Herfstwandelen in het bos: de 6 voordelen voor lichaam en geest

Versterkt het ademhalingssysteem

Wandelen in een bos is omhuld worden door een veelheid van natuurlijke geuren. Tot de meest intense aroma’s behoren met name de houtachtige essentiële oliën van naaldbomen en hun harsen, die de kwaliteit van de lucht verrijken en via de ademhaling talrijke weldadige effecten hebben op lichaam en geest en een diepere band met de natuur.

Vermindert het cortisolgehalte

Bosbaden” is een oude Japanse praktijk die, door totale onderdompeling in het bos en het inademen van door planten afgegeven monoterpenen, helpt om stress te verminderen en de bloeddruk te normaliseren, met ook gunstige effecten op het immuunsysteem.

Verbetert de circulatie en de houding

Voor een complete en allesomvattende ervaring is een interessante activiteit om in de herfst te proberen, het lopen op blote voeten op het bed van gevallen bladeren, om echt contact met de natuur te krijgen.

Het is een echte kleurentherapie sessie

Met de komst van de herfst krijgen veel bomen nieuwe kleuren: daarvoor is chlorofyl verantwoordelijk, dat bij afbraak de typische groene kleur doet verdwijnen en de andere pigmenten in de planten naar voren brengt.

Help het wonder te herontdekken

Een wandeling in het bos en in contact met de vegetatie heeft ook een belangrijk emotioneel effect: kijken naar de veranderende natuur leidt tot herontdekking van het wonder, een aangeboren dimensie bij kinderen, maar die volwassenen ook kunnen herbeleven door te focussen op het heden en de balans te hervinden van lichaam en geest.

Leert om de geest los te laten

De herfst is het seizoen van verandering en jezelf onderdompelen in de natuur in haar transformatiemoment heeft een belangrijke symbolische waarde: het is in die periode waarin iets op het punt staat te eindigen, maar alleen om ruimte te laten voor iets anders; de bomen laten de bladeren los, maar deze zullen het volgende seizoen voedsel zijn voor de planten.

BRON: https://www.salutisticamente.it/salute/camminare-in-autunno-nei-boschi-i-6-benefici-per-corpo-e-mente_128325.htm

Een boswandeling kent zo zijn voordelen voor onze gezondheid. De belangrijkste ervan is beweging. Maar een wandeling in de herfst laat je ook nog eens met allerlei kleuren in contact komen en ook geuren. Het is dan ook verstandig om tijdens je wandeling goed in en uit te ademen te ruiken maar ook te kijken. Nu voor deze die het aandurven kan zo een wandeling ook op blote voeten gedaan worden. Maar begin hier echt niet aan als je dit niet gewoon bent. Zo maak je natuurlijk helemaal contact met de aarde. Durf tijdens je wandeling ook eens gewoon tegen een boom te zetten of gewoon op de grond. Sluit je ogen en zet je zintuigen oren neus voelen optimaal open. Wat je ook kan doen is een boomknuffelen of yoga oefeningen doen. En laat je eens gewoon tot rust komen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Aum Shanti,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM PADME HUM MANI

Advertentie