Blijf niet binnen met dit weer: wandelen in regen en modder is goed voor je immuunsysteem

Nu het koud en nat is zijn ze zeldzaam, de dappere wandelaars die weer en wind trotseren. Maar laat je niet afschrikken door het winterweer: naar buiten gaan in de modder en de kou is nét goed voor je gezondheid. Minder snel ziek zijn? Yes, please.

Als de dagen korter worden en de temperatuur daalt, hangen de meesten van ons hun wandelschoenen op. Slecht idee, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek: de omstandigheden die ons nu weerhouden van een wandeling zijn net uitstekende redenen om naar buiten te gaan.

Door modder zijn kinderen maandenlang minder ziek

Als je de natuur in gaat, geeft een regenbui een fijn effect. Het gekletter van de regendruppels zorgt ervoor dat planten, bomen en grond zoet geurende verbindingen afgeven, die zich vermengen en combineren met de lucht die we inademen. Dit komt niet alleen de kwaliteit van de lucht ten goede, die frisse lucht zorgt ook voor meer antistoffen, een beter immuunsysteem en zelfs sterkere longen.
Als het er een beetje modderig bij ligt, is het nog beter. Geloof het of niet, modder is fantastisch voor je gezondheid, want het is rijk aan microben die een gunstig effect hebben op je stemming en je immuunsysteem.
Dat bewijst een Fins onderzoek, waarin de darmen en de huid van kinderen die op betonnen speelplaatsen speelden werden vergeleken met die van kinderen met een groene speelplaats. In slechts vier weken tijd hadden de kinderen die op bosgrond speelden een diverser microbioom ontwikkeld. Belangrijker nog, kinderen die in de modder speelden hadden een betere immuniteit en waren gedurende de maanden daarna minder verkouden.

Koud weer zorgt dat je bruin vet aanmaakt (en dat maakt komaf met ongezond wit vet)

Koud weer is een andere uitstekende reden om te wandelen dankzij de werking van bruin vet. Bruin vet slokt minder gezond wit vet op: dat kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en zelfs slagaders verstoppen. Bruin vet is daarentegen een effectieve vetverbrander. En het wordt dus geactiveerd door kou.Studies wezen uit dat Noorse bouwvakkers en mensen die in de winter met blote benen lopen, een indrukwekkend rijke laag bruin vet hebben. Beweging stimuleert de productie van bruin vet nog meer, net als cafeïne. Aarzel dus niet om na je wandeling een warme kop koffie te drinken. En ja, het wordt vroeg donker. Maar zo’n avondwandeling na het diner regelt niet alleen je bloedsuikerspiegel, essentieel voor diabetici, en helpt het voedsel soepel door je darmen te stromen. Het schemerige avondlicht zet je lichaam ook aan tot het aanmaken van het hormoon melatonine, dat slaap opwekt. Zo garandeer je jezelf dus ook een heerlijke nachtrust.

BRON: https://www.hln.be/nina/blijf-niet-binnen-met-dit-weer-wandelen-in-regen-en-modder-is-goed-voor-je-immuunsysteem~a8c16188/

Natuur gaan de meeste het liefst wandelen met goed weer en als het zonnetje lekker schijnt. Maar in de herfst of winter gaan wandelen heeft ook zo zijn voordelen. Niet alleen het pracht van de natuur. Maar het geeft nog eens een boost aan je immuunsysteem. Mensen en kinderen die in de winter vaak buitenkomen en spelen is de kans kleiner dat ze ziek worden. Men gaat ook een betere nachtrust hebben. En het voordeel is als men na zo een wandeling terug thuiskomt dat het eens zo genieten is van de warmte. Even wil ik dan ook nog iets meegeven. Velen nemen een warme douche of bad. Durf eens een lauw of zelfs een koude douche of bad te nemen. Ook dat bevorderd je lichaam.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Aum Shanti,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM PADME HUM MANI

Advertentie