Hoe een Belgische dokter zijn volgers levend verbrandde: het gruwelijke verhaal van de Orde van de Zonnetempel

Aanvankelijk geloofde men dat alleen laaggeschoolden in de klauwen van een sekte konden belanden, maar de Orde van de Zonnetempel blies die theorie volledig aan flarden. De organisatie bestaat uitsluitend uit de elite, en dat kan ook niet anders, want de toelatingsprijs is enorm hoog. In de rangen bevinden zich miljardairs, politieagenten, politici en dokters. En ondanks een zelfmoordgolf met 74 slachtoffers, een kindermoord op de ‘antichrist’ en bloederige afrekeningen in het milieu, is de zogenaamde Order of the Solar Temple nog steeds actief in de VS, Canada én Frankrijk. 
De orde van de Zonnetempel werd opgericht in 1984, in het Zwitserse Genève. Een idee van Joseph Di Mambro en Luc Jouret. Die laatste was een Belgische student geneeskunde, die de medische wereld uiteindelijk achter zich liet voor een leven vol spiritualiteit en homeopathie. Hij ontmoette Di Mambro – een Fransman die de Katholieke kerk afweerde in ruil voor het occulte – via de Golden Way Foundation. Het platform was opgericht door Joseph zelf, en had slechts één doel: liefhebbers van de ‘occulte wetenschappen’ samenbrengen om twijfelachtige ideeën uit te werken. Samen bouwden ze een indrukwekkende tempel in de bergen, die later het hoofdkwartier van hun organisatie zou worden.
Dat de Orde van de Zonnetempel zoveel intellectuelen aantrok, was opmerkelijk en bizar. De sekte hield er namelijk nogal vergezochte ideeën op na. Di Mambro en Jouret predikten het einde der tijden. Het geloof van de Orde was een samenraapsel van extreem Evangelisch Katholicisme en occulte theorieën over de ondergang van de wereld, die werden aangebracht op een manier die volgens experts enkel als ‘brainwashing’ omschreven kan worden. 
Zo werd de aanhangers van de sekte beloofd dat ze na de apocalyps getransporteerd zouden worden naar een planeet die rond de ster Sirius cirkelde. Daar zouden ze het eeuwige leven krijgen, maar natuurlijk alleen als ze een trouwe aanhanger van de Orde waren. En daar wringt het schoentje, want uiteraard maakten de twee oprichters volop misbruik van die goedgelovigheid. Zij zetten zichzelf in de markt als profeten van God, die de tweede neerdaling van Jezus op de aarde hadden voorzien in een visioen. Alleen zij konden hun aanhangers vertellen wat ze moesten doen om in het hiernamaals te geraken… Dat deden ze voor een fikse vergoeding, die varieerde van duizenden dollars, tot – in het geval van jonge vrouwen – betalingen in natura. Zoals bij de meeste sektes, stonden macht, seks en geld centraal. 

Special effects

Hun voornaamste doel was om de glorietijd van de Tempeliers uit de 14de eeuw te doen herleven. ‘Roestvaste structuur en beheersing’ zou volgens hen het geheim van een kuis leven zijn. Di Mambro wist zijn gevolg ervan te overtuigen dat hij in een vorig leven deel uitmaakte van de mythische Tempeliers-orde. En dat zijn dochter, Emanuelle, het zogenaamde ‘kind van de kosmos’ was: een uitverkorene die haar volk, net zoals Jezus, naar de verlossing zou leiden. 
Di Mambro en Jouret riepen hun immer groeiende clan vaak samen om ‘getuige’ te zijn van spectaculaire visioenen. Die zagen er blijkbaar zo realistisch uit dat de cult tegen het begin van de jaren 90 honderden leden ingelijfd had. Maar de twee leiders waren eerder grondleggers van de special effects-industrie dan geestelijken. Elie, de oudste zoon van Di Mabro, werd achterdochtig toen hij enkele projectors ontdekte. Die werden gebruikt om de ‘visioenen’ van beeld en geluid te voorzien. Een uitgebreide hoax, dus. Elie voelde zich bedrogen en begon publiekelijk te verkondigen wat hij gezien had. Een plan met de beste bedoelingen, dat uiteindelijk uitdraaide in een gruwelijk bloedbad. 

Antichrist

“Geen verlosser zonder een antichrist”, klonk het opeens. “Er is een kind geboren dat alles waar wij in geloven in gevaar brengt.” De bewuste ‘baby des duivels’ bevond zich niet toevallig in het gezin van Tony Dutoit. Hij was de man die werd ingeschakeld om de projectors te besturen tijdens de visoenen. Ook hij concludeerde na een gesprek met Elie dat de Zonnetempel niet meer was dan een frauduleuze instelling. Dat betekende dat hij zo snel mogelijk uit de weg moest worden geruimd. In 1994 beval Di Mambro de rituele moord op Tony en zijn volledige gezin. Niet alleen hij, maar ook zijn vrouw en kind werden bloederig om het leven gebracht. Zijn zoontje, nog maar een baby, werd volgens de wetsdokter acht keer gestoken met een houten speer. Tony kreeg maar liefst vijftig steken, zijn vrouw ‘slechts’ zes. 
Vanaf dat moment werd het enkel erger. Nog geen twaalf uur na de ontdekking van Tony en zijn gezin werd er een brandende Zwitserse chalet aangetroffen. Daarin deden agenten een gruwelijke ontdekking: in een kamer die bekleed was met spiegels en knalrode gordijnen, lagen 22 lijken, gerangschikt in de vorm van een zon. Het ging om 9 mannen, 12 vrouwen en één kind van 12 jaar. De meeste lichamen waren gekleed in de rituele gewaden van de sekte. Negentien van die personen waren om het leven gebracht door een schot in het hoofd, de anderen waren verstikt door plastieken zakken die rond hun hoofd waren gebonden. En dat zou met instemming van de meeste overledenen gebeurd zijn.

Reis naar het hiernamaals 

De rituele zelfmoorden waren onderdeel van de zogenaamde ‘Death Voyages’, die volgelingen van de Zonnetempel moesten ‘transporteren naar de ster Sirius’. “Iedereen volgde hen blindelings”, klonk het achteraf bij tandarts Thierry Huguenin, de enige overlevende binnen de Zwitserse tak van de Orde. Hij begon zich net op tijd vragen te stellen om zich nog uit de voeten te kunnen maken. “Beide leiders waren geboren manipulators. Ze eisten dat jonge meisjes seks met hen hadden, vlak voor ze aan elk visioen begonnen. Volgens hen zou dat hen ‘reinigen’ in de ogen van God. Jouret maakte misbruik van zijn reputatie als wetenschapper. Hij gebruikte echte dreigingen, zoals de klimaatverandering en de vervuiling van de planeet, om aan te tonen dat ‘het einde nabij was’. De enige manier om eraan te ontsnappen was een reis naar Sirius. En het ritueel was gruwelijk. Volgens de leiders konden enkel de uitverkoren leden van de Tempel getransporteerd worden naar het hiernamaals, via het vagevuur. Mensen namen kalmeerpillen en pijnstillers, om zich vervolgens dood te laten slaan door andere leden van de sekte. Daarna werden ze verbrand. Soms zelfs terwijl ze nog in leven waren.” Dat er tijdens die rituelen ook enkele skeptici uit hun rangen verdwenen, werd louter als toeval gezien. Enkele uren na de ontdekking van de chalet werd er alweer een brandend gebouw aangetroffen. Ook deze boerderij in Zwitserland was eigendom van de Orde, dus de brandweerlui die werden opgeroepen maakten zich klaar voor het ergste. En inderdaad: ook hier werden 25 lichamen aangetroffen, deze keer allemaal overleden vanwege een overdosis drugs. Onder de doden bevonden zich vijf kinderen, waaronder het beroemde ‘kind van de kosmos’. Naast haar werden ook twee verdachten van de moord op Tony en zijn familie aangetroffen… én Joseph Di Mambro en Luc Jouret, de aanstichters van het drama.

Frankrijk en Canada

Maar helaas stopte de gruwel niet na de dood van de twee leiders. De overlevende cultleden in Frankrijk en Canada zetten de tradities verder. Alain Vuarnet, die een boek schreef over de praktijken van de Orde van de Zonnetempel, zag de voortekenen van de dood in zijn huis, maar herkende ze destijds niet. “Mijn moeder was volledig gebrainwasht door die mannen”, vertelt hij. “Ze herhaalde alle handelingen zeven keer, als een soort ritueel. Voor ze bezoek ontving, ontsmette ze alle deurklinken. Ze zei ook telkens of iemand ‘goede energie’ of ‘slechte energie’ had. Ze werd in het midden van de nacht opgetrommeld door haar ‘vrienden’ om naar de bossen te gaan. Ik vond haar als jonge knaap gewoon raar, maar al snel besefte ik dat ze in de klauwen van die sekte was beland. Ik heb haar er destijds nog naar gevraagd, maar ze ontkende het met klem.” Toch was Vuarnets moeder één van de 16 Zonnetempel-volgelingen die in december 1995 werd teruggevonden in een bos rond de Vercors-bergen in Zuid-Frankrijk. Op een open plek die sindsdien door de locals ‘de put van de hel’ wordt genoemd. 
Niet alleen zijn moeder, maar ook Alains jongere broer Patrick en zijn vriendin lieten zich daar verdoven met medicatie, om vervolgens verbrand te worden. Onder de 16 slachtoffers bevonden zich ook een meisje van 6 (het dochtertje van Patricks vriendin), een baby van 19 maanden en een kind van 4. Ook hier werden de lichamen in de vorm van een zon geplaatst. “Mijn moeder was depressief en zocht hulp”, schrijft Alain over zijn verlies. “Ze dacht dat ze naar Sirius ging… Maar in plaats daarvan werd ze op een gruwelijke manier om het leven gebracht.” 

Zelfmoord of moord?

Michel Tabachnik, een Zwitserse componist die de leiding van de sekte overnam na de dood van Di Mambro en Jouret, werd bijgevolg voor de rechter gesleept. Hij ontkende echter dat hij weet had van de rituele zelfmoord, en werd vrijgesproken bij gebrek aan bewijsmateriaal. Later werd hij nog een tweede keer voor de rechter gedaagd vanwege een gelijkaardige rituele moord. Ook toen kwam hij er zonder celstraf vanaf. 
“Dat is verontrustend”, beklaagt Alain Vuarnet zich vandaag nog altijd. Want ja, ook nu nog zijn er aanhangers van de Zonnetempel in Zwitserland, Frankrijk en Canada. “Ze focussen zich op mentaal verzwakte mensen, zoals mijn moeder. Het was normaal voor de leden van de Tempel om in bossen af te spreken. Ja, ze zullen daar vrijwillig naartoe zijn gegaan, als een horde schapen. Maar wisten ze ook dat ze gedrogeerd zouden worden? Wisten ze dat ze zouden sterven? Wisten ze dat allemáál? Ik ben er van overtuigd dat minstens een paar van die mensen er geen idee van hadden dat ze die berg nooit meer zouden afdalen. Om nog maar te zwijgen van die arme kinderen. Drugs, geweerschoten, verstikking… de meeste leden zijn gestorven door de hand van iemand anders. Voor sommigen was dat waarschijnlijk vrijwillig. Het was ook een slimme tactiek van de leiders om ervoor te zorgen dat eventuele onvrijwillige ‘deelnemers’ er niet uit konden worden gehaald.” 
Twee jaar na de dood van Vuarnets familie vond er een laatste brand plaats, in het Canadese Quebec. Vijf lichamen werden aangetroffen in een schuur. Toen de brandweer arriveerde, kwamen enkele kinderen tevoorschijn vanuit hun schuilplaats. Zij vertelden de politie achteraf dat ze gedrogeerd werden door hun ouders, en dat het de bedoeling was dat ze samen met hen uit het leven zouden stappen. Op één of andere manier waren ze er echter in geslaagd om de onderhandelingen voor hun leven te winnen. “Misschien dat hun ouders het toch niet over hun hart kregen, op het laatste moment”, staat te lezen in een politierapport. “Of misschien werden ze tegen hun wil naar daar gelokt, en konden enkel de kinderen vluchten met hulp van hun ouders.” 
In totaal werden 74 leden van de Orde van de Zonnetempel dood aangetroffen tussen 1994 en 1997. Achteraf zou het onmogelijk blijken om vast te stellen wie er al dan niet vrijwillig aan de rituelen deelnam. De grens tussen moord en zelfmoord is tot op de dag van vandaag nog niet bepaald. 

BRON: https://www.hln.be/showbizz/hoe-een-belgische-dokter-zijn-volgers-levend-verbrandde-het-gruwelijke-verhaal-van-de-orde-van-de-zonnetempel~afc18eb8/

Dan moet men de mensen toch volledig brainwashen. Want hoe kan men nu in zo een sekte instappen.
Hier heb ik totaal geen denkbeeld bij hoe mensen zich hierin laten leiden.
Dus zit ik hier totaal geen afbeelding bij.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM