Kritiek kan een valkuil zijn.

Schaamte, Kind, Klein, Kritiek, Zelfkritiek

Niet iedereen kan omgaan met kritiek. Dan mag het nog opbouwende of zo goed bedoeld zijn. Kritiek kan iemand hard raken. Als men het niet kent om het te ontvangen kan dit wel de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Dat komt door een angst, maar ook omdat het niet gekend is. Toch kunnen de meeste wel aanvaarden als ze opbouwende kritiek krijgen. Alhoewel sommigen dan ook al snel er iets achter zoeken.
Bij negatieve kritiek of afwijzing speelt dit vaak op het gevoel. Men voelt zich gekwetst. Het wordt vaak persoonlijk opgevat. Dat maakt dat er ook snel in verdediging gegaan wordt. Soms weten de mensen niet die kritiek geven hoe hard het kan aankomen. Hoe hard ze op je gevoel kunnen trappen. Natuurlijk is het ook zo dat je van de ene persoon het beter kan verdragen dan van de andere. Dat komt vaak door hoe het gezegd wordt. Of hoe je op dat moment je voelt als je kritiek krijgt te horen. Als je door omstandigheden emotioneel bent en men krijgt dan nog eens kritiek kan dit gewoon even teveel worden. Dan mag het nog opbouwend zijn.  
Ook kan kritiek een gevoel geven om het nog beter te doen. Als het opbouwend is zoals: je bent echt goed bezig goed zo. Kan leiden om het nog beter te gaan doen. En zo zou je over je grenzen kunnen gaan. Daarom is het nuttig om gelijk welke kritiek men te horen krijgt het voor jezelf te gaan doseren.
Wat kan je ermee en hoe ga je ermee om.
Als je het ziet als negatief dan krijg je: want ben je nu toch aan het doen, doe het zo en het gaat beter. Dan ga je al snel volgen. Doordat er een angst komt kijken. Want je denkt bij jezelf. De persoon zal het wel beter weten. Maar op zo een moment laat je eigen gedachten varen en dat is juist de valkuil. Men laat zich meeslepen. Zo zou je ook aan jezelf kunnen beginnen te twijfelen. En je klein beginnen te voelen tegenover de andere.
Kijk daarom uit als iemand kritiek geeft.
Kijk voor jezelf wat je ermee kan doen.
En probeer al zeker niet in een slachtofferrol te vallen.
Dat is de gevaarlijkste valkuil van kritiek.

De ergste kritiek die men zowel in positieve als in negatieve zin kan krijgen is over je lichaam en kleding. Hier komt vaak het antwoord op zag ik er dan gisteren niet goed uit.

Beoordeling, Ster, Kwaliteit, Kritiek, Opiniepeiling

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM