“Als je meer zweet, kan de geur intenser zijn”: 11 vragen over menstruatie die je niet durft te stellen

Waarom heb ik grote bloedklonters? Is het normaal dat ik meer zin heb in seks? En kan ik iets doen aan die geur? Over de menstruatie hebben vrouwen veel vragen die ze niet durven te stellen. Ook gynaecoloog Steffi van Wessel (UZ Gent) ziet veel schaamte. Ze beantwoordt elf ‘gênante’ vragen en onderscheidt wat ‘normaal’ is en wat niet. “Met bloedklonters van die grootte moet je naar een arts.”

1. Waarom doen mijn maandstonden pijn?

Gynaecoloog Steffi van Wessel (UZ Gent): “De baarmoeder trekt samen wanneer je menstrueert. Hierdoor worden de bloedvaten in je baarmoeder tijdelijk afgekneld. Je lichaam reageert door chemische stofjes, of prostaglandines, af te geven, die de samentrekkingen van je baarmoeder nog heviger maken. Dan kan je pijnlijke krampen krijgen. Een beetje vergelijkbaar met het hebben van weeën.”
“Tot op zekere hoogte is pijn dus normaal. Het lastige is dat pijn subjectief is. Wat voor de ene ondraaglijk lijkt, is voor de andere lichtjes onaangenaam. Gebruik je pijnstillers en kan je nog steeds amper functioneren? Dan ga je het best eens langs bij een arts of gynaecoloog. Zij kunnen onderzoeken of er een onderliggende aandoening is, zoals endometriose.”

2. Waarom ruikt het down-under niet zo fris wanneer ik ongesteld ben?

“Bloed krijgt een geurtje wanneer het met de buitenlucht in contact komt. Het ijzer in het bloed creëert dan een licht metaalachtig aroma. Als je wat meer zweet, op een warme dag bijvoorbeeld of tijdens het sporten, leidt dat mogelijk tot een intensere geur. Maar wees gerust. Iemand anders ruikt het meestal niet. Je kan er niet veel aan doen, behalve regelmatig je tampon of maandverband verwisselen en je vulva wassen. Wassen met lauw water is voldoende, zeep, parfums en andere middelen maken het juist erger.”

3. Is het normaal dat mijn menstruatiebloed een donkere of zelfs bruine kleur heeft?

“Menstruatiebloed bestaat niet alleen uit bloed, maar ook uit baarmoederslijmvlies, weefsels en cellen. De kleur ervan varieert van helderrood tot bruin en zelfs bijna zwart. Dat is normaal. Bruin bloed is vaak oud bloed, restanten van je vorige cyclus. Hoewel het er misschien minder fris uitziet, is het over het algemeen geen reden tot bezorgdheid.”

4. Ik heb last van felle bloedingen. Wanneer moet ik me zorgen maken?

“De hoeveelheid bloedverlies is bij iedereen anders. Het verschilt zelfs per menstruatiecyclus: de ene keer kan je veel meer bloed verliezen dan de andere keer. De wetenschap heeft vastgesteld dat je gemiddeld 37 milliliter bloed verliest per cyclus. Dat is ongeveer een espressokopje.”
“In de realiteit ben je daar niets mee, want je kan je bloedverlies moeilijk meten. Je zal het dus zelf moeten inschatten. Voel je je er oncomfortabel bij? Moet je erg vaak je maandverband wisselen, om het uur of vaker? Gebruik je een maxiformaat en heb je toch nog last van lekkages? Dan kan je een gynaecoloog aanspreken om samen te zoeken naar een oplossing.”

5. Waarom verlies ik zulke grote bloedklonters?

“Grote bloedklonters zien we dikwijls bij vrouwen met hevige bloedingen. Als je bloedt, start je lichaam een mechanisme om het bloedverlies tegen te gaan. Hierdoor begint je bloed een beetje te stollen en krijg je grotere bloedklonters.”
“Nog een reden: het bloed kan zich ook opstapelen in je lichaam of in je vagina. Dat vormt een smurrie. Een bloedklonter ter grootte van een druif of kers is niets om je zorgen over te maken. Pas als de klonters even groot zijn als een perzik, ga je voor de zekerheid het best naar een arts.”

6. Is het erg als ik vaak last heb van spotting of bloedverlies tussen twee menstruaties?

Spotting, of een tussentijdse lichte bloeding, kan voorvallen. We zien dat weleens als je de anticonceptiepil of het hormoonspiraaltje gebruikt. Komt het verschillende maanden achter elkaar voor of vind je het vervelend? Ga dan langs bij een arts om medische problemen zoals infecties of een soa, uit te sluiten.”

7. Is het ongezond als ik per dag maar een maandverband draag als ik weinig bloed verlies?

“Tampons moet je gemiddeld om de drie tot zes uur verwisselen, om irritaties en infecties te voorkomen. Bij maandverband is dat om de vier tot zes uur. Maar als je zeer weinig bloedt, een paar druppeltjes per dag, zijn de regels minder strikt. Dan is een maandverband per dag wel oké.”

8. Waarom verandert mijn ontlasting als ik ongesteld ben?

“Je hormonale swings hebben ook een invloed op je maag-darmstelsel. Waar je specifiek last van hebt, verschilt van persoon tot persoon. De ene heeft geen klachten. De ander heeft last van constipatie, veroorzaakt door de stijging van het hormoon progesteron. Nog iemand anders heeft een toename van prostaglandines, wat juist kan leiden tot diarree.”
“Heb je ook een stekende pijn in de buurt van je anus? Dan gaat bij gynaecologen een alarmbelletje af en moeten we onderzoeken of endometriose aan de basis ligt. Bij die ziekte is er ook slijmvlies buiten de baarmoeder aanwezig. Als we niets tastbaars vinden, wordt de stekende pijn wellicht veroorzaakt door het samentrekken van je darmen.”

9. Sinds ik 40 ben, menstrueer ik nog maar een dag of twee. Hoe komt dat?

“Sommige vrouwen hebben hun hele leven korte menstruaties. Naarmate je ouder wordt en de menopauze nadert, kan je menstruatiecyclus wispelturiger worden. De tijd tussen je bloedingen wordt langer, en de bloedingen kunnen zowel heviger als minder fel worden. Je kan dus zeggen dat het een aankondiging is van de menopauze.”

10. Waarom heb ik meer zin in seks als ik mijn maandstonden heb?

“Je menstruatiecyclus gaat hand in hand met hormonale schommelingen. Tijdens en vlak na je maandstonden is progesteron, het hormoon dat je libido onderdrukt, het laagst, terwijl je oestrogeen en testosteron, wat je sekslust opwekt, toeneemt. Toch is zin in seks erg individueel. Wie weet ervaar je pijnlijke klachten en staat je hoofd er niet naar. Het kan ook zijn dat je verlangen erg groot is vlak voor je eisprong, wanneer het oestrogeen piekt.”
“Ook goed om te weten: de kans dat je zwanger wordt als je vrijt tijdens je maandstonden is klein, maar zeker niet onbestaande. Na de eisprong is de eicel 12 tot 24 uur vruchtbaar. Een zaadcel kan tot vijf dagen overleven. Als de zaadcel lang overleeft én als je een vroege eisprong hebt, kan je dus zwanger raken.”

11. Waarom ben ik zo emotioneel en prikkelbaar tijdens mijn regels?

“Sommige mensen hebben last van PMS, het premenstrueel syndroom. Dat zijn lichamelijke en psychische klachten voor je menstruatie. Je kan een opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, hoofdpijn of maag-darmklachten ervaren. Ook moodswings, prikkelbaarheid en vermoeidheid zijn typisch. Dat heeft weer te maken met je hormonen. Want na je ovulatie daalt het oestrogeen en het gelukshormoon serotonine. Ben je ook tijdens je maandstonden nog neerslachtig? Dat kan een nasleep van je hormonale swings zijn of een gevolg van de krampen en alle andere pijnlijke klachten die je dan ervaart.”

BRON: https://www.hln.be/gezond-en-gelukkig/als-je-meer-zweet-kan-de-geur-intenser-zijn-11-vragen-over-menstruatie-die-je-niet-durft-te-stellen~a996a394/


Ook dit is een onderwerp waar vrouwen in het algemeen niet durven over praten of het aan te geven. Toch hoort dit ook bij hen. Dus waarom zou men hier niet over praten of schrijven. Op een bepaald moment wordt een meisje een vrouw zoals ze het noemen in de volksmond. De eerste menstruatie. Dan komt er een moment dat ook dit stopt. De menopauze. Op dat moment zijn er ook heel veel vrouwen die daar kwaaltjes door krijgen. Net als bepaalde echt iedere maand met pijn lopen voor enkele dagen. Goed daarom deze tekst en de vragen die misschien voor sommige een antwoord geven.
Ook kan het een voordeel zijn om het aan te geven als de dagen aanwezig zijn. Men is toch in de dagen anders ingesteld. Men kan er dan ook rekening mee houden.

En vrouwen vergeet niet dat het eigenlijk iets mooi is als men het kan aanvaarden. Het zuivert je lichaam en nadien weet je dat je vruchtbaar bent vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Aum Shanti,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM