Nieuw akkoord over geestelijke gezondheidszorg: iedereen naar de psycholoog voor 11 euro per sessie

Burnout, Wedstrijd, Platgebrand, Ziekte, Brand

Vanaf 1 september heeft iedereen recht op betaalbare psychologische zorg aan 11 euro per consultatie en dat tot 20 sessies per jaar. Daarover is een akkoord bereikt tussen het RIZIV, de FOD Volksgezondheid en de sector geestelijke gezondheidszorg. 

De mentale gezondheidszorg wordt steeds hoger op de agenda gezet — midden in de coronacrisis werd al gewaarschuwd voor de impact op het geestelijk welzijn. Vanaf september zal wie psychologische zorg nodig heeft een pak minder uit eigen zak moeten bekostigen.
Patiënten betalen vanaf dan nog slechts 11 euro remgeld, en mogen tot 20 sessies per jaar volgen. Nu kost een uur therapie gemiddeld 55 euro. De terugbetaling daarvan is beperkt: afhankelijk van je ziekenfonds, gaat het om acht tot twaalf sessies per jaar. In 2018 werd al een eerste stap gezet naar een betaalbaarder mentale zorg, maar toen gold die enkel voor volwassenen met bepaalde ziektebeelden. Nu wordt de goedkopere zorg ook uitgebreid naar alle leeftijdsgroepen.

Federaal budget maal vier

In de nieuwe overeenkomst, die deel uitmaakt van het protocol ‘geestelijke gezondheidszorg’, staan ook een aantal andere hervormingen. Zo wordt de vergoeding voor klinisch psychologen en orthopedagogen opgekrikt, tot 75 euro per individuele sessie, en 326 of 400 euro voor een groepssessie. Ook het federale budget gaat gevoelig de hoogte in en stijgt naar bijna 152 miljoen euro of bijna vier keer zoveel als in 2020, toen vastgelegd onder Vlaams minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). 

“Eerste ruime stap”

“Dat is voldoende als eerste ruime stap”, reageert Koen Lowet, directeur van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen. “Er zullen eindelijk genoeg psychologen beschikbaar zijn, en ook patiënten met meer complexere hulpvragen of speciale zorg zoals posttraumatische begeleiding, komen in aanmerking voor een terugbetaling.” Hij wijst ook naar kwetsbare doelgroepen die bijvoorbeeld zwaar getroffen zijn door de Covid-pandemie of zelfs de watersnood. “Elke zelfstandig psycholoog kan in het systeem instappen zolang er nog ruimte is in de conventie. Je hoeft niet verbonden te zijn aan een centrum.”
Doel van het akkoord is ook patiënten zo snel mogelijk te helpen en maximaal een maand na de hulpvraag een eerste sessie met een therapeut op te starten, liefst zelfs na een week al. “Het is zo’n ingrijpende hervorming dat we pas eind augustus alle details goed kunnen communiceren, maar er is wel eindelijk een akkoord”, aldus nog Lowet.

BRON: https://www.hln.be/binnenland/nieuw-akkoord-over-geestelijke-gezondheidszorg-iedereen-naar-de-psycholoog-voor-11-euro-per-sessie~a9bd9bf0/

Dat is zeker een goed begin. Alleen zie ik de wachttijden nu nog langer worden om een consultatie te krijgen. Heel wat hebben die hulp nodig. Van jong naar oud. Maar door de lange wachttijden geraken ze niet bij een psycholoog. Dat maakt dat ze vaak dan in nog meer psychische problemen komen. En geen lichtpunt zien zodat ze de laatste stap zetten. Er is zoveel hulp zoals telefonisch dat men kan lezen hierop mijn blog. Dat toch al een helpende hand kan zijn. Luisteren is vaak genoeg. Het gevoel geven dat ze gehoord worden is van belang. Dat niet altijd bij de ouders kan. Dan gaan de meeste zich opsluiten en komen zo in een gat te zitten dat ze er zelf niet meer uit kunnen klimmen. Men zou gewoon de wachttijden veel korter moeten maken.
Dus laat ons hopen dat ook hier iets aan kan veranderen.
Men wilt toch iedereen geluk door het leven zien gaan he.

Hersenen, Psychiatrie, Psychische Stoornis, Flash

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertentie