Achterwaarts wandelen is een gewoonte in Japan. Gek, maar ook heel gezond? Kinesist legt uit

Achterwaarts lopen in plaats van vooruit lopen, waarom zou je het überhaupt proberen? In Japan is het nochtans een gewoonte. Want ja, het ziet er gek uit, maar het is gezonder dan je denkt. Niet alleen je spieren en gewrichten halen er voordeel uit, ook je mentale gezondheid. Kinesist Frederik De Vriese legt uit waarom. “Kan zelfs extra goed zijn na een operatie.”
Achteruit lopen blijkt een gunstige fitnesstechniek te zijn. Tijdens het achteruit lopen wordt je conditie immers op een andere manier geprikkeld dan wanneer je vooruit wandelt. Kinesist Frederik De Vriese: “We merken een klein procentueel verschil aan onze conditie wanneer we achteruit lopen. Je moet dan ook een extra inspanning leveren en je wordt sneller moe omdat je je harder uitslooft. Je bent die beweging niet gewoon, dus hij vraagt meer van je lichaam. Dat boost dus even je conditie. Maar verwacht niet dat je plots een topsporter zal worden.”
De zweeffase
Niet alleen krijgt je conditie een kleine boost, ook je knieën zullen je dankbaar zijn. “Wanneer je vooruit loopt, is er altijd een kleine zweeffase wanneer je voet van de grond is. Dat zweven eindigt met een schok wanneer je voet de grond raakt en die schok wordt opgevangen door onze knieën”, zegt Frederik.
Daarom kan vooruit lopen belastend zijn voor de knieën. “Sportmannen lopen zo af en toe stressfracturen op, of microtrauma’s, in het bot. Wanneer je knieën de schokken opvangen, vormen er zich kleine barstjes in de knie en gaat de algemene gezondheid van het bot achteruit. Bij achterwaarts wandelen heb je die zweeffase en dat effect niet, wat positief is.”
De bewegingsruimte van de knie is erg beperkt tijdens achteruit lopen. Dat is voordelig voor je knieën.Kinesist Frederik De Vriese
Daarom zou achterwaarts lopen ook tijdens revalidatieprocedures voordelen kunnen bieden. “Ik denk aan mensen met gescheurde kruisbanden, meniscussen of andere knieletsels; voor hen kan achteruit wandelen erg nuttig zijn”, stelt Frederik. “In onze praktijk stelden we zo’n opdracht nog niet voor aan een patiënt. Maar ik vind het wel erg interessant om dit fenomeen verder mee te nemen in de toekomst.”
“Als je bijvoorbeeld van een zware operatie komt, mag je vaak je been niet meteen buigen”, zegt Frederik. “Wanneer je naar achteren wandelt, is de bewegingsruimte van de knie erg beperkt en kan je niet veel mis doen. Dat is voordelig voor het herstel van de knie. Achterwaarts wandelen onder toezicht van een arts zou dus best slim zijn na een operatie. We zouden dan sneller kunnen opstarten met de revalidatieprocedure.”
Ook kan het ons helpen onze houding te verbeteren. “Wanneer we achteruit wandelen, maken we onszelf iets langer dan wanneer we vooruit lopen. Dat komt door een vermeerderde heupextensie, dat is het uitstrekken van je been vanuit je heup. Op die manier krijg je het gevoel dat je mooi rechtop staat en dat kan voordelig zijn voor je postuur.”
Achterwaarts wandelen vraagt veel coördinatie en denkwerk, wat dan weer goed is voor de hersenactiviteit.Kinesist Frederik De Vriese
Ons brein aan het werk zetten
Niet alleen blijkt achterwaarts wandelen fysiek nuttig te zijn, ook onze hersenen worden op een andere manier geprikkeld. Probeer maar eens achteruit te wandelen: je merkt meteen dat je meer moet nadenken. Waar plaats je je voeten? Welke ondergrond voel je? Wat bevindt er zich achter je? Er komt een heleboel bij kijken, want je ziet minder. Vervelend, maar wel een goede training voor ons brein.
Daarom zou achterwaarts lopen ook gebruikt worden in revalidatieprogramma’s om mensen te helpen een juist looppatroon te (her)ontwikkelen. “Neem nu patiënten die recent een beroerte hadden: door het tekort van bloed in de hersenen en dus een gebrek aan zuurstof kan een patiënt bepaalde handelingen vergeten zijn. Achterwaarts wandelen vraagt veel coördinatie en denkwerk. En dat is goed voor de hersenactiviteit, zeker na een beroerte”, zegt Frederik.
“Wel is het zo dat die hersenactiviteit na verloop van tijd weer zal verminderen. Een persoon die elke dag enkele minuten achteruit wandelt, went aan die handeling en gaat zijn brein er niet meer over breken. Die persoon zal dat ervaren als een normale activiteit”, sluit de kinesist af.
Ik zou zeggen weet goed waar je aan begint. Het kan dan misschien wel gezonder zijn als vooruit lopen. Maar als men dit in een drukke stad of gemeente moet doen ga je al snel op spoed belanden. Of er zou al iemand mee moeten gaan met je die dan weer vooruitloopt. Wil men dat doen zal men toch een geschikte plaats moeten uitzoeken. Waar de wandelpaden ook goed onderhouden zijn. Anders ga je met je hoofd veel naar achteren moeten kijken en ga je weer nek problemen krijgen.
Hier heb ik dus mijn bedenkingen bij.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Als je achterwaarts wandelt, kun je je eigen scheten ruiken!
Dan val je helemaal om. hahahaha
Aum Shanthi
Als dit gezonder zou zijn, dan zou de natuur dit zo voorzien hebben.
De natuur moet behoorlijk achterlijk zijn om een wezen op de verkeerde manier te laten lopen, na duizenden jaren evolutie.
Onze ogen staan dan blijkbaar ook aan de verkeerde kant. Of zijn voelsprieten ook gezonder? 😀
Nee, weer een hoop onzin die de wereld wordt ingestuurd. Degenen die dit verkondigen hebben waarschijnlijk een verkeerde kronkel in hun hersenpan. 😀
Ik ga niet zeggen dat de natuur verkeerd is. Het zal wel een effect hebben. Maar zelf ga ik er ook niet aan beginnen hoor. Mijn voelsprieten zijn ook niet echt zo goed.
Maar ga zeker ook niet zeggen dat het niet kan helpen.
Soms je hersenen eens even een kronkel laten maken is niet slecht.
Aum Shanthi