maansverduistering923489349833

‘Einde der tijden’: Vier totale maansverduisteringen in aantocht

Liefhebbers van bijzondere hemelverschijnselen kunnen de komende maanden in Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië een aantal maansverduisteringen zien. Er zijn liefst vier volledige maansverduisteringen in aantocht. Op 15 april valt de schaduw van de aarde de eerste keer over de maan. De maan krijgt dan een oranjerode kleur doordat de atmosfeer van de aarde nog een aantal rode zonnestralen richting de maan buigt.

De serie van vier opeenvolgende totale verduisteringen vindt plaats met tussenpozen van ongeveer zes maanden: 15 april 2014, 8 oktober 2014, 4 april 2015 en 28 september 2015. De totale verduistering aanstaande dinsdag is in de Benelux net niet zichtbaar. De eerstvolgende maansverduistering die vanuit deze streken goed te zien is, is de totale maansverduistering van 28 september 2015.

Gemiddeld doet een maansverduistering zich twee keer per jaar voor, maar het gaat lang niet altijd om totale verduisteringen. Er zijn drie soorten verduistering: Een penumbrale maansverduistering doet zich voor wanneer de maan door de bijschaduw van de aarde trekt en niet door de kernschaduw. In dat geval is de volle maan wat minder helder. Een totale maansverduistering doet zich voor wanneer de maan wel door de kernschaduw van de aarde trekt. Als slechts een gedeelte van de maan door de kernschaduw gaat, is er sprake van een gedeeltelijke maansverduistering.

Maansverduisteringen doen zich alleen voor bij volle maan, wanneer de maan tegenover de zon staat. Er doet zich niet bij elke volle maan een verduistering voor, doordat de baan van de maan helt ten opzichte van het baanvlak van de aarde rond de zon. Als zich vier totale maansverduisteringen op rij voordoen, spreekt men van een tetrade. In de 21e eeuw zijn er in totaal negen tetrades. Tussen 1600 en 1900 waren er helemaal geen tetrades.

 

BRON: http://www.niburu.nl/einde-der-tijden-vier-totale-maansverduisteringen-aantocht/