Boeddhabeeldjes: feiten en fabels

Grote kans dat er eentje in je huis staat: een boeddhabeeldje. Sinds het een trend geworden is deze in je interieur te verwerken gaan er allerlei feiten en fabels rond. Wat gebeurt er als je een beeldje laat vallen? En mag je zo’n beeldje echt niet voor jezelf kopen?

Welke Boeddha heb ik?

De meest voorkomende boeddhabeeldjes in Nederland zijn de Chinese (bolle buik en met een grote glimlach) of Thaise (dun en met lange oren) Boeddha’s. Veel mensen verwarren het Chinese beeldje met de bekende Guatama Buddha, de spirituele leider op wie het boeddhisme gebaseerd is. Het beeldje verwijst in plaats daarvan naar Budai: een Chinese monnik en god. Budai en Boeddha worden vaak door elkaar gehaald, wat niet zo gek is, want iedereen die spiritueel verlicht is kan Boeddha genoemd worden.

Boeddhabeeld in huis

Het is belangrijk dat je je boeddhabeeld op de juiste plek in je huis zet voor het gewenste kalme en rustgevende effect. Hierbij is het ook belangrijk dat je eerst kijkt naar wat voor soort boeddha het is. De lachende boeddha met de bolle buik, de Chinese boeddha, kun je het beste naar de deur toe draaien. Bij deze en andere soorten boeddha’s moet je onthoudenhet beeldje nooit op de grond of in een lage kast te zetten, omdat dit een teken is van disrespect. Verder helpt een boeddhabeeldje bij het behalen van doelen: daarom zetten veel mensen een boeddha op hun bureau.

Zelf kopen of niet?

Veel mensen denken dat je een boeddhabeeld niet zelf mag kopen, omdat het ongeluk zou brengen. Dit hangt echter van het beeldje af. De Chinese Boeddha, die met de bolle buik en lachende gezicht, koop je inderdaad niet zelf. in het Chinees en Cambodjaans bestaat zelfs een apart werkwoord voor het kopen van een Boeddha! Omdat je een Chinees boeddhabeeldje niet zelf koopt, gaat men ervan uit dat er voor de andere soorten boeddhabeeldjes dezelfde regels gelden. Omdat het nooit bewezen is dat het zelf kopen van een boeddhabeeld ongeluk brengt, kun je ‘m misschien beter op je verlanglijstje zetten.

Een beeldje laten vallen

Sommigen zeggen dat scherven geluk brengen, terwijl anderen dit juist zien als ongeluk. Dat is niet alleen met boeddhabeelden zo, maar met alle breekbare spullen. Wel denken mensen vaker dat het laten vallen van een Boeddha ongeluk zal brengen in je toekomst. Ook hier zijn geen concrete feiten over te vinden, maar wees altijd voorzichtig met je spullen, en zorg dat ze tegen en stootje kunnen.

BRON: https://www.ze.nl/artikel/253565-boeddhabeeldjes-feiten-en-fabels

Een boeddhabeeldje moet men krijgen ja. Maar men kan het ook aan jezelf cadeau doen. Dat vergeten velen. Ook is het plaatsen van een boeddhabeeldje belangrijk. Je woning is jouw tempel zet het beeldje dan ook centraal in je woning. Wat vaak wordt vergeten is het eerbiedigen er waarde aan geven. Dan pas zal je beeldje ook iets voor je betekenen. Net zoals bepaalde andere beelden voor mensen een betekenis hebben of zoals een rozenkrans en mala ook veel energie kan geven. Zal een boeddhabeeldje dit ook doen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Aum Shanti,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM PADME HUM MANI

Advertentie