EEN KIND MOET LEREN MET VALLEN EN OPSTAAN.

Als kind leer je door anderen hoe het leven is. En voornamelijk door je ouders en op school. Spijtig genoeg zijn er kinderen die ook met problemen te kampen krijgen. Zoals pesten of er niet bij horen. Deze gaan zich dan ook helemaal anders gedragen. Dragen ook angsten bij zich. Men kan zich niet openen om echt te zijn wie ze willen. Ze laten zich op een moment leiden in hun leven. Als er niemand is om dit goed op te vangen dan zal het kind niet haar ware ik kunnen tonen. Dat als trauma meegenomen wordt in het leven. Als men als kind niet het gevoel krijgt dat er naar je geluisterd wordt of dat men telkens zegt zoek het maar zelf uit. Dan kom je voor een zwaar leven te staan. Als men ouder wordt probeert men die periode te vergeten. Maar spijtig genoeg zijn er die telkens de verkeerde mensen aantrekken. Juist omdat ze de tijd van hun jeugd niet los kunnen laten. Die in hun jeugd teveel hebben meegemaakt. Dat maakt dat men verkeerd leert en dit soms ook meeneemt in heel je leven. Er zijn er ook die als kind niets te zeggen hebben en waar de ouders hun zeg even doen. Denk maar aan uithuwelijken of zoals hier onder te lezen valt. Levende godin.

In de hoofdstad van Nepal, Kathmandu, is een nieuwe ‘levende godin’ of Kumari aangesteld. Het driejarige meisje volgt de vorige godin op, Matina Shaky, die op dertienjarige leeftijd met pensioen moest omdat ze puber werd.

Trishna Shakya werd vandaag als nieuwe Kumari aangesteld. Tijdens de ceremonie wordt ze van haar huis weggehaald om in een paleis te wonen in Durbar Square, waar ze opgevoed zal worden door speciale verzorgers.
Shakya werd geselecteerd uit vier andere kandidaten. ‘Ze zal haar plaats innemen nadat we alle rituelen en gebeden hebben afgerond’, zegt Karmacharya, een Hindu priester.
Eens ze Kumari is mag ze slechts 13 maal per jaar haar huis verlaten voor speciale gelegenheden. Dan wordt ze rondgedragen door Kathmandu in een speciale outfit, en met veel make-up.
Het meisje wordt gezien als de belichaming van godin Taleju, en ze wordt buitenshuis rondgedragen omdat haar voeten de grond niet mogen aanraken. De traditie van Newar mengt elementen van het hindoeïsme en het boeddhisme.

Voorwaarden

Niet iedereen kan Kumari worden. Shakya is, net als haar voorgangers, afkomstig uit de inheemse gemeenschap van Newar. Ze moet ‘een onbevlekt lichaam hebben, een borst als een leeuw en dijen als een hert’. Daarnaast mag ze ook niet huilen bij het aanzicht van een buffel die geslacht wordt.

Kritiek

De praktijk krijgt veel kritiek van kinderrechtenorganisaties. Deze menen dat meisjes geen echte kindertijd doormaken, en dat de isolatie slecht is voor hun opvoeding en ontwikkeling.
Sinds 2008 worden de meisjes onderwezen in het paleis, en mogen ze daar hun examens afnemen. Veel voormalige Kumari’s zeggen echter dat ze veel moeite hebben zich achteraf te integreren in de maatschappij. De vorige Kumari, Matina Shaky, werd in 2008 aangesteld op driejarige leeftijd.

Een kind moet een kind kunnen blijven om te leven wat het leven te bieden heeft en inhoud. Moet weten waar het terecht kan met vragen. Zo kan een kind leren volwassenen te worden. Ook zal het niet altijd even mooi zijn de kindertijd. En bepaalde zullen er zelfs een trauma op na houden. Maar ook dat kan je iets bijleren. Dat het leven niet altijd even makkelijk en mooi is. Dat het soms als kind heel hard is.
Als men opgroeit tot een volwassen persoon dan zit het kind nog altijd in je. Spijtig genoeg durven heel veel mensen dit niet naar boven laten komen.
Door de omstandigheden die ze gekend hebben in hun kindertijd.
Door een angst om als volwassene uitgelachen te worden.
Toch kan dit ook weer helpen om verder te leren het kind in je eens naar boven te brengen. Bepaalde pijn die men misschien voelt zijn nog niet verwerkt juist omdat men het niet naar boven laat komen. Er geen aandacht heeft aangegeven. Als er dan iets gebeurd slaagt je gevoel dicht wordt men emotioneel.
Wat mij nog het vaakst opvalt is dat een kind geen kind meer kan zijn en vaak nieuwetijdskinderen zijn die geboren worden. Ze zijn sterk en zijn hier om iets door te geven. Waar vaak de ouders niet mee weten overweg te kunnen. En al snel hun kind een stempel drukken of laten drukken.
Een kindertijd zou zo mooi een leerzaam moeten zijn.
Een kind zou een kind moeten kunnen zijn met een weten dat het ergens met vragen terecht kan.
Een kind zou liefde en geborgenheid moeten kennen.
Dag kind van deze aarde.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Aum Shanti,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM PADME HUM MANI

Advertentie