‘Toren der wijsheid’ van 54 meter op komst in Nederlands Limburg

Voor wie het even niet meer weet, de redding is nabij. Op een half uur rijden van de Belgische grens zal binnenkort de ‘Toren der Wijsheid’ verschijnen. Het bouwwerk – zo groot als de scheve toren van Pisa – wordt opgedragen aan Maharishi Mahesh Yogi, een Indiër die miljoenen mensen – zelfs The Beatles – transcendente meditatie leerde en zijn laatste jaren in Nederlands Limburg sleet. “Om al zijn wijsheid te bewaren, hebben wij een toren van 54 meter nodig, ja.”

In lotushouding, met een bloemenslinger om de hals en in een lang kleed, zo zaten The Beatles samen met zanger Donovan en actrice Mia Farrow in 1968 aan de voet van de Himalaya. Ze waren er te gast voor een spoedcursus ‘transcendente meditatie’ bij Maharishi Mahesh Yogi, een Indiër met lange haren en lange baard die over straffe technieken beschikte om zijn geest te beheersen. Zijn speciale vorm van mediteren – waarbij je woordklanken of mantra’s blijft herhalen – gaf John, Paul, George en Ringo inspiratie voor hun bekende ‘White Album’. Ook The Beach Boys, acteur Clint Eastwood, filmmaker David Lynch, Oprah Winfrey, Sheryl Crow en nog miljoenen gewone stervelingen staken hun licht op bij Maharishi Yogi.

Eddy Merckx van de meditatie

Hij was zo’n beetje de Eddy Merckx van de meditatiegoeroes en een leermeester voor latere spirituele leiders als Deepak Chopra. Decennialang reisde Yogi de wereld rond om al mediterend ‘peace & love’ te prediken, maar zijn laatste achttien jaar bracht hij door in de bossen van het Nederlands Limburgse Vlodrop, waar zijn volgelingen sinds ‘84 een afgedankt klooster betrokken. Niet zo ver van Maaseik stichtte Yogi in ‘90 zijn eigen ‘universiteit’, gewijd aan meditatie en de vele inzichten waartoe hij al zoemend kwam.

Mahareshi Yogi kan de bouw van het monument niet meer meemaken. Hij stierf in 2008, zijn laatste woorden waren: “Mijn werk zit erop, de wereldvre­de is onvermijde­lijk.”

Met alleen al 30.000 videobanden en geluidsopnames mag duidelijk zijn dat die inzichten aan de lopende band kwamen, maar desondanks zat dat klooster Yogi toch dwars. Het was namelijk niet gebouwd volgens de kosmische wetten van de spirituele goeroe. Hij vond dat elke verlichte tempel een ingang richting het oosten moest hebben, waardoor de muren – heeft u er zelf al eens bij stilgestaan? – parallel komen liggen met de hoofdassen van Moeder aarde. Hadden die paters Franciscanen destijds natuurlijk over het hoofd gezien. Lang verhaal kort: dat klooster moest afgebroken, maar de Nederlandse staat stribbelde 15 jaar tegen om een sloopvergunning te geven. Die kwam er toch, maar dat maakte de goeroe niet meer mee. Hij stierf in 2008 na zijn laatste woorden: ‘Mijn werk zit erop, de wereldvrede is onvermijdelijk.’

De toren zal een trekpleis­ter worden in Vlodrop, dat beseffen we, maar dit wordt niet Disneyland hoor.

Bezinningstoerisme

Vandaag – 13 jaar na zijn dood – is de bouwvergunning voor de correcte kosmische constructie eindelijk op komst volgens Gerard Rieter, de baas van de Maharishi European Research University (MERU). “Het was de laatste wens van Maharishi Mahesh Yogi – de meest onthechte mens die ik ooit heb ontmoet – om hier een ‘Toren der Wijsheid’ te bouwen”, zegt Rieter. “Over drie jaar hopen we dat hij klaar zal zijn. Het wordt een hagelwitte blikvanger met 12 verdiepingen waar we de wijsheid van Maharishi zullen tentoonstellen. Hij had niet alleen kennis over transcendente meditatie die je volgens hem best twee keer per dag 20 minuten doet, maar ook veel inzichten over de natuur, de landbouw en het onderwijs. Van hieruit brengen wij die kennis over naar de wereld en de toren zal een prachtig uitstalraam worden. Twaalf verdiepingen en 54 meter, zoveel hebben we inderdaad nodig om het allemaal een plaats te geven. Het zal een trekpleister zijn, dat beseffen we, maar dit wordt niet Disneyland hoor, eerder een vorm van bezinningstoerisme.”
Toch zijn niet alle inwoners van Vlodrop zo gelukkig met de vorm van de ‘Toren der Wijsheid’. Op sociale media halen sommigen aan dat de toren meer symbool staat voor – beschaafd verwoord – de vleselijke in plaats van de geestelijke gelukzaligheid. Maar ook dat zou enigszins een eerbetoon zijn aan Maharishi Mahesh Yogi. John Lennon schreef op die witte elpee namelijk ‘Sexy Sadie’ over de Indische goeroe. Hij had volgens Lennon zijn zinnen gezet op die bloedmooie Mia Farrow. En het waren geen mantra’s.

BRON: https://www.hln.be/buitenland/toren-der-wijsheid-van-54-meter-op-komst-in-nederlands-limburg~a44a1b7f/

Dit kan wel eens een toeristisch trekpleister worden. Net zoals in Durbuy hara krishna en Tibetaans Instituut Yeunten Ling in Huy. Bij hara krishna zijn ook de The Beatles. Ze hebben ooit nog geld gestort om bepaalde dingen aan de tempel af te werken.
Mahesh Yogi kan het dan zelf niet meer meemaken maar zo leeft hij toch nog een stukje verder.

Nu de transcendente meditatie is eigenlijk een mooie rustgevende meditatie. Maar kan heel intens zijn zeker voor beginners.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM