Eigenwaarde of je laten meeslepen met de maatschappij

Eigenwaarde is een psychologische term die staat voor het respect dat iemand voor zichzelf heeft. Eigenwaarde kan daarom ook worden gedefinieerd als zelfwaardering en in hoeverre iemand tevreden is met zichzelf. Eigenwaarde hebben is een bepaald gevoel dat zowel negatief als positief kan zijn.
Eigenwaarde is een belangrijke factor voor jezelf te zijn en te blijven. Er is maar een ding dat het kan beïnvloeden dat is de maatschappij. Het is eigenlijk de maatschappij die ons naar anderen laat kijken en hoe we onszelf erin zien. Als men zich dan laat beïnvloeden dan ben je niet jezelf of durf jezelf niet te zijn.
Als men aandacht geeft aan je of een compliment geeft dat gemeend is dan voel je dat en gaat je eigenwaarde ook naar boven. Dus merkt men dat eigenwaarde toch ook door anderen naar boven gehaald kan worden.
We mens worden maar al te vaak uitgedaagd in het leven. Doordat we keuze moeten maken. Soms zijn die keuzes gekoppeld aan de maatschappij en is het aan jezelf of je de keuze maakt vanuit jezelf.
Iedereen jong en oud mooi of minder mooi of zelf lichamelijke zichtbare letsels we hebben allemaal ons zelfrespect zelfliefde onze eigen waardes. Spijtig genoeg zijn bepaalde mensen die zich schamen en die zo een sociale angst krijgen om zichzelf te laten zien. Te laten zien zoals ze zijn. Er zijn er dan ook weer die zichzelf het gevoel geven om erbij te horen. Die dan dingen gaan doen uiterlijk kleding en ga zo maar verder om toch niet uit de boot te vallen. Spijtig genoeg ten koste van hun eigenwaarde dat ze op zo een manier zelf naar beneden halen.

Sommigen schamen zich ook voor iets dat gebeurd is en gaan zo in een slachtofferrol gaan. Men verlaagt zichzelf juist omdat men een schaamtegevoel heeft. Waar dan misbruik van gemaakt kan worden. Zoals luister naar mij dan had het niet gebeurd maar kom ik help je er wel uit.
Sommigen van ons werden misschien ooit vergeleken met iemand anders. Broer zus of iemand anders. Juist ook daardoor wordt je eigenwaarde omlaag gehaald. Zeker als het niet de negatieve zin was of is.
Echte eigenwaarde bestaat zuiver uit gewoon jezelf te blijven niet speciaal te zijn of te willen zijn. Maar leven vanuit jouw gevoel jouw denkpatroon. Durf daarom het woord IK gebruiken. Ik ben wie ik ben en men moet me nemen zoals ik ben. Wat je wilt veranderen komt dan nog altijd vanuit jezelf. Zo behoudt je wel je eigenwaarde.
Zo zal je ook anderen in hun waarde laten. Zal men niet oordelen vooroordelen maar neem je de persoon zoals hij/zij is.
Wees wel sterk want het leven is niet makkelijk en soms het bewaren van eigenwaarde ook niet.

IK HEB MEZELF NIET GEMAAKT
MAAR IK BEN NU IEMAND
IEMAND DIE GEWOON IS
MET MIJN EIGENWAARDE WAAR IK FIER OP BEN.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM