Helft van de sportende vrouwen heeft pijn aan borsten. Adidas lanceert 43 (!) sportbeha’s voor de perfecte fit

De helft van de vrouwen ervaart pijn aan de borsten tijdens het sporten. Niet geheel onlogisch: de perfecte sportbeha vinden, dat is vaak als zoeken naar een speld in een hooiberg. Adidas brengt daar verandering in. Het sportmerk lanceert een inclusieve collectie met liefst 43 sportbeha’s, én een online sizing tool om jouw match made in heaven te vinden.
Wie al op jacht ging naar een degelijke sportbeha weet: naar de broodnodige ondersteuning van je borsten is het soms lang zoeken. De resultaten liegen er niet om: maar liefst negentig procent van de vrouwen draagt vandaag de dag een sportbeha in een verkeerde maat.
Borsten die niet goed ondersteund worden tijdens het sporten kunnen dezelfde G-krachten ondervinden als een F1-coureur.prof. Joanna Wakefield-Scurr
De gevolgen zijn niet min: het gebrek aan de juiste ondersteuning zorgt voor bewegingsgerelateerde pijn aan de borsten bij bijna de helft van de vrouwen. Dat is niet verwonderlijk, vertelt professor Joanna Wakefield-Scurr, die voor Adidas onderzoek deed naar wat er precies met je borsten gebeurt tijdens het sporten. “Borsten die niet goed ondersteund worden kunnen dezelfde G-krachten ondervinden als een F1-coureur.” Uit hun bevraging kwam eveneens naar voren dat 46 procent van de vrouwen bepaalde sporten links laat liggen omdat ze zich belemmerd voelen door hun borsten.
Ernstige huidbeschadiging
En dus begon het sportmerk een race naar kwaliteit. Adidas sloeg de handen in elkaar met een onderzoeksinstituut van de Universiteit van Portsmouth om de biomechanica van borsten in kaart te brengen. Zo kwamen ze meer te weten over wat er precies met onze borsten gebeurt tijdens het sporten en hoe ze best ondersteund worden. Ze ontdekten onder andere dat niet-ondersteunde borsten tot 19 centimeter (!) kunnen bewegen terwijl je jumping jacks doet. En dat kan je huid flink beschadigen. Bovendien bewegen je borsten op telkens net iets anders naar gelang de sport die je uitoefent, aldus de professor. “Tijdens het hardlopen maken je borsten een soort van 8-beweging, waardoor ze maximale ondersteuning nodig hebben. Doe je eerder aan yoga of pilates? Dan is voldoende bewegingsvrijheid van het bovenlichaam weer belangrijk.” Geen wonder dat de nieuwe collectie van Adidas maar liefst 43 beha’s telt (die bovendien drie jaar lang ontwikkeld en getest werden). De lijn bestaat uit 4 soorten sportbeha’s, onderverdeeld in 3 categorieën: low support, medium support en high support. Het type Everyday is ontworpen voor alledaags gebruik en lichte bewegingen, de beha’s met label Studio zijn je beste kameraden bij sporten als yoga en pilates. Met de Train beha’s kan je je uitleven tijdens HIIT-lessen en intensievere sporten. En voor wie optimale ondersteuning wil, zijn er de Run beha’s. Weet je niet met welke beha jij het best gesteld bent? Dankzij de online Bra Sizing Tool van adidas vind je snel het antwoord op je vraag: vrouwen kunnen via een zelfmeet-tutorial zichzelf meten, de bh size-guide helpt om de perfecte pasvorm te vinden.
Daar heeft een vrouw tijdens het sporten vaak last mee. De borsten die op een neer gaan en zelfs op een moment pijn kunnen veroorzaken. Niet alleen aan de borsten maar ook aan de rug. Daar een goede sportbeha dat zeker een must is tijdens het sporten zal men daar minder problemen mee ondervinden. Niet iedere sport vraagt om dezelfde sportbeha. Als men yoga gaat doen of men gaat hardlopen zal men bij het laatste een stevige sportbeha nodig hebben. Bij yoga zelfs liever een goed aansluitend topje zonder beha. Belangrijk bij het aankopen is dat de beha dus perfect zit. Alles heeft te maken met de maten.
Dus vrouwen ga je sporten bekijk welke sportbeha je nodig hebt en vooral neem de juist maat. Om problemen en pijn te vermijden.
En eigenlijk is een sportbeha nog niet zo lelijk. 🙂

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Dáárom is de juiste sportbeha zo belangrijk. “Zonder ondersteuning kunnen je borsten vroegtijdig gaan hangen”
Zo’n negentig procent van de vrouwen blijkt de verkeerde sportbeha te dragen. (B)oops! Professor in biomechanica Joanna Wakefield-Scurr legt alle gevolgen uit van het dragen van de verkeerde sportbeha en hoe je dan wél het juiste exemplaar kiest. “Wanneer je borsten heel kort en krachtig verder stretchen dan anatomisch de bedoeling is, kan de huid breken. Zo ontstaat een letsel dat uiteindelijk uitmondt in een striem.” Redactrice Sophie test enkele modellen uit en beoordeelt ze op hun comfort en kwaliteit.
Nu eens zitten ze muurvast, een ander keertje merk ik lichte deining, en heel af en toe heb ik twee vrolijke jojo’s bij me. Als fervent loopster heb ik een uitgebreide collectie sportbeha’s, en daar zit behoorlijk wat verschil op. En net daar slaan we de bal ook vaak mis, want maar liefst negentig procent van de vrouwen draagt een verkeerde sportbeha. Dat ontdekte Joanna Wakefield-Scurr, professor in biomechanica en hoofd van de Research Group in Breast Health, tijdens een analyse van verschillende vrouwelijke sportsters. “We kiezen voor de verkeerde pasvorm, maar evengoed de verkeerde beha voor de activiteit”, vertelt ze. Zonde, want een goed passende beha is het belangrijkste item dat je als sportster moet aanschaffen, benadrukt de professor. Belangrijker nog dan sportschoenen. Dat komt omdat de borst geen spieren bevat, legt ze uit.
Borsten die geen extra ondersteuning hebben kunnen tot wel negentien centimeter in het rond dansen
Professor in biomechanica Joanna Wakefield-Scurr
Eigenlijk is onze boezem niet meer dan twee weerloze hompjes weefsel die voor de borstspier zweven zónder ermee verbonden te zijn. Joanna Wakefield-Scurr: “De enige steunpunten zijn de huid en de ligamenten van Cooper, een heel dunne en rekbare bindweefselstructuur.” Niet meteen een betrouwbaar vangnet, dus. “Borsten die geen extra ondersteuning hebben – bijvoorbeeld van een sportbeha – kunnen tot wel negentien centimeter in het rond dansen.”
“De manier waarop wordt bepaald door de sport die je uitoefent. Doe je volleybal, HIIT of sporten waarbij je moet springen? Dan bewegen ze voornamelijk verticaal op en neer. Hou je meer van joggen, padellen of andere activiteiten waarbij je veel loopt? Dan maken je borsten een soort omgekeerde acht of vlinderpatroon, en bewegen ze vijftig procent verticaal, 25 procent voorwaarts/achterwaarts en 25 procent van links naar rechts.”
De eerste sportbeha pas in de jaren 70 het levenslicht zag? Bijzonder, zeker als je weet dat vrouwen al sinds 1900 meedoen aan de Olympische Spelen. De jockbra – later de jogbra genoemd – was het resultaat van twee aan elkaar genaaide jockstraps (een soort beschermende slip voor de edele delen van de man tijdens het sporten).
SOS borstblessure
Geen wonder dat een goede sportbeha een must is. Meer nog dan je zou denken. Prof. Wakefield-Scurr: “Borsten die niet goed beschermd zijn tijdens het hardlopen of een andere dynamische sport krijgen door de hoge bewegingslevels en versnelling dezelfde G-krachten te verwerken als een formule 1-coureur.” Slik.
Zonder ondersteuning kunnen je borsten vroegtijdig gaan hangen
Professor in biomechanica Joanna Wakefield-Scurr
Tel daarbij op dat onze boezem van nature erg weinig ondersteuning heeft, en plots is het niet zo gek dat er zoiets bestaat als een borstblessure. Eerlijk waar: “De huid en ligamenten van Cooper zijn niet sterk genoeg om de borst op zijn plaats te houden. Het gevolg? Als wij bewegen, bewegen onze borsten mee. Dat doet niet alleen pijn, maar kan ook schade aan het borstweefsel veroorzaken. Als je dat hardnekkig volhoudt – en het weefsel blijft rekken en rekken – zal het uiteindelijk niet meer terugkeren naar zijn originele positie en kunnen je borsten vroegtijdig gaan hangen. Je kan ook een plotse blessure oplopen: wanneer je borsten heel kort en krachtig verder stretchen dan anatomisch de bedoeling is, kan de huid breken. Zo ontstaat een letsel dat uiteindelijk uitmondt in een striem.”
Daarnaast kan een verkeerde sportbeha ook je prestatie beïnvloeden: “Het sporten vergt meer moeite, je spieren moeten harder werken en je ademhalingsfrequentie gaat naar beneden, waardoor je minder zuurstof binnenkrijgt. Voor lopers is er extra slecht nieuws: uit onderzoek blijkt dat je sportbeha een effect heeft op je paslengte. Borsten die te veel bewegingsvrijheid hebben, beïnvloeden het ritme van je lichaam en verkorten zo je paslengte. Dat lijkt misschien niet zo belangrijk, maar bij een marathon komt dat neer op een paar kilometer extra.” Dat willen we liever niet natuurlijk, dus is een goede sportbeha essentieel. Alleen, hoe kies je die?
1. Welke sport?
Het bewegingspatroon van je borsten verandert naargelang de sport die je beoefent. Bij hardlopen is het belangrijk dat het gewicht evenredig verdeeld wordt. Krachttraining vereist vooral bewegingsvrijheid en voor yoga kies je liefst een hoog uitgesneden exemplaar voor ongecompliceerde ‘downward-facing dog’-situaties. Test je beha uitvoerig in de paskamer: loop ter plaatse of doe een yogahouding en let erop dat de beha zeker op zijn plaats blijft.
2. Meer dan een croptop
Velen veronderstellen dat een sportbeha een soort spandex topje is dat je over je hoofd moet aantrekken. Niets van: de ideale sportbeha heeft twee aparte cups (al dan niet ingewerkt in een croptop) die je borsten van elkaar scheidt, ze individueel lift en ondersteunt. Dit design biedt meer stevigheid en is beter in het reduceren van beweging.
3. Juiste pasvorm
Het belangrijkste deel van de beha? Niet de cups maar de band eronder. “De onderband is het fundament van elke sportbeha en moet goed aansluiten. Als je aan de band trekt, zou er niet meer dan 5 centimeter ruimte mogen ontstaan. Hetzelfde geldt voor de schouderbandjes: idealiter geven ze niet meer dan 5 centimeter mee.”
4. Ga voor aanpasbaar
Hoe meer manieren om een beha aan te passen, hoe beter je de pasvorm kan afstellen. Wist je bijvoorbeeld dat 97 procent van de vrouwen asymmetrische borsten heeft? Door je beha links en rechts iets anders af te stellen heb je altijd de perfecte fit.
1. Anita
Je merkt aan alles dat deze beha van een lingeriemerk is. In plaats van de traditionele XS tot XL, vormen je omtrek- en cupmaat de basis voor je sportbeha. Die aanpak werkt: terwijl ik doorgaans even moet zoeken en passen, heb ik nu meteen de perfecte pasvorm te pakken. Je haakt ’m vast net zoals een gewone beha: eerst om de schouders, vervolgens achteraan de rug. Handig, want zo is jezelf aan- en uitkleden eindelijk geen worstelwedstrijdje meer. En tijdens de work-out hoeft ie allesbehalve onder te doen voor de sportmerken: alles blijft muurvast zitten.
2. Unrun
Olympische kampioenen Olivia Borlée en Élodie Ouédraogo weten als geen ander hoe goede sportkleding in elkaar zit en eruitziet, en die knowhow zie je terug in hun Gail Bra. Het design ziet er even fantastisch uit als het zit. Geen ongewenste bewegingen, en zo stijlvol dat je – bij warm weer – niet eens een top wíl dragen. Bovendien heb je dankzij hun sizeguide altijd de juiste maat in handen: meet jezelf op met een meetlint, vul je gegevens in en vervolgens stelt het systeem jouw perfecte match voor. Getest en goed bevonden!
3. Adidas
Toegegeven, het is even oefenen om de beha netjes aan te krijgen. De band onder de borsten zit zo strak dat de elastiek verschillende keren losschiet voor ik alle haakjes netjes heb vastgemaakt. Maar driedubbel goed nieuws: de aanhouder wint, je wordt er na verloop van tijd steeds handiger in, én dankzij die strakke fit is je boezem optimaal beschermd. Zelfs tijdens mijn regels – wanneer mijn borsten doorgaans zo gevoelig zijn dat joggen een marteling is – blijft alles zo goed op zijn plaats dat ik geen pijn ervaar. Halleluja!
4. PrimaDonna
Lingeriemerk PrimaDonna staat bekend voor zijn beha’s voor grotere maten, en dat is met dit sportexemplaar niet anders. Met een range van 75B tot 90G is er voor iedereen wat wils, en je mag gerust zijn dat alles tijdens het sporten perfect ondersteund en beschermd is, ongeacht je cupmaat. Terwijl jij alles geeft, blijft je boezem veilig ingepakt. Bovendien kan je de schouderbandjes zowel recht als gekruist dragen, voor de optimale fit. Borst vooruit en sporten maar!
5. Falke
Eerlijk is eerlijk: sexy is deze sportbeha niet. De hoge halssluiting verstopt vakkundig elk greintje decolleté, terwijl de afzonderlijke cups alle rondingen uitvlakken. Maar net daarom is hij uitstekend voor sporten met een hoge intensiteit. Of ik nu op de spinningfiets zit of ga hardlopen: dankzij de stevige onderband, het korset om mijn schouders en de comfortabele cups bewegen mijn borsten geen millimeter, waardoor er van de gevreesde borstblessure geen sprake is. En dat is dan weer wél sexy. Enfin, op lange termijn.
BRON: https://www.hln.be/gezond-en-gelukkig/daarom-is-de-juiste-sportbeha-zo-belangrijk-zonder-ondersteuning-kunnen-je-borsten-vroegtijdig-gaan-hangen~ac386d1c/
Waarom je nooit een string moet dragen tijdens het sporten
Ook in de sportschool zien we er het liefst op ons paasbest uit. Niet voor andere mensen (behalve je gym crush dan), maar gewoon voor je eigen zelfvertrouwen. We kiezen daarom vaak onze mooiste sportlegging en -bh, maar ook qua ondergoed moet je je goed voelen. Op dat gebied is bijna alles oké om te dragen; bijna alles, behalve een string. Lees gauw verder waarom!
Dit is waarom je nooit een string moet dragen tijdens het sporten
Hoewel je je misschien wel goed voelt in een prachtig setje ondergoed (en je ziet geen lijntjes in je sportlegging), een string dragen tijdens het sporten is toch niet zo’n slim idee. Door de oefeningen die je doet tijdens bijna welke workout dan ook, verschuift je string steeds heen en weer, ook tussen je billen. Dit zorgt voor wrijving en als je ook nog eens gaat zweten kan dit een perfecte plek zijn om te gaan ontsteken. Leuk voor de bacteriën, maar minder voor jou.
Niet alleen de heftige wrijving en de jeuk en rode plekken erna kan vervelend zijn, ook het feit dat down under door je string helemaal niet zo goed kan ademen. Vooral stoffen zoals kant en zijde zijn nu eenmaal niet gemaakt voor het sporten.
Wat draag je dan wel?
Zoals we al zeiden is bijna elk ondergoed prima, als je maar niet voor een thong kiest. Ga voor een stof die absorberend is (katoen bijvoorbeeld). Qua fitting is het het best om te kiezen voor een hipster, boxer of slip – in ieder geval een stof die over je billen valt en niet erin. Voel je je niet prettig wat betreft de eventuele lijntjes die je dan in je legging ziet? Kies dan voor seamless ondergoed of draag een sportshirt dat over je billen valt. En daarbij: who cares, je bent in de gym voor jezelf om aan jezelf te werken. Dat je niet je mooiste lingeriesetje draagt is hartstikke logisch.
Down under verzorging na het sporten
Om je vag na het sporten nog wat extra love and care te geven is het natuurlijk belangrijk dat je doucht en je goed wast. Zo gaan alle zweetbacteriën weg en ben je daarna weer fris en fruitig. Vergeet ook geen schoon ondergoed aan te doen (een string bijvoorbeeld), ondergoed waarin je hebt gesport is voor allerlei redenen een echte no-go.
BRON: https://www.ze.nl/artikel/253384-waarom-je-nooit-string-moet-dragen-tijdens-sporten