glas sap van 200 ml, of een halve uitgeperste pompelmoes. Vraag zeker ook na bij je arts wat het risico is voor jouw specifieke medicijn.

Groene bladgroenten

Spinazie, boerenkool en broccoli bevatten veel vitamine K, die roet in het eten kan strooien bij de werking van bloedverdunners. Die medicijnen gaan de vorming van bloedklonters tegen, terwijl vitamine K net het stollen van bloed en vormen van klonters in de hand werkt. Daardoor kan een combinatie van beiden het effect van de medicatie opheffen. Vraag raad aan je dokter over de exacte hoeveelheid groene bladgroenten die je mag eten. Sommige bloedverdunners hebben dat effect niet in combinatie met vitamine K, dus controleer even hoe het zit voor jouw specifieke medicijn.

Zuivel

Zuivelproducten kunnen ervoor zorgen dat ijzersupplementen of zelfs antibiotica minder makkelijk door het lichaam opgenomen worden, dus die neem je beter niet tesamen. En hoewel de calcium uit zuivel gezond is, mijd je best om die overvloedig te combineren met anti-reflux medicijnen, die al boordenvol calcium zitten. Dagelijks neem je beter niet meer dan 1000 à 1200 mg calcium op.

Informeer je bij je arts

Speel niet voor eigen dokter met deze informatie, maar informeer altijd uitgebreid bij jouw arts als je bepaalde medicijnen moet nemen. Nu je weet waar je op moet letten, kan je gericht vragen of jouw medicatie problemen oplevert in combinatie met zuivel, citrusvruchten of groene bladgroenten.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/220/Medicatie/article/detail/2508421/2015/10/30/Dit-voedsel-combineer-je-beter-niet-met-medicijnen.dhtml

Velen zullen het misschien niet weten maar bepaalde groeten en fruit eet je liefst niet als je bepaalde medicatie moet nemen. Zeker bij antibiotica en bloedverdunners moet je uitkijken wat je eet. Maar ook als je antidepressiva slikt is het soms ook gewenst even te informeren bij je arts. Zeker altijd uitkijken als je medicatie slikt dit niet met warme drank of prikdrank te doen. Het beste met water. Maar ook nadien uitkijken met zure die je zou nemen. Thee citroen een pompelmoes eten dat kan een afbraak geven aan je medicatie en soms schade toebrengen aan de maag in combinatie met.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM