Zijn vrouwen echt emotioneler dan mannen? Nieuwe studie ontkracht het eeuwenoude stereotype

Huilend, Huilen Man, Droefheid, Schreeuw, Verdrietig

Je favoriete oorbellen die stuk gaan, je lievelingspersonage die tragisch om het leven komt in een film, een discussie met je partner over iets onbenulligs – die er overigens emotieloos bijzit; het kan voor ons vrouwen zomaar een aanleiding zijn voor een portie tranen. De uitspraak ‘een vrouw is emotioneler dan een man’ lijkt dan ook als een paal boven water te staan, maar volgens een nieuwe studie blijkt dat niet helemaal te kloppen.

Zijn vrouwen emotioneler dan mannen? Het was de vraag die op de lippen brandde van enkele onderzoekers aan de Universiteit van Michigan. Om een antwoord te vinden besloten ze een studie uit te voeren: 75 dagen lang volgden ze 142 mannen en vrouwen om te zien in hoeverre hun hormoonhuishouding een rol speelt bij hun emoties.
Om de hormoonschommelingen duidelijk weer te geven, deelden de onderzoekers de vrouwelijke deelnemers nog eens op in vier groepen: één groep met een natuurlijke cyclus en drie groepen die verschillende vormen van orale anticonceptie gebruiken. En dat leverde interessante resultaten op.

Ook mannen zijn emotioneel

Wat bleek uit het onderzoek: de emoties van vrouwen, zowel met als zonder hormonale therapieën, zijn even stabiel als die van mannen. Het stereotype dat vrouwen emotioneler zouden zijn dan mannen, klopt dus niet. Het verschil tussen beide geslachten zit ‘m in hoe bepaalde situaties worden bekeken. Een man die helemaal meeleeft of er ontroerd bijzit op de tribune van een voetbalstation, wordt vaak als ‘gepassioneerd’ beschouwd. Een vrouw krijgt daarentegen te horen dat ze ‘irrationeel’ is wanneer haar gevoelens omslaan tijdens een ruzie. Conclusie, het hangt allemaal een beetje af van wat mannen en vrouwen precies beschouwen als ‘emotioneel’.

Hormonen blijven hetzelfde, pil of niet

En er kwam nog iets interessants uit de bus. De schommelingen waren ook bij de vier vrouwelijke groepen hetzelfde. De emotionele hoogte- en dieptepunten zijn dus niet alleen maar te wijten aan het al dan niet nemen van vrouwelijke hormonen. Waar die fluctuaties dan wel aan liggen? Daarvoor moeten we wat verder kijken, zoals de reden waaróm die emoties net af en toe hoog oplopen. 
De uitspraak ‘vrouwen zijn emotioneler dan mannen’ kan dus na lange tijd van de baan worden geveegd. En voor de vrouwen onder ons hebben deze resultaten nog een extra voordeel. Vrouwen mogen namelijk nog altijd niet deelnemen aan tal van onderzoeken, omdat de schommelingen in hun hormonen bij zij die orale anticonceptiva gebruiken, niet experimenteel gecheckt kunnen worden. Maar dankzij dit onderzoek weten we dat de hormoonschommelingen bij alle vrouwen hetzelfde zijn, of je nu anticonceptiva gebruikt of niet. Het argument om hen van bepaalde onderzoeken uit te sluiten, mag dus terug de kast in.

BRON: https://www.hln.be/nina/zijn-vrouwen-echt-emotioneler-dan-mannen-nieuwe-studie-ontkracht-het-eeuwenoude-stereotype~a65a7bb5/

Mannen gaan er anders mee om. Juist omdat gedacht wordt dat mannen hun emoties niet mogen laten tonen. Want ze worden verwacht het sterke geslacht te zijn. En huilen hoort daar niet bij. Ze slikken vaak hun tranen in. Je hoort ook geregeld van ouders wees sterk en huil zo niet. Dan heb je toch zoiets van laat het even die tranen hebben het heeft ook zijn doel. Luister er ook eens naar als ouder. Bij een volwassene is dat juist hetzelfde. Men kan soms beter eens luisteren naar de persoon dan te zeggen komaan wees sterk.

Vrouw, Scheur, Schreeuw, Droevig, Melancholisch, Oog

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM