Vaak last van blaren? Wat je beter niet doet
Heel wat lopers en liefhebbers van ballerina’s of stileto’s krijgen ermee te maken: blaren. Het goede nieuws is dat ze al na enkele dagen verdwijnen, het slechte nieuws is dat ze irritant of zelfs pijnlijk zijn. Toch zit er niet veel meer op dan te wachten tot de vochtige bulten vanzelf verdwijnen.
Blaren worden veroorzaakt door herhaaldelijk trauma aan de huid, dat legt dermatoloog Lauren Ploch uit. “Wrijving zet de huid onder druk, wat leidt tot de scheiding van de huidcellen. Vaak begint het met een klein roze plekje dat brandt of tintelt en dat witter wordt als de toestand verergert. Dan komt er vocht in de holte die veroorzaakt wordt door de aanhoudende wrijving. Uiteindelijk krijg je de bekende bult.”
Het vocht moet helder zijn of er kan wat bloed in zitten. Als de vloeistof geel of groen wordt of de zone rond de blaar is rood en pijnlijk, dan heb je mogelijk een infectie en stap je best zo snel mogelijk naar een dermatoloog. Ook een bloedblaar laat je best nakijken als die donker van kleur is. Dan kan dat namelijk een teken van iets anders zijn, bijvoorbeeld gordelroos.
Als het om een doorsnee blaar gaat door lang te lopen of te wandelen, dan is je grootste zorg hoe deze zo snel mogelijk kwijt te raken. De beste behandeling is gewoon geduldig te zijn. Als het echt niet anders kan, dan kun je het vocht vrijlaten wanneer je druk ervaart. Dit doe je best door aan de zijkant te prikken met een steriele naald. Zo kan het vocht weg en neemt de bult af. Probeer de huid zo intact mogelijk te houden. Dit doet namelijk dienst als een natuurlijk verband. Als de blaar uit zichelf gesprongen is, dan kun je het best reinigen met zeep en water. Maak een barrière met de overgebleven hoeveelheid huid en plak er dan een pleister op.
Als je vaak last hebt van blaren, zal je er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen. Een vochtige, warme huid is gevoeliger voor dit probleem. Vermijd slecht passende schoenen en draag nieuwe exemplaren niet te lang aan een stuk, maar bouw de lengte langzaam op. Dikke antizweetsokken zijn efficiënt om blaren te voorkomen, maar ook versleten paren die hun vorm verloren zijn, kunnen het risico verhogen.
Vrouwen hebben hier voornamelijk meer last van dan mannen omdat ze hoge hakken niet snel kunnen laten staan.
Ook mensen die sporten en de verkeerd schoenen dragen krijgen ermee te maken. Er bestaan bepaalde pleisters maar dit is niet echt goed. Maar het kan als hulpmiddel. Daarmee moet je toch mee uitkijken.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Zo voorkom je blaren in je nieuwe schoenen
Een nieuwe lente en een nieuw paar schoenen? Dat betekent ook – als je niet oplet – een nieuwe collectie pijnlijke blaren op je voeten. Zo voorkom en genees je ze.
Voorkomen
Je zal het zien: net een paar gemakkelijke schoenen gekocht voor al je shopzaterdagen en precies díe exemplaren bezorgen je de ergste blaren. Blaren op je voet, die ontstaan door knellende schoenen of langdurige wrijving met je huid, zijn pijnlijk, maar gelukkig ook gemakkelijk te voorkomen. Enkele tips.
1. Geef je nieuwe schoenen wat tijd Meteen vijf kilometer wandelen op dat nieuwe paar sneakers is geen goed idee. Geef je nieuwe schoenen de kans om zich naar je voet te zetten door ze eerst voor enkele kortere afstanden te gebruiken. Leren schoenen hebben iets minder inlooptijd nodig dan exemplaren in kunststof. Een evidentie, maar toch: koop je schoenen in de juiste maat. Te grote of te kleine schoenen veroorzaken wrijving en dus… blaren.
2. Span je schoenen genoeg aan Hoe losser je schoen om je voet zit, hoe meer wrijving. Veters goed genoeg vast strikken, dus.
3. Draag sokken zonder pijnlijke naden Als je voet klam of nat is, wordt je huid weker en loop je meer kans op blaren. Blootsvoets in je nieuwe schoenen rondlopen, doe je dus liever niet. Een dun sokje uit een natuurlijke stof helpt, maar let erop dat de naden aan de binnenkant niet in je huid snijden. Zo veroorzaak je immers weer irritatie en wrijving.
4. Zorg voor droge voeten Zelfs in je sokken zijn je voeten best kurkdroog om wrijving te voorkomen. Droog ze goed af – ook tussen de tenen – en voorzie ze van een dun laagje talkpoeder om vocht te absorberen. Als je daar tijd voor hebt, trek je je schoenen en kousen in de loop van de dag ook even uit, zodat ze kunnen opdrogen en ademen. Doe eventueel een nieuw paar kousen aan of draai ze binnenstebuiten.
5. Draag preventief een pleister Merken als Compeed en Hansaplast hebben blarenpleisters en -gels in hun gamma. Niet altijd even goedkoop, maar wel doeltreffend omdat ze de wrijving met de huid meteen wegnemen.
6. Versterk de kwetsbare huid Was je voeten niet in warm water en gebruik niet te vaak zeep, want zo verzacht je de huid. Koud en lauw, zeeploos water maakt de huid harder. Je voeten insmeren met vaseline helpt ook, net als het oldschool middeltje kamferspiritus, een oplossing van kamfer (een stof die wordt verkregen uit het hout van de kamferboom) in alcohol. Het bevordert de verharding van de huid bij de voeten en je vindt het in de apotheek of bij de drogist.
Genezen
Toch iets te enthousiast geweest met dat nieuwe paar schoenen? Eens ze er zitten, kun je weinig aan die pijnlijke blaren doen, behalve wachten tot ze genezen zijn. Zo geneest een blaar sneller.
1. Prik ze niet door De opgehoopte weefselvloeistof die zich vormt in een blaar beschermt de onderhuidse wond net van de constante wrijving van je schoen. Prik je de luchtbel met vloeistof door, dan wordt de blaar alleen maar pijnlijker en kan de wond geïnfecteerd geraken. Je schermt de huid best zo snel mogelijk af met een speciale blarenpleister. Sommige pleisters (bijv. Hansaplast Footexpert Blarenpleister) kunnen tot 48 uur blijven zitten en bevorderen ook de wondheling.
2. Pruts niet aan de velletjes Toch doorprikt? Of is de blaar door de wrijving met je schoen open gegaan? Ontsmet de huid dan zo snel mogelijk. Laat de loshangende velletjes zitten, zo geneest de blaar sneller. Dek de blaar met een pleister af om infecties te voorkomen, ontsmet regelmatig en draag tot de blaar genezen is andere schoenen.
BRON: http://www.gva.be/cnt/dmf20150430_01657320/zo-voorkom-je-blaren-in-je-nieuwe-schoenen
Het kan zo pijnlijk zijn en allemaal kennen we het. De nieuwe schoenen die nog niet uitgelopen zijn of de schoenen die iets te groot zijn en zo een blaar veroorzaken. Dan is het goed om te weten wat eraan te doen. En wat belangrijk is, is de blaar eigenlijk niet open te steken maar gewoon zo laten. Men heeft eigenlijk te doen met een brandwonde en door ze te gaan doorprikken kunnen er bacteriën in komen en ontsteken.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Nijmeegse Vierdaagse tips: blaren voorkomen en genezen
Ben jij zo’n 50-plus held die aanstaande dinsdag 21 juli aan de 99e Nijmeegse Vierdaagse meedoet? Respect! Ik heb net een uur met de hond gewandeld en ik ben al kapot!
De weergoden voorspellen gelukkig aardig weer. Wel warm weer dus de voetjes zullen aardig transpireren en hoe kun je blaren aan je voeten voorkomen? Hopelijk heb je wat aan deze bekende en minder bekende tips:
– Draag passende schoenen
– Draag passende (naadloze sokken)
– Loop schoenen goed in
– Start 4 weken voor de tocht met het insmeren van je voeten met huidverstevigende producten (bijv. kampferspiritus)
– Smeer je voeten dun in met vaseline/uierzalf voor het lopen
– Strooi een beetje talkpoeder in je schoenen, sokken en op je voeten
– Was je voeten altijd met koud water en zonder zeep
– Plak gevoelige plekken preventief af
Maar let op! Iedere huid is anders. Wat bij de één perfect werkt, veroorzaakt bij de ander juist blaren. Probeer dus vooraf uit wat bij jouw voeten past. Je hebt nog een paar dagen……..
BRON: http://50plus.blog.nl/algemeen/2015/07/17/nijmeegse-vierdaagse-tips-blaren-voorkomen-en-genezen-2
Dit gaat nu over de vierdaagse. Maar eigenlijk voor iedere verwende wandelaar is het misschien van belang om de aandacht puntjes toch eens goed te lezen.
Want blaren oplopen kan zeer pijnlijk zijn.
Heb je toch last van een blaar is dit misschien de oplossing.
Blaren
BlarenEen blaar is een opeenhoping van vocht onder de opperhuid. Een blaar ontstaat vaak door wrijving of te veel druk op de huid, bijvoorbeeld door schoenen die niet goed passen. Dit wordt ook wel een drukblaar genoemd. Deze blaren kunnen door wrijving open gaan. Blaren kunnen ook ontstaan door brandwonden. Raadpleeg bij twijfel en bij ernstige brandblaren altijd je (huis)arts. Een open drukblaar of kleine brandblaar kun je prima zelf verzorgen met Betadine.
De verzorging van blaren in 3 stappen
ReinigenStap 1. Reinigen
Dichte blaar: Het is beter om een blaar niet open te prikken, want dan heb je meer kans op een infectie. Als de blaar op een plek zit waar wrijving ontstaat, dan kun je ‘m beter wel openprikken.
ReinigenDesinfecteer de huid rondom de blaar met Betadine Oplossing voordat je de blaar doorprikt. Prik daarna met een steriele naald de basis van de blaar op een paar plekken open. Hou hierbij de naald niet rechtop maar evenwijdig aan de huid. Duw met een schoon watje of steriel gaasje het vocht uit de blaar. Verwijder de huid niet, want dan geneest de blaar sneller.
Open blaar: Spoel de blaar uit met schoon water. Dep daarna de blaar en huid voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek.
DesinfecterenStap 2. Desinfecteren
Druppel Betadine Oplossing direct vanuit het flesje op de open(geprikte) blaar. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren.
BeschermenStap 3. Beschermen
Dek de blaar goed af met een pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken. Je kunt hiervoor ook Betadine Desinfectiepleisters gebruiken, waarbij al Betadine in het wondkussentje zit.
Vervolgbehandeling
Zolang de blaar nog open is, doe je er goed aan om deze gedurende 3 dagen, 1 tot 2 keer per dag te behandelen met Betadine en de pleister te vervangen. Zo blijft de blaar goed beschermd tegen nieuwe bacteriën. Probeer ook zo veel mogelijk wrijving te voorkomen door bijvoorbeeld tijdelijk slippers of andere schoenen te dragen. Je kunt ook speciale blaarpleisters kopen om de blaar te beschermen.
Tip
De bruine kleur van Betadine heeft een belangrijke functie. Je kunt hierdoor namelijk goed zien waar je Betadine hebt aangebracht. Als de bruine kleur is verdwenen, is de Betadine uitgewerkt. Dan weet je dus meteen dat je het opnieuw moet aanbrengen.
http://www.betadine.nl/blaren
Aum Shanthi
Papieren tape kan mogelijk voetblaren voorkomen
Simpele, papieren tape kan blaren helpen voorkomen wanneer hiermee gevoelige plekken op de voet afgeplakt worden.
Voor een onderzoek van Stanford University, geleid door Grant Lipman, werden 128 ultralopers gevolgd die verdeeld over zeven dagen een afstand van 250 kilometer aflegden.
Bij de hardlopers, die deelnamen aan de RacingThePlante ultramarathon, werd op één voet de papieren tape aangebracht op blaargevoelige plekken. De andere voet werd niet behandeld. Lopers die niet bekend waren met blaren, kregen tape op willekeurige plaatsen. Ze werden voor en tijdens iedere race een aantal keer opnieuw beplakt met tape.
Blaren
Bij 98 van de 128 lopers ontstonden er helemaal geen blaren op de getapete plekken. 81 van de 128 lopers kregen blaren op de gedeeltes van de voeten waar geen tape op was geplakt.
“Het is een soort belachelijk goedkope, makkelijke methode van blaarpreventie”, aldus Lipman. “De beste manier om de finish te halen, is goed voor je voeten zorgen.”
Ondanks extreme inspanningen en de vaak barre omstandigheden bij dergelijke ultramarathons, klagen de sporters vaak vooral over pijn die wordt veroorzaakt door blaren. Om blaren te voorkomen worden vaak diverse middelen als poeders, smeersels en speciale pleisters gebruikt, maar onderzoek heeft nog niet aangetoond welke methode goed werkt.
De resultaten van het onderzoek zullen gepubliceerd worden in Clinical Journal of Sport Medicine.
BRON: http://www.nu.nl/gezondheid/4245483/papieren-tape-kan-mogelijk-voetblaren-voorkomen.html
Nieuwe zomerschoenen? Met dit trucje krijg je nooit meer blaren
Met de soldenperiode hebben we allemaal onze portefeuille bovengehaald. Heb jij je laten verleiden tot een paar gloednieuwe sandalen of hakken? Zo zorg je dat je géén blaren krijgt in je nieuwe schoenen.
Volgens een recent onderzoek van de Stanford University Medical Center is het wondermiddeltje tegen blaren … chirurgische tape. Ja, het soort dat je in de meeste EHBO-kitjes vindt. Dat kwamen de onderzoekers op het spoor na een test bij 128 marathonlopers. Hun rechtervoet werd ingetapet, terwijl de linkervoet zo gelaten werd. Wat bleek? Maar liefst 98 van de 128 lopers kreeg geen blaren op de plekken waar de tape zat.
Zonder blaren genieten van je nieuwe schoenen? Simpel: haal een rolletje tape in huis, en draag je nieuwe schoenen eerst een paar uurtjes thuis, zodat je weet waar ze precies knellen. Vervolgens tape je voor je de wijde wereld ingaat snel die plekken in. Wedden dat je geen last krijgt?
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/40/Style/article/detail/2803544/2016/07/23/Nieuwe-zomerschoenen-Met-dit-trucje-krijg-je-nooit-meer-blaren.dhtml
Geef er zeker niet veel geld aan uit, want zoals hier boven met papiertape gaat het ook en voorkom je ook blaren.
Aum Shanthi