Neem als jongere ook je rust.

Hardlopen, Jarig, People, Relax, Gezin, Balans

School vraagt veel energie van je. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Ook zeker voor jongeren die hoog gevoelig zijn. laat ze daarom even ventileren als ze thuis komen. Laat even dat los wat voor hen een trigger kan zijn. En stomme vraag kan voor hen hard aankomen.
Er zijn een paar dingen die je als ouder kan meegeven aan je kind om te doen.

Tips voor de gestreste hooggevoelige tiener :

Het is erg belangrijk dat je een rustige plek hebben om tot jezelf te komen. Als je uit school komt, kun je je daar even terug trekken.

Houd daarom je slaapkamer ook het liefst wat prikkelarm, dat wil zeggen, een rustig ogende, niet al te rommelige kamer. Niet teveel posters, plaatjes, kleurtjes, etc.

Ga niet gelijk computeren en tv kijken als je thuis komt, tenzij je van jezelf weet dat je daar juist lekker rustig van wordt. Zet liever een rustig muziekje op (of juist niet rustig, als je je daar beter bij voelt, ik luisterde zelf juist naar rock en metal 😉  ) Zoek naar wat jou ontspant.

Zoek een lichamelijke activiteit die je leuk vindt, dansen, voetbal, tennis, noem maar op. Lichamelijk bezig zijn, helpt je om uit je hoofd en in je lichaam te komen.

Probeer eens of je een manier kunt vinden om de indrukken die je hebt opgedaan op een creatieve manier van je af te zetten. Schilder, teken, boetseer, schrijf, zing, dans, ook hier geldt: Doe wat jij fijn vindt, waar jij van ontspant.

Probeer eens of je het fijn vindt om je schoolwerk te plannen, een goede planning kan meer rust in je hoofd geven.

Douche op het einde van de dag, of ga in bad. Stel je voor dat je alle stress van de dag door het putje laat stromen. Zo ben jij het (meer) kwijt!

Laat de dag langzaam en rustig aflopen. Doe geen drukke dingen voor het slapen gaan, kijk liever geen tv meer vlak voor het slapen, zit niet constant nog met je telefoon te spelen. Zoek de rust op, lees een boek als je het leuk vindt, of schrijf de dag nog even van je af.

Laat de dag, voor je gaat slapen, nog even aan je voorbij gaan. Wat gebeurde er, hoe voelde je je? Zorg dat je het af kunt sluiten voor je in bed ligt, dan hoef je er niet meer over te piekeren. Doe dit het liefste nog voor het douchen. Als je van schrijven houdt, schrijf het dan van je af.

Haal, als je in bed ligt, diep adem. Adem in door je neus en uit door je mond. Laat je adem helemaal tot in je buik komen, een “hoge ademhaling” maakt onrustig. Als je het gevoel hebt dat je nog energie van anderen bij je hebt, denk of zeg dan bij je uitademing: Wat niet van mij is, laat ik los

Het is ook van belang om je kind goed te kennen. Dan weet men gelijk als deze van school komt of hij/zij geprikkeld is of niet. En dan moet je al zeker niet gelijk vragen gaan stellen. Laat het kind gewoon tot rust komen. Geef ze de ruimte wat nodig is. Zeker als ze heel de dag stil hebben moeten zitten en geconcentreerd bezig zijn geweest. Het is voor ieder kind dan gewoon goed om even een uitlaatklep te hebben maar ook nadat ze ook rust kunnen vinden.
Een stukje heb ik overgenomen van https://www.nieuwetijdskind.com/hooggevoelige-tiener-tips-stress/
Vaak wordt het bij jongeren niet gezien of opgemerkt. Dat maakt dat ze soms ook een angst hebben om erover te praten met hun ouders. Zodat ze het te lang laten aanslepen en het gevoel krijgen niet gezien of gehoord te worden. Tot ze iets zoeken om de aandacht erop te richten. Dat kan dan gaan van zichzelf pijn gaan doen of met donkere gedachten beginnen rond te lopen.

Laat als ouder voelen dat je ervoor je kind bent en klaar staat om naar hen te luisteren.

Gelegen, Mens, Portret, Jongeren

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM