Zo kom je vanuit een onbestemd gevoel weer terug bij jezelf
Ken je dat, dat je zo’n onbestemd gevoel hebt? Je voelt je niet fijn, niet lekker in je vel, maar je weet niet goed waarom. Misschien voelt het alsof je iets wilt veranderen in je leven, of het zelfs radicaal om wil gooien. Maar wat moet je met dat gevoel?
Soms geef je het gevoel aandacht en soms zet je het even opzij. Totdat het er opeens weer is. Je vraagt het universum welke stappen je kunt zetten. Je krijgt geen antwoord. Je wordt ongeduldig en je weet niet wat je met de situatie aan moet. Je wilt er iets aan doen, maar waar begin je?
Je ware zelf herontdekken
Diep in je hart weet je wie je bent. Door gebeurtenissen in je leven kan het voelen alsof je dit volledig kwijt bent. Deze gebeurtenissen geven je juist de kans om naar binnen te keren, te voelen en alles te laten gaan wat niet meer bij je hoort.
Jezelf terugvinden of leren kennen wie je echt bent, vraagt om reflectie en tijd voor jezelf. In de stilte kom je tot jezelf, creëer je rust op fysiek, emotioneel en mentaal vlak. Hierdoor sta je in verbinding met je hart. Je hart is de navigator in je leven. Door stilte momenten ervaar jij, zonder alle ruis om je heen, wat jij echt wilt en dat beeld wordt steeds duidelijker voor je.
Ik neem je mee aan de hand van een voorbeeld: Jasmijn heeft na een scheiding haar leven weer opgepakt. Ze heeft een goede baan, ze heeft nieuwe vrienden en gaat weer naar de sportschool. Door de scheiding was de basis van haar leven uit balans en dit heeft ze stap voor stap weer opgepakt. Ze stelde zichzelf de vraag: ‘Hoe wil ik mijn leven inrichten?’ Doordat Jasmijn alleen woonde, kon ze goed nadenken over wat zij nu zelf echt wilde. Aan de hand van haar nieuwe normen en waarden heeft ze het leven gecreëerd dat zij graag wilde.
Bewustwording van jouw innerlijke wereld
Hoe meer jij je bewust wordt van wat er zich in jouw innerlijke wereld afspeelt, hoe beter jij voor jezelf kunt bepalen hoe jij met situaties om wilt gaan. De buitenwereld spiegelt namelijk jouw gedrag. Als je dat in de gaten hebt, dan word je je op dat moment bewust van wat jij kan aanpassen. Je kunt alleen jezelf veranderen en als je dat doet, dan merk je dat de buitenwereld opeens zachter naar je reageert.
Jasmijn had de basis van haar leven op orde. Waar ze op haar werk tegenaan liep, was dat ze in groepen zichzelf het liefst onzichtbaar maakte. Het gevoel dat Jasmijn had en dat ze ook uitstraalde in groepen zorgde ervoor dat ze vaak werd genegeerd. In eerste instantie was ze boos op haar collega’s. Toen de boosheid was gezakt en Jasmijn inzoomde op haar gevoel, kwam ze erachter dat ze vanuit haar vorige relatie gewend was om andere mensen op de eerste plek te zetten. Jasmijn ging aan de slag met haar mindset. Door haar gedachten, emoties en acties te veranderen, begonnen mensen op haar werk haar te zien zoals ze was.
Hoe meer jij je bewust wordt van jouw innerlijke wereld en jij weet om te draaien hoe jij dingen ziet, hoe meer jij krijgt in je leven wat je echt wilt.
Het aanpakken van je kernblokkades
Als jij je stilte momenten hebt gezocht, voor jezelf de diepte ingegaan bent en ingezoomd hebt op je emoties, maar je onbestemde gevoel maar niet weggaat, is het tijd om je kernblokkades aan te pakken.
Een blokkade is letterlijk een verstoring in de energiestroom in je lichaam. Een blokkade ontstaat door een onverwerkte emotionele gebeurtenis. Op het moment dat je iets niet leuk vindt of als onprettig ervaart, ontstaat er een geblokkeerde cel in je lichaam. Stel je voor dat mensen je uitlachen bij het geven van een presentatie. Je wordt rood en je wilt het liefst door de grond zakken. Deze emoties duw je weg en de cel met die energie zet zich vast in je lichaam, zonder dat jij je hier bewust van bent.
Een aantal weken later geef je weer een presentatie. Je maakt een blunder en mensen lachen je opnieuw uit. Je voelt je enorm vervelend over deze blunder. Je merkt dat je reactie hierop intenser is dan de eerste keer. In deze situatie sla je in dezelfde cel deze energie weer op. Dat betekent dat om de eerste cel van de energie nu, een tweede cel zich heeft vastgezet in je lichaam. De cellen verbinden zich als het ware met elkaar en worden groter bij elke situatie die je met emotie, gedachte en overtuiging daaraan koppelt.
Een kernblokkade zit dieper en stamt uit vorige levens. Door deze kernblokkade weg te halen, kom jij thuis bij je ware zelf. Deze kernblokkades kan je alleen samen weghalen met een healer vanwege de energie die vrijkomt. De energie die vrijkomt is vaak intens, waardoor dit begeleiding nodig heeft zodat de oude energie liefdevol losgelaten kan worden en jij in je kracht blijft.
3 tips voor dagelijkse verdieping in je leven
Ik deel graag nog drie tips met je om je verder te helpen om zelf aan de slag te gaan met de verdieping en verrijking van je leven:
1. Vertrouw in het moment en laat alle controle los. Je reageert spontaan op situaties die goed voor je voelen in plaats van te reageren vanuit angst.
2. Doe dingen just for fun, geniet in het moment en laat het kind in jou naar boven komen. Genieten is leuk en geeft je creatieve en nieuwe inzichten.
3. Observeer wat andere mensen zeggen en doen en laat het oordelen zo veel mogelijk los. In plaats daarvan leg je de focus op jouw verlangens. Door dit te doen, houd je meer tijd over voor wat voor jou belangrijk is.
Welke stappen kan jij zetten voor meer verdieping en verrijking in jouw leven?
BRON: https://www.nieuwetijdskind.com/zo-kom-je-vanuit-een-onbestemd-gevoel-weer-terug-bij-jezelf/
Bij jezelf komen is dingen ook kunnen loslaten als het nodig is. Met loslaten bedoel ik dan ook wees geen control freak voor jezelf. Want een controle op jezelf leggen is eigenlijk te perfect willen zijn. En niemand is perfect. Juist dat is een gedachten dat maakt dat je niet tot bij jezelf kan komen. In het leven van alle dag moet je genieten en kunnen genieten. Plezier kunnen maken zelfs op je eentje. Ja je mag jezelf ook wel eens uitlachten om dingen die je doet. Om bij jezelf te komen moet je ook durven tijd te maken of vrijmaken voor jezelf. Even alles loslaten van gezin of partner om jouw ding te kunnen doen. Men gaat merken dat dit voor jezelf ten goede komt. Men gaat zich beter in je vel voelen.
Wat er ook maar gebeurd bekijk het altijd van een positieve kant. Ook al kan dit even moeilijk zijn te aanvaarden. Maar ook dan kom je snel terug bij jezelf. En weet niet iedere dag is hetzelfde geen enkel leven is hetzelfde. Dus spiegel je niet naar anderen om jezelf erin te verliezen.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Aum Shanti,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM PADME HUM MANI
Soms is loslaten idd de manier om tot jezelf te komen en jezelf te kunnen zijn.
Dank je wel.
🙏
🙏
Aum Shanti
Ik denk dat dit 3 heel belangrijke tips zijn! Dank 🙏
Het zijn goede tips.
Nu ze nog doen is belangrijk om tot bij jezelf te komen
Aum Shanti
Hoe blijf je trouw aan jezelf? Levenscoach Martha deelt 4 stappen: “Welke leugens vertel je aan jezelf ?”
Heb je ook weleens het idee dat het leven aan jou voorbij racet? Dat je dingen nastreeft die je niet écht gelukkig maken? Of knaagt het gevoel soms: kan dit niet beter? Dan heeft coach Martha Beck duidelijk advies: check bij jezelf of je daadwerkelijk integer leeft. Journaliste Gelein van Kampen deed het je voor. “Nu leef ik volgens wat ík belangrijk vind. Zonder de loonsverhoging, maar met een job die ik leuk vind.”
De helft van de Belgen is niet tevreden met het loon dat ze verdienen, vooral vrouwen, zo bleek uit onderzoek dat Tempo-Team eerder dit jaar deed. En vorig jaar bleek dat vier op de tien Belgen niet tevreden zijn met hun werk-privébalans. En toch blijven we maar doorgaan.
Ook met die ene vriendschap waar je alleen maar energie in stopt. Of de relatie die meer downs dan ups kent. Niet goed, volgens de Amerikaanse sociologe Martha Beck. Van haar verscheen net de Nederlandse vertaling ‘Integer leven: Hoe blijf je trouw aan jezelf?’. Daarin legt ze uit dat de sleutel tot geluk in integriteit ligt. Daarmee bedoelt ze: één zijn met je emoties, doelen, wensen en intenties.
Het gaat dus om niet proberen te functioneren op manieren die diep vanbinnen niet goed voelen. Niet iemand anders proberen te zijn dan je eigenlijk écht bent. Zodra er een tweedeling zit in wie je wil zijn en wie je eigenlijk bent, leef je niet meer integer. Het gevolg? Een enorm energielek in je systeem. Want het kost veel energie om wie je eigenlijk bent te onderdrukken, en te doen alsof je iemand bent die je niet bent. Het gevolg? Vermoeidheid. Ziekte. Niet gelukkig zijn. Of gewoon dat knagende gevoel: is dit het wel? En dat raakte een snaar.
Ondanks loonsverhoging en een promotie: toch ongelukkig
Terugspoelen naar 2019. Op papier was ik ongelofelijk gelukkig. Twee gezonde dochters die het goed deden op school en op de crèche. Een fijn huwelijk. Een carrière waarin ik eindelijk de erkenning kreeg waar ik zo lang zo hard voor gewerkt had. Een loonsverhoging, en een promotie naar een functie met mijn eigen team. En toen was ik alleen nog maar met vakantieplanningen van anderen bezig. Voelde ik me schuldig als ik even rust nam op mijn werk, want ze betaalden me meer dan vroeger. ’s Avonds racete ik naar huis om mijn dochters hopelijk nog een kus te geven voor ze in bed gingen.
Ik vond het niet leuk, maar als ik maar net een beetje harder werkte, dan zouden ze wel zien dat ik het verdiende, toch? Of als ik in het weekend dan maar alle tijd met mijn kinderen doorbracht, dan zouden ze later iets minder over mij klagen bij hun therapeut. Toch? Dat ik graag reis, lees, dans, dat was ik vergeten. Dat ik vaak maar tweehonderd stappen op een dag zette: dat was pech. Dat ik in de winter geen daglicht zag: binnenkort weer zomer. En dat ik soms naar huis reed en dacht: “Hm, als ik nou een klein ongeluk zou krijgen. Niets ernstigs, maar toch genoeg om me even thuis te houden.” Ook dat negeerde ik.
Fastforwarden naar 2022. Een burn-out later. De kinderen doen het nog altijd goed, ik zie het nu met eigen ogen. Ik reis, lees, dans en geniet elke dag van daglicht en buitenlucht. Niet meer afvragen of ik wel gelukkig ben, maar het weten. Waarom? Omdat ik het verschil ken tussen de verwachtingen van mezelf en die van anderen. Omdat ik leef volgens mijn eigen waarden en volgens wat ík belangrijk vind. Zonder de loonsverhoging, met een job die ik leuk vind. En alleen nog maar met mijn eigen vakantieplanning.
Deze oefening komt uit het boek Integer leven en heeft tot doel je te helpen herkennen wanneer je iets vanuit je kernwaarden doet, en wanneer je iets doet omdat je dat van jezelf verwacht:
STAP1
Denk terug aan drie of vier dingen die je de afgelopen week hebt gedaan. Het kunnen alledaagse dingen zijn, zoals tandenpoetsen, of heel grote dingen, zoals een bank beroven, of iets daartussenin, zoals eten koken of je parkiet verzorgen. Kies één ding dat je, als je erop terugkijkt, prettig vond.
STAP2
Probeer je nu zo levendig en zo goed als je kan te herinneren hoe je je voelde toen je dit deed. Was je opgetogen en blij omdat je dit kon doen? Toen je eraan begon, genoot je er toen echt van? En toen je ermee klaar was, was je toen tevreden over wat je gedaan had? Noteer dit.
STAP3
Neem nu iets wat je afgelopen week hebt gedaan en waar je niet blij van werd. Hoe voelde je je fysiek en emotioneel toen je aan deze taak begon? Hoe voelde je je toen je ermee bezig was? Gedeprimeerd, moe, verward, geïrriteerd, afgeleid? Noteer dit.
STAP4
Probeer heen en weer te gaan tussen deze twee ervaringen en kijk of je het verschil kan voelen, hoe subtiel het ook is. Dit is het verschil tussen iets doen vanuit integriteit en iets doen vanuit de culturele sjoemelmentaliteit.
Zo ga jij op weg naar een integer leven
Levenscoach en auteur Martha Beck volgt in haar boek het verhaal ‘De goddelijke komedie’ van de Italiaanse dichter Dante Alighieri. Dat is een middeleeuws meesterwerk: geschreven aan het begin van de 14de eeuw en nog altijd heel relevant. Het verhaal gaat over de innerlijke reis van een man (Dante zelf) op zoek naar geluk. Die reis start met Dante die verdwaald is in een duister woud. Hij reist via de hel en een louteringsberg richting de hemel: één grote metafoor voor het zoeken naar … een gelukkig leven.
Stadium 1: Donker woud van vergissingen
Zoals in Dantes ‘De goddelijke komedie’ start onze eigen reis volgens Martha Beck in een donker woud van vergissingen. Ze omschrijft het als een plek waar we ons verloren voelen, en onzeker. Waarin we ons de vraag stellen “Waar ben ik mee bezig?” en dingen denken als “Dit kan toch niet de bedoeling zijn?”. Hier zit je misschien wel omdat je ging studeren omdat het moest. Ging trouwen omdat het van je verwacht werd. Omdat je carrière maakt omdat het moet. Omdat je elke dag de kinderen versgebakken koekjes meegeeft omdat dat moet.
Bij de een blijft dat bij een onbestemd gevoel. Bij de ander uit zich dat in lichamelijke klachten zoals een verhoogde hartslag, hoge bloeddruk of continue stress. Hoe dat komt volgens Martha Beck? Omdat we onszelf voor de gek houden. Maar volgens haar moeten we hier dankbaar voor zijn. Pardon? Ze schrijft het echt: we moeten dankbaar zijn voor verwarring, wanhoop en knagende gevoelens. “Die gevoelens vertellen ons dat ons inwendige besturingssysteem nog altijd perfect werkt.” Het doel is duidelijk: erkennen dat je verloren bent, en snel uit het woud der vergissingen proberen te raken. Op naar het inferno.
Stadium 2: Inferno
Het stadium dat ‘inferno’ wordt genoemd, is misschien wel het moeilijkste. Want als je eenmaal merkt dat wat je doet niet werkt voor jou, kan je het nog moeilijker volhouden. Volgens Martha Beck ontdek je in dit stadium dat lijden altijd het gevoel is van de innerlijke tweedeling tussen wat je gelooft dat waar is, en wat voor jou diep vanbinnen eigenlijk écht waar is.
Wat zij vooral ziet in haar coachingpraktijk? Het grotere besef dat iedereen verlangt naar vrede, vrijheid, liefde, comfort en het gevoel ergens bij te horen. Het is de bedoeling om in dit stadium te ontdekken welke leugens je aan jezelf vertelt. Voorbeelden hiervan zijn “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik verdien dit niet” of “Ik kan het toch niet”. Tegelijk kan je in dit stadium ontdekken wat er dan wel echt waar is voor jou, en welke kernwaarden jij er in het diepste vanbinnen opna houdt.
Stadium 3: Louteringsberg
In het derde stadium moet je proberen uit te zoeken hoe je je gedrag afstemt op de innerlijke waarden die je nu hebt gevonden. En ook dat is lastig, gezien je je waarschijnlijk anders gedraagt dan vroeger, en ingaat tegen de tot dan toe geldende normen van je cultuur, je gezin, je omgeving of jezelf. Beck roept op om te stoppen met liegen. Stoppen met het volhouden van dingen die voor jou pertinent onwaar zijn. Die veranderingen zijn chaotisch en soms moeilijk. Maar wel nodig om het volgende stadium te bereiken: het paradijs.
Stadium 4: Paradijs
En dan? Bij Dante bereikt ook de hoofdpersoon het paradijs. Op dat moment roept de schrijver op om vooral te stoppen met lezen. Dit paradijs staat voor leven met integriteit. Als je eenmaal helemaal volgens je eigen waarheid en waarden leeft, zal je je rustiger voelen. Je kan pas echt geluk ervaren als je heel bent. Dus stop nu maar met lezen. Het is goed zo.
BRON: https://www.hln.be/nina/hoe-blijf-je-trouw-aan-jezelf-levenscoach-martha-deelt-4-stappen-welke-leugens-vertel-je-aan-jezelf~a1c76782/
Dit sprak me wel aan om hieronder te plaatsen. Het boek kan men ook bestellen via https://www.standaardboekhandel.be/p/integer-leven-9789043925594
Aum Shanti