Schaamte.

Allemaal kennen we dat gevoel wel eens. Zoals het gezegd ik schaam me dood nu.
Maar schaamte kan ook een gevoel geven van je bent verkeerd, slecht, onbelangrijk en onwaardig bent.
Maar ook kan je schaamte voelen als er je iets overkomt. Je rits is blijven openstaan je rok vliegt naar boven je bent zo iemand in het oog aan het houden dat je tegen een paal loopt en iedereen heeft het gezien.
Ook zijn er mensen die zich schamen voor hun lichaam of het werk dat ze doen. Hun hobby of levensfilosofie.
Ook door anderen kan men een gevoel van schaamte krijgen. Omdat deze je op gevoel pakken. Vaak gaat dat gepaard met rode wangen of niet weten hoe men zich moet gedragen.
Vanuit schaamte kunnen ook emoties ontstaan. Schaamte kan ook voortkomen door het verleden. Dat er iets gebeurd is waar je nu nog voor schaamt als het zich voordoet.
Overgevoeligheid speelt een belangrijke rol bij schaamte. Net als bij mensen met een hoog gevoeligheid. Gevoelige mensen kunnen dan al snel schaamte laten zien als er iets voorvalt. Vaak wordt men ook uitgelachen als men rode wangen krijgt. Zo van ho kijk ze is verlegen ze schaamt zich rot. Kinderen jonge meisje en vrouwen zijn hier vaak het slachtoffer van. En als iemand dat weet dat men snel rode wangen krijgt gaan ze daar ook graag op in spelen.

Ook zal een vrouw soms een schaamte gevoel kennen als het over haar lichaam gaan of kleding. Zelfs over de relatie of partner. Een man gaat er anders mee om. Kan zich voor dit gevoel beter afsluiten. Of heeft snel een antwoord als men het probeert. Toch blijft het onaangenaam. Dat voel je in je lichaam en soms heb je dan voor jezelf het gezegd ik stond met een mond vol tanden.
Nu schaamtegevoelens worden vaak ontwikkeld als we jong zijn.
Dan heb je  misschien deze zin wel gehoord. Je moet je schamen. Dat kan vaak hard aankomen en draag je dan ook vaak lang bij je. Men voelt zich op zo een moment minderwaardig.
Wie heeft zich al eens doodgeschaamd voor iets dat voorgevallen is.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM