“Nederland, help ons en vraag China te spreken met de Tibetanen”

In een speciale procedure heeft de Tibetaanse filmer en balling Dhondup Wangchen op 25 november drie kwartier met leden van de Tweede Kamer gesproken. Hij riep de Kamerleden Sjoerdsma (D66), Brekelmans (VVD) en De Roon (PVV) op om de Olympische Winter Spelen in Beijing te cancelen. Zover ging de Kamer niet, al gaf Sjoerdsma wel aan dat zijn motie om de Spelen te verplaatsen begin dit jaar nipt werd verworpen.”

Dhondup Wangchen, activist en filmmaker

Sjoerdsma: “Dit lukt dus niet, welke acties wilt u verder van ons?”
Wangchen: “Niemand weet nu iets over Tibet, help ons informatie over de wereld te verspreiden. En moedig de Chinese regering aan om met de Tibetanen in gesprek te gaan”
Sjoerdsma: “Waarom is China zo hard voor Tibet?”
Wangchen: “Ze delven mineralen in Tibet, ze doen nucleaire tests in Tibet, ze claimen ten onrechte dat Tibet Chinees grondgebied is”.
Nederland moet dit alles openlijk in China aan de orde stellen, aldus de Tibetaanse filmer.
(In 2008 interviewde hij Tibetanen, aan de vooravond van de Olympische Zomerspelen. Het video materiaal werd het land uitgesmokkeld, maar Wanchen zat zes jaar in de gevangenis.
In 2017 vluchtte hij naar de VS).

Het D66 Kamerlid wees er ook dat zijn motie om geen regeringsdelegatie naar de Spelen te sturen nipt was verworpen.
Ook VVD en PVV stelden vast dat politieke en diplomatieke instrumenten op dit moment beperkt zijn, maar toonden wel veel belangstelling voor de huidige situatie van de Tibetanen.

De Roon (PVV): “Wat zijn de grootste problemen in het dagelijks leven van een Tibetaan?”
Wangchen: “Men is bang vrijuit te spreken, zelfs met vrienden of familie ben je bang om afgeluisterd te worden. Men mag niet vrij reizen, onze taal, onze cultuur wordt klein gehouden. Tibetaanse les op scholen wordt steeds marginaler”.
De Roon: “En onderricht in religie?”
Wangchen: “Niet. Iedereen jonger dan 18 jaar krijgt “patriottische educatie”. Men hoort niets over boeddhisme of de Tibetaanse cultuur”.

Een doordringende bel (oproep voor stemmingen) maakte een natuurlijk einde aan deze speciale zitting.
Het laatste woord was voor de ICT woordvoerders Wangpo Tethong en Christa Meindersma: “We hopen dat de Kamer regelmatig zoals vandaag de stem van de Tibetanen wil laten horen”.

Wangpo Tethong, nieuwe directeur van ICT Europa

zie hier voor meer over Dhondup Wangchen’s Europa Tour

BRON: https://savetibet.nl/nieuwsartikel/nederland-help-ons-en-vraag-china-te-spreken-met-de-tibetanen/

Dan mag China nog met Tibetanen gaan praten ze zullen altijd het onderspit delven. China zal altijd de macht blijven behouden van hen. Omdat ze gewoon hun waarde en religie niet willen stoppen zoals China het zou willen. Ze worden al veel te hard gestraft en mishandeld.

Gebedsvlaggen koord Tibetaans met 10 vlaggen - 9x9 - Katoen (10 stuks) - M  | bol.com

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM