Drie strategische stappen om slaapproblemen te overwinnen

Meer dan 90% van de slaapproblemen is terug te voeren op onze manier van leven. Slapeloosheid kan te wijten zijn aan het niet respecteren van ons slaapritme, maar nog veel vaker is er een onderliggende aandoening in het spel zoals stress, angst of een depressie. Dr. Michel Dib* helpt ons in drie stappen weer de slaap te vatten.

1e stap tegen slapeloosheid: de diagnose stellen

Eerst en vooral moeten we een juiste diagnose stellen. Veel mensen willen niet zien dat hun slapeloosheid het symptoom is van een andere aandoening zoals stress, angst of een depressie. In 80% van de gevallen liggen zulke aandoeningen nochtans rechtstreeks aan de basis van slapeloosheid.
Dit type van diagnose brengt mensen natuurlijk aan het schrikken, omdat het hen dwingt om de waarheid onder ogen te zien en een probleem te herkennen dat ze altijd hebben genegeerd. Dat is typisch het geval met bepaalde ziekten zoals een verborgen depressie. Ze nestelen zich ongemerkt en sluipend in ons lichaam en worden na verloop van tijd zonder dat we er erg in hebben chronisch. Net dit soort aandoeningen leidt ook geleidelijk aan tot slaapproblemen. Om een diagnose te stellen moeten we terugkeren naar de eerste maanden dat de slaapproblemen begonnen zijn en aandachtig nagaan welke gebeurtenissen met die slaapstoornissen samenvielen of eraan zijn voorafgegaan.
Stress, angst of depressies zijn natuurlijk niet de enige aandoeningen die onze slaap kunnen verstoren. Ook kanker, slaapapneu, organische ziekten die pijn veroorzaken, het syndroom van restless legs, enz. kunnen aan de basis liggen. Maar ook hier kan het stellen van een diagnose en het behandelen van het probleem over het algemeen de slaapproblemen verhelpen.

Het best zet u zelf deze eerste stap. Op die manier kunt u de symptomen ook goed identificeren. Vervolgens stapt u het best naar uw huisarts om samen met hem op zoek te gaan naar de geschikte middelen om uw nachtrust terug te vinden (zie 3e stap).

2e stap tegen slapeloosheid: breng uw levenshygiëne weer in evenwicht

Na de diagnose komt het erop aan uw levenshygiëne weer in evenwicht te krijgen, en dat begint met het respecteren van een bepaald dagritme. De slaap is namelijk een ceremonieel waar in de loop van de dag naartoe moet worden gewerkt, altijd op dezelfde manier: op regelmatige tijdstippen eten, niet sporten na 17u, ’s avonds opwekkende activiteiten mijden (werken, spelletjes op de pc, internetten, hevige discussies…), een lichte maaltijd ’s avonds, slaapbevorderende thees, enz.
Daarbij komt nog dat de uren die we ’s nachts slapen niet voor iedereen dezelfde recuperatiewaarde hebben. Sommige mensen moeten bijvoorbeeld in de eerste helft van de nacht kunnen slapen, omdat die uren van hun slaap voor hen het kostbaarst zijn. Voor andere mensen is het tweede deel van de nacht belangrijker voor de kwaliteit van hun slaap.
Probeer voor uzelf uit te maken in welke van deze twee categorieën u past. Dat is belangrijk, want 80% van onze slaapbehoefte kan zich in de eerste of tweede helft van de nacht bevinden.
Probeer alleen (of anders met de hulp van uw huisarts) te achterhalen welke uren van uw slaap het meest recupererend zijn.

3e stap tegen slapeloosheid: herstel uw slaap met de hulp van uw huisarts

Bij de derde stap van het proces hebt u de hulp van uw huisarts nodig. Hij kan u helpen om uw slaap weer op het goede spoor te krijgen. Dat kan eventueel via een tijdelijke inname van geneesmiddelen. Er bestaan inderdaad – vaak doeltreffende – geneesmiddelen voor, maar ze mogen niet systematisch worden gebruikt. Heel wat geneesmiddelen die slaap bevorderend werken zijn trouwens geen kalmeringsmiddelen, maar pijnbestrijders – voor mensen die door de pijn de slaap niet kunnen vatten – of antidepressiva die net de onderliggende ziekte aanpakken die aan de basis ligt van de slaapproblemen

Artikel gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/02/2010 – 00:00
Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/02/2011 – 13:08

Bronnen: * Dr. Michel Dib is neuroloog in het ‘hôpital de la Pitié-Salpêtrière’ in Parijs, lid van de Franse vereniging voor neurologie en heeft heel wat wetenschappelijke boeken en publicaties voor het grote publiek op zijn naam staan.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/drie-strategische-stappen-om-slaapproblemen-te-overwinnen/actueel/1020

Belangrijk bij slaapproblemen is te gaan zoeken van waar het komt. Meestal zal het te maken hebben met een stress of probleem factor.
En in eerste instantie moet altijd dat eerst aangepakt worden. Als dat gekend is dan kan men gaan kijken wat men er kan aan doen. Dit kan soms gewoon met kruiden verholpen worden en hoeft men niet te snel naar medicatie te gaan. Wat ook van toepassing kan zijn is laat op de avond tv of een spannend boek lezen ook dit kan slaapproblemen geven. Daar mensen ook niet bij stil staan en denken dat het hun rust brengt. Maar eigenlijk in de nacht een film laten afspelen door wat ze gezien of gelezen hebben. Ook dit kan je dan zien of gaan bekijken als een verwerking van de persoon zelf. Want iemand die met dit probleem geconfronteerd wordt kan het zijn dat in het verleden iets heeft meegemaakt waar hij/zij door het te zien of te lezen naar boven komt.
Eens dat men eigenlijk tot een inzicht is gekomen kan men gaan kijken wat men eraan kan doen.
Of het nodig is om medicatie te gaan nemen.
Of dat men het probeert met kruiden te verhelpen.
Nu in eerste instantie de medicatie is opbouwend en afbouwend en het lichaam wordt op zeker moment immuun er tegen zodat de dosis hoger moet gelegd worden.
Met kruiden zal het langer duren voor men daadwerkelijk effect voelt maar is gezonder.
Het voordeel van kruiden of thee maakt dat het lichaam het ook op een natuurlijke manier opneemt en afscheid en dat er geen na effecten zijn. Maar zoals ik al schreef het duurt langer en de oorzaak moet gekend zijn. Anders zal het ook geen effect kennen.

DUS: als men slaapproblemen heeft zoek de oorzaak en ga eerst de oorzaak aan voordat je iets anders gaat ondernemen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM