Belgische onderzoeker test 15 menstruatieproducten. “Pas op met maandverband of tampons met parfum in”

Elke maand gebruiken heel wat meisjes en vrouwen menstruatieproducten, vaak zonder er verder bij na te denken. Handig en veilig, toch? Of niet: een studie van de VUB wijst uit dat sommige tampons en maandverbanden allergenen bevatten. Dat zijn stofjes die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Doctoraatsstudent Quinten Marcelis legt uit waar je op moet letten.

Voor zijn onderzoek trok Quinten Marcelis, doctoraatsstudent van de VUB-faculteit Geneeskunde en Farmacie, naar de supermarkt. Daar kocht hij vijftien gangbare merkproducten, omdat hij bezorgd was om de gezondheidsrisico’s. “Ik testte de tampons en maandverbanden eerst in extreme condities, zoals verhoogde temperaturen, om te kijken of er allergenen in aanwezig waren”, zegt Marcelis. Hij deed dat in samenwerking met gezondheidsinstituut Sciensano. Dat leidde tot een lange lijst van nefaste stofjes. “De vraag was of die ook zouden vrijkomen bij normaal gebruik.”
Om dat in het labo uit te zoeken moest Marcelis creatief zijn. Hij maakte menstruatiebloed na en bracht dat aan op de hygiënische producten. Hij deed dat op twee verschillende manieren: in het ene geval beperkte hij het gebruik van tampons of maandverband tot vier uur, in het andere geval tot acht uur.

Pas op voor producten met parfums

“Dat leverde voldoende bewijs op over het vrijkomen van allergenen”, zegt Marcelis. “Bij cosmetica bestaat er een lijst van 26 frequent voorkomende allergenen die op de verpakking vermeld moeten staan. Van die 26 kon ik er vier met zekerheid aantonen waarbij één in een concentratie die mogelijks overgevoeligheid kan uitlokken. Opvallend was dat die allergenen enkel vrijkwamen bij producten waar een parfum in verwerkt zat, maar dat staat niet altijd op de verpakking vermeld. Sommige merken gebruiken woorden als ‘fresh’ zonder verder in detail te treden.”

Het lijkt me normaal dat er werk wordt gemaakt van een wetgeving voor vrouwelij­ke hygiëni­sche producten die gebruikt worden bij ongesteld­heid.

Tegelijk keek Marcelis ook of er hormoonverstorende stoffen uit de producten vrijkwamen bij gebruik, of kleurstoffen voor problemen konden zorgen. Voor deze stoffen bleken de onderzochte producten veilig.
“Het lijkt me normaal dat er, naast de strenge wetgeving voor cosmetica, nu ook werk wordt gemaakt van een wetgeving voor vrouwelijke hygiënische producten die gebruikt worden bij ongesteldheid”, besluit Marcelis. “Voor mensen die een grotere gevoeligheid hebben voor bepaalde allergenen zou ik nu al aanraden om geen producten te kopen waarin parfums zitten of waar op de verpakking de illusie wordt gewekt dat dat zo is.”

BRON: https://www.hln.be/gezond-en-gelukkig/belgische-onderzoeker-test-15-menstruatieproducten-pas-op-met-maandverband-of-tampons-met-parfum-in~a331f0db/

Voornamelijk meisjes maar ook sommige vrouwen denken tijdens hun menstruatie een geur te hebben. Ze gaan dan vaak zoiets kopen om dit te vermijden. Maar eigenlijk doen ze meer kwaad dan goed. Hou daar dus rekening mee

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Aum Shanti,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM PADME HUM MANI

Advertentie