Waarom zelfzorg echt anders is dan zelfliefde (en hoe je zelfliefde ontwikkelt)
Herken jij jezelf in de 15 kenmerken in dit artikel? Dan heb je een tekort aan zelfliefde! Ja, óók als je heel goed voor jezelf zorgt. Want er is een groot verschil tussen uiterlijke en innerlijke self-care, zegt therapeut Nadine Carter. “Zelfzorg gestuurd door angst is géén zelfliefde.” Haar adviezen helpen jou om (meer) van jezelf te houden.
Een grote valkuil
Zelfzorg en zelfliefde liggen dicht bij elkaar. Bij zelfliefde zorg je sowieso goed voor jezelf, maar bij zelfzorg is het niet vanzelfsprekend dat je van jezelf houdt. Het is vaak een grote valkuil: je denkt dat je jezelf volledig liefhebt, omdat je goed voor jezelf zorgt. Maar wat is zelfzorg dan? Op welke manier zorg je goed voor jezelf?
Angst als drijfveer
We weten dat zelfzorg belangrijk is: op tijd rust nemen en naar ons lichaam en onze innerlijke stem luisteren. Dus kiezen we voor yoga, goede voeding, meditatie, ontspanning… Maar hier zit wel een addertje onder het gras. Want wat is jouw drijfveer voor deze zelfzorg? Houd jij wat je doet wel vol zónder deze self-care? Is deze zorg pure noodzaak, omdat je te veel ballen hooghoudt en te hard werkt? Is deze zelfzorg er dus, omdat het anders niet goed met je gaat? Omdat je anders niet kunt doen wat jij denkt dat er van jou verwacht wordt? Of wat je van jezelf verwacht? Zelfzorg gestuurd door angst is géén zelfliefde.
Innerlijke zelfzorg (heel anders dan uiterlijke zelfzorg!)
Je zegt meestal Ja, terwijl je Nee voelt. Wat kan het dan goed voelen om ‘eens even echt aan jezelf te denken en tijd voor jezelf te nemen’. Eindelijk lukt het jou om soms Nee te zeggen. Dit is een vorm van zelfzorg die noodzakelijk is na verloop van tijd.
Hoe zou het zijn als jouw Ja en jouw Nee vanaf nu kloppen en overeenkomen met wat je werkelijk voelt? Hoe zou het zijn als je alleen díe ballen hooghoudt die echt van jou zijn? Hoe zou het zijn als je veel eerder rust neemt, en dus niet pas als het water je tot aan de lippen staat? Hoe zou het zijn als je opkomt voor jezelf, in plaats van jezelf terug te trekken? Dat is pas echte zelfliefde én de juiste zelfzorg. Ik noem het ‘innerlijke zelfzorg’. Innerlijke zelfzorg is zelfliefde. Beide maken dat uiterlijke zelfzorg, zoals massages, yoga of andere vormen van rust, een toevoeging zijn in plaats van noodzaak, een soort broodnodige revalidatie.
De 15 kenmerken dat jij zelfliefde tekortkomt
Gaan onderstaande punten over jou?
• Je voelt je onzeker.
• Je durft niet (altijd) voor jezelf te kiezen.
• Je wilt steeds aan de verwachtingen voldoen.
• Je bent bang voor verlies en/of afwijzing.
• Je mist verbinding met anderen en je verbindt je moeizamer dan je wilt.
• Je komt niet of weinig voor jezelf op.
• Je bent zelf je grootste criticus.
• Je ervaart faalangst.
• Je reageert je emoties en frustraties op de ander af.
• Je kunt moeilijk tegen kritiek.
• Je voelt je snel aangevallen.
• Je ervaart gevoelens van eenzaamheid, wat je er ook aan doet.
• Je voelt je (vaak) machteloos.
• Je weet niet wat je moet doen op voor jou moeilijke momenten.
• Je ervaart op voor jou moeilijke momenten gevoelens van paniek.
Wanneer jij jezelf in meerdere kenmerken herkent, dan is jouw zelfliefde niet optimaal. Jouw zelfzorg mag een innerlijke vorm gaan krijgen. Deze 6 adviezen helpen je hierbij.
6 Adviezen om zelfliefde te ontwikkelen en vergroten
Om van uiterlijke zelfzorg naar innerlijke zelfzorg te gaan, en van angst naar liefde, zijn er enkele stappen nodig. Elke stap brengt jou dichter bij jezelf en dieper bij je kern.
1. Onderzoeken waar je gestopt bent met van jezelf te houden
Deze eerste stap gaat over je kindertijd. Wat weet je daarvan? Wat maakte dat jouw zelfliefde stopte? Welke ervaring leidde hiertoe?
2. Innerlijk-kindwerk doen
Nu je weet waardoor je zelfliefde stopte, is het tijd om je innerlijk kind te helen en alles wat jullie ervaren hebben. Jezelf helen is jezelf liefhebben.
3. Aan de slag met angst voor verlies
Angst voor verlies zit zelfliefde het meest in de weg. Hoe minder bang je bent voor verlies, hoe beter jij alleen en met jezelf kunt zijn en hoe groter je zelfliefde. Angst voor verlies ontstaat in de vroegste kindertijd. Niet alleen door letterlijk iemand te verliezen als je opgroeit, maar ook door een traumatische geboorte. Of doordat je bijvoorbeeld een alleengeboren tweeling bent. Dan is het van groot belang dat je beseft dat je alles aankunt. Dat je ‘genoeg bent’. Dat je altijd aanwezig bent in jouw eigen ruimte voor jezelf en je kleine ik. Vanuit dit besef kun je stoppen met jezelf aanpassen.
4. De grootste fan van jezelf zijn
Let eens op hoe jij tegen jezelf praat. Hoe ga je om met jezelf? Wees je bewust van de toon. Wat verwacht je van jezelf? Draai het eens om: wees niet je grootste criticus, maar je grootste fan! Natuurlijk moet je wel eerlijk zijn naar jezelf, dan blijf je groeien, maar continu kritiek is niet opbouwend.
5. Compassievol omgaan met kritiek
Onderzoek eens hoe je reageert op het krijgen van kritiek. Ga je anderen dingen verwijten en jezelf verdedigen? Om kritiek te kunnen aanvaarden, heb je zelfliefde nodig. Hoe beter je in verbinding bent met jezelf, hoe meer je jezelf liefhebt. Hoe groter je zelfliefde, hoe minder het jou raakt wanneer je kritiek krijgt. Je hoort dan enkel het opbouwende, de les.
Compassie voor jezelf op momenten van kritiek is belangrijk. Weten waardoor het ontstond wat je deed (waarop je kritiek kreeg), maakt dat je begrijpt waarom je reageerde zoals je reageerde. En zeg daarbij eens wat vaker tegen jezelf: ‘Als ik het anders had gekund, dan had ik dat wel gedaan.’ Dat maakt de weg naar groei vrij.
6. Je geboorte helen
Machteloosheid, paniek en niet weten wat je moet doen op moeilijke momenten… Het zet jouw innerlijke criticus op scherp en verlamt je of laat je vechten. Beide gaan voorbij aan zelfliefde. Dit zijn vaak geboortestukken waarin je op moeilijke momenten terechtkomt. Je lijf reageert exact vanuit de ervaring van toen – vandaar ook vaak de paniek die door je lijf gaat. Je kunt moeite hebben met ademhalen.
Wanneer je weet hoe je geboren bent, kun je veel beter begrijpen wat er op momenten van paniek, machteloosheid en niet-weten gebeurt. Het is wat jij hebt ervaren toen je vastzat in het geboortekanaal; je raakte klem en ervoer ademnood. Op dat moment ontwikkelde jij de overtuigingen die je in het hier en nu zo goed herkent: ‘Het lukt me toch niet, laat maar, ik doe er niet toe, ik heb toch geen invloed.’ Of juist: ‘Ik moet vechten, anders gaat het fout.’ Hier stopte de zelfliefde al. Je geboorte helen is daarom essentieel wanneer je jouw zelfliefde wil vergroten.
Houden van jezelf leidt uiteindelijk tot stoppen met je aanpassen. Tot Nee durven zeggen en je durven uiten. Stoppen met de liefste willen zijn. Stoppen met iets niet moeilijk mogen vinden of niet goed mogen doen.
Zelfliefde is belangrijk om je goed te voelen. Om goed in je vel te zitten.
Zelfzorg is van belang om gezond te blijven. Niet alles uiterlijk maar ook innerlijk.
Toch moeten beide afgestemd zijn op elkaar om je goed te voelen. Om goed in je vel te zitten. Ook spiritueel is het van belang dat men aan het lichaam denkt. Daarom is het zeker niet verkeerd om rustmomenten voor jezelf in te lassen om me time momenten in te lassen. Om ook te werken aan je lichaam. Wandelen Yoga meditatie zijn daarvoor aangewezen.
We mogen niet vergeten dat soms het dagelijks leven stress met zich meebrengt. Dat vroeg of laat partner gaat spelen in en op je lichaam. Ook kan boosheid hierdoor ontstaan. En dan ben je met deze beide woorden uit balans. Dat het lichaam ook zal aangeven.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Aum Shanti,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM PADME HUM MANI
Spirituele self love: dit is shadow work en zo werkt het
Self love is ontzettend belangrijk. We moeten onszelf af en toe wat liefde geven. Maar self love is niet alleen een comfort maaltijd eten of een gezichtsmaskertje opdoen. Van jezelf houden betekent ook dat je goed voor jezelf zorgt. Een manier om dit te doen is door middel van shadow work: spirituele self love. Dit is wat shadow work inhoudt en wat het voor jou kan betekenen.
Wat is shadow work?
Shadow work is op een spirituele wijze bezig zijn met je onbewuste gedachten. Hierbij gaat het om het ontdekken van de dingen die je onbewust onderdrukt. Denk hierbij aan pijn, verdriet, trauma of delen van je persoonlijkheid die je verbergt voor anderen. Door middel van deze spirituele ontdekkingsreis, leer je veel over jezelf en kun je jezelf helpen met het verwerken van lastige gevoelens. Mocht je in de knoop zitten met trauma of een eventuele depressie, dan raden we altijd aan om professionele hulp in te schakelen. Sta hier altijd eerst bij stil voordat je het zelf probeert op te lossen.
Het doel van shadow work is niet om jouw ‘shadow’ weg te werken. Het is namelijk een onderdeel van wie je bent. Shadow work draait om bewustzijn en acceptatie. Door deze kant van jezelf te accepteren, leer je hoe dit je gedrag en gevoelens beïnvloedt. Wanneer jij je hier bewust van bent, heb je er meer controle over.
De voordelen van shadow work
Je bewust zijn van jouw ‘shadow’ heeft verschillende voordelen. Zo helpt het je bij het krijgen van meer zelfvertrouwen. Je bent minder bezig met de delen van jezelf die je minder leuk vindt. Dat vervelende stemmetje in je hoofd dat je een negatief zelfbeeld aanpraat houdt eindelijk hun mond. Hierdoor sta je sterker in je schoenen. En met dit nieuwe zelfvetrouwen, vind je ook je creativiteit terug. Je laat je niet meer tegenhouden en omarmt juist je verbeelding en creativiteit. Hierdoor ontdek je misschien zelfs verborgen talenten.
Daarnaast helpt shadow work jou met het verbeteren van je relaties met anderen. Je hebt namelijk een betere relatie met jezelf en bent je bewuster van jouw valkuilen in relaties en vriendschappen. Door aan shadow work te doen ontwikkel je ook meer empathie naar anderen toe. Je projecteert je eigen onzekerheden minder op anderen. Hierdoor ontwikkel je meer empathie. Je accepteert een ander zoals je jezelf accepteert.
Zo kun je beginnen met shadow work
Shadow work klinkt misschien erg ingewikkeld. Maar dit is het eigenlijk helemaal niet. Door een aantal dagelijkse dingen toe te passen, kun je al een enorm verschil maken. Zo kun je beginnen door op je shadow te gaan letten. Wanneer komt deze naar voren en in hoeverre beïnvloedt dit jou? Schrijf op wanneer dit gebeurt, zodat je hier later op terug kunt kijken. Je zal waarschijnlijk snel patronen gaan ontdekken in je denken en gedrag. Dit is de eerste stap in je self love journey. Sta ook stil bij gedrag dat voortkomt uit je jeugd. Waarvoor werd je vroeger juist gestraft en hoe beïnvloedt dit jou als volwassene? Mocht je vroeger bijvoorbeeld niet huilen als je verdrietig was? Dan zal je als volwassene vaak je emoties wegstoppen. Dit is iets waar je nu aan kunt werken.
Schaam je tot slot ook niet voor je shadow. Omarm deze juist en spreek er alleen op een positieve manier over. Spreek positieve affirmations uit over jezelf. Toon compassie naar jezelf, zo leer je echt van jezelf houden.
BRON: https://www.ze.nl/artikel/253707-spirituele-self-love-dit-is-shadow-work-en-zo-werkt